Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | sep. '21

BOLEČINA POD REBRI

Triinosemdesetletna gospa ima že nekaj let občasno, zdaj pa stalno zelo motečo bolečino pod desnim rebrnim lokom. Včasih vzvalovi in nabrekne ter pritisne na rebra. Ves čas se počuti utrujeno in slabotno. Čeprav veliko je, se ne more zrediti. Sprašuje, ali je mogoče, da ima trakuljo. Doma imajo že vseskozi psa ali mačko.

Včasih smo ljudem, ki so zelo veliko jedli, vendar ostali suhi kot trlice, rekli, da imajo prav gotovo trakuljo. Danes pri njih iščemo predvsem bolezni ščitnice, rakave bolezni ali izgorelost. Trakuljavost danes ugotovimo pri največ desetih osebah letno. Pa vendar …

Za človeka so nevarne tri vrste. Pri goveji in svinjski trakulji je človek končni gostitelj, zato lahko odrivke najdemo v blatu. Človek se okuži pri uživanju premalo termično obdelanega mesa obolele živali. Ob predpisani sanitarni kontroli pri zakolu živali je možnost minimalna. Odrasla žival lahko živi v tankem črevesu človeka vrsto let, popolnoma brez težav, lahko povzroča hujšanje, driske, bolečine v trebuhu ali druge neznačilne simptome.

Tretja, ki je človeku nevarna, je pasja trakulja. Za prenos okužbe so največkrat krivi iztrebki obolelih psov in mačkov. Človek lahko prenese jajčeca trakulje v usta pri ljubkovanju in božanju obolele živali, prek okužene vode, zelenjave ali mesa drugih obolelih vmesnih gostiteljev. V človeškem telesu se ovoj jajčeca raztopi, potujoča ličinka pa ustavi v jetrih, pljučih ali drugih trebušnih organih. Ob pritrjeni ličinki lahko nastane vmesna stopnja v razvoju pasje trakulje – mehurnjak (ehinokokna cista). Ta raste zelo počasi, lahko brez kliničnih težav ali z neznačilnimi simptomi. Pri razpoku je zaradi strupov v tekočini nevarna. Pogosto jih odkrijemo povsem naključno pri diagnostiki ali operaciji zaradi drugih bolezni. Pri postavitvi diagnoze, ki ni enostavna, si pomagamo s serološkimi testi. Ker je človek vmesni gostitelj, v blatu zajedavcev ni.

Glede na dosedanjo diagnostiko se mi zdi trakuljavost pri bralki zelo malo verjetna. Bolečina pod desnim rebrnim lokom je zelo pogosta. Povzročajo jo pljučne bolezni, obolenja jeter, žolčnika, trebušne slinavke, hiatusna hernija, lahko je kostno-mišična (hrbtenica) ali nevrogena v sklopu rakave bolezni ali vnetja (pasavec). Ne nazadnje je včasih bolečina tudi funkcionalna (leno gibanje črevesja, razširjeno črevo z veliko vsebnostjo plinov), torej brez očitnega organskega vzroka.

Hišne živali so lahko prenašalci tudi številnih drugih bolezni. Če imamo zares radi svoje ljubljenčke, jim pustimo, da ostanejo živali, in z njimi tako tudi ravnamo. Upoštevajmo navodila veterinarjev in skrbimo za umivanje rok po stiku z njimi. 

Tatjana Erjavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite jo v ponedeljek, 6. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.  


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media