Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | sep. '21

 ALI BO CEPLJENJE OBVEZNO?

Bralko zanima, ali je mogoče, da država odredi obvezno cepljenje za vse. Sama sicer spada v rizično skupino (stara je 68 let), vendar ima tudi hude težave z alergijami, zato se še vedno ni cepila proti covidu-19. Ali jo država lahko prisili v to?

Bralkine skrbi so odveč, že zdaj veljavni zakon o nalezljivih boleznih namreč omogoča ugotavljanje utemeljenih razlogov za opustitev cepljenja. Ker osebam, pri katerih obstaja verjetnost, da bi zaradi cepljenja utrpele hude alergijske reakcije, tudi epidemiološka stroka odsvetuje cepljenje, je skoraj gotovo, da bi bila izvzeta iz režima obveznega cepljenja.

Ne glede na to pa bi želel poudariti, da pravna podlaga za uzakonitev obveznega cepljenja v Sloveniji obstaja, in sicer je to odločba Ustavnega sodišča RS že iz leta 2004, v kateri je poudarilo nekaj pomembnih stvari, in sicer med drugim tudi to, da korist, ki jo prinaša cepljenje za zdravje posameznika in širše skupnosti, presega morebitno škodo, ki utegne nastati posameznikom zaradi stranskih pojavov tega ukrepa. Vsak posameznik pa je dolžan skrbeti za svoje lastno zdravje, kar vključuje tudi dolžnost sodelovanja pri preventivnih ukrepih, ki so določeni tako v korist posameznika kot tudi v splošno korist.

Ker se s cepljenjem zagotavlja kolektivno varstvo prebivalstva pred nalezljivimi boleznimi, pa se posameznik pri uveljavljanju pravice odločati o samem sebi (da imam torej pravico odkloniti cepljenje) ne more sklicevati na to, da bodo za varstvo pred širjenjem nalezljivih bolezni (in s tem tudi za varstvo njega samega pred okužbo) poskrbeli drugi, ki se bodo cepili.

Izreklo je tudi, da je po oceni strokovnjakov tveganje, da bo utrpel okvaro zaradi cepljenja, bistveno manjše od tveganja, ki bi ga zanj predstavljala sama bolezen, ki bi lahko povzročila hujše posledice kot cepljenje.

V okoliščinah prevladujoče različice virusa covid-19 delta, ki je bistveno bolj kužna od prejšnjih različic, bi bila odločitev zakonodajalca za uzakonitev obveznega cepljenja vsaj za določene, bolj rizične skupine prebivalcev, tako kot so že napovedale tudi številne druge evropske države, tako rekoč nujno. 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media