Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Dobro je vedeti | sep. '21

DELOVNOPRAVNI STATUS ZAPORNIKA

Bralec odhaja na nekajmesečno prestajanje zaporne kazni, zato sprašuje, kakšen bo v tem času njegov delovnopravni status.

Če bo zaporna kazen trajala šest mesecev ali manj, potem pogodba o zaposlitvi ne preneha veljati in je delodajalec ne sme odpovedati, zato ne pride v poštev prenehanje delovnega razmerja, ampak suspenz pogodbe o zaposlitvi skladno s 53. členom Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). Med suspenzom mirujejo pogodbene in druge pravice ter obveznosti iz delovnega razmerja, ki so neposredno povezane z opravljanjem dela. Delodajalec bo izdal sklep o suspenzu in delavca na tej podlagi tudi odjavil iz zavarovanja. Delavec ima pravico in dolžnost vrniti se na delo najkasneje v roku petih dni po prenehanju razlogov za suspenz pogodbe, in če se vrne pravočasno, se delovno razmerje nemoteno nadaljuje.

Če pa bo moral biti delavec zaradi prestajanja zaporne kazni več kot šest mesecev odsoten z dela, je podana pravna podlaga iz pete alineje prvega odstavka 110. člena ZDR-1, na podlagi katere je delodajalec upravičen podati izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi. Pred podajo izredne odpovedi mora delodajalec skladno s 85. členom zakona delavca pisno seznaniti z okoliščinami kršitve in delavcu omogočiti zagovor. ZDR-1 v 85. členu sicer zahteva, da delodajalec pred podajo izredne odpovedi delavca seznani s kršitvami in mu omogoči zagovor, razen če iz okoliščin primera izhaja, da bi bilo to od delodajalca neupravičeno pričakovati. Čeprav zakon neposredno ne našteva takih izjem, menim, da je nastop zaporne kazni, če ni neposredno povezana z zaposlitvijo, primer, ko zagovor ni nujno potreben, ne bo pa nič narobe, če se izvede.

Vsekakor je treba paziti na pravočasnost podaje odpovedi, kar pomeni, da mora biti izredna odpoved podana v okviru objektivnega in subjektivnega roka iz drugega odstavka 109. člena ZDR-1, in sicer jo mora delodajalec podati najkasneje v 30 dneh od ugotovitve razloga za izredno odpoved in najkasneje v šestih mesecih od nastanka razloga.

Zapornik je v vsakem primeru vključen v osnovno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Niti v prvem niti drugem primeru pa ne izpolnjuje pogojev za obvezno vključitev v pokojninsko zavarovanje, zato mu ne teče zavarovalna doba, se pa lahko v obeh primerih v obvezno zavarovanje vključi prostovoljno. 

SVETOVALNI TELEFON:

Dušan Bavec odgovarja tudi po telefonu. Pokličite ga v sredo, 8. septembra, med 16. in 18. uro na tel. št.: 01 530 78 53.      


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media