Druženje september

Druženje | sep. '21

ŠMARJE PRI JELŠAH

Članice in člani Društva upokojencev Šmarje pri Jelšah, trenutno jih je 480, so na občnem zboru pregledali uresničitev lanskega dela. Iz poročila, ki ga je podal predsednik Franc Novak, je bilo razvidno, da načrt zaradi epidemije ni bil popolnoma uresničen. Prostovoljci so bili z osamljenimi člani v stikih po telefonu. Lani je Občina Šmarje pri Jelšah pridobila osebni avtomobil Prostofer, ki ponuja prevoz starejšim po raznih opravkih. Uredili so tudi priklop na mestni plin za ogrevanje društvenih prostorov. (Besedilo: Milenka Blažević, foto: Anton Zaplata)

VELIKI GABER

Na občnem zboru Društva upokojencev Veliki Gaber, ki sta se ga udeležila tudi Alojzij Kastelic, župan Občine Trebnje, in Dušan Kraševec, predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine, so se najprej z minuto molka in spustom balonov poklonili 14 umrlim članom, od katerih se v času epidemije niso mogli posloviti. Udeleženci zbora so ugotovili, da je društvo, v katerem je 240 članov, v preteklem letu kljub koronakrizi uspešno poslovalo. Najdejavnejši so bili pohodniki, sekcija Starejši za starejše pa je stike s člani ohranjala, kolikor so dopuščale razmere. 

Program za letošnje leto so začeli uresničevati v mesecu maju z izgradnjo igrišča za petanko in kegljanje s kroglo na vrvici. Uradna otvoritev bo hkrati z 10. obletnico Rastoče knjige v oktobru. Predsednica društva Joži Štrempfelj je člane spomnila na uporabo Prostoferja, vozila, ki brezplačno vozi starejše krajane po nujnih opravkih, in jih povabila v Simbiozo Mobiln@. To je potujoča učilnica, s pomočjo katere se lahko starejši naučijo uporabljati računalnik in pametne telefone. 
(Besedilo in fotografija: Mojca Smolič)

TRNOVO

Člani Društva upokojencev Trnovo (Ljubljana) tudi v teh koronskih časih sodelujejo v programu Starejši za starejše, Društvu Šola zdravja, organizirajo nordijsko hojo in druge dejavnosti. Veselijo se koncerta, ki ga ob deseti obletnici delovanja pripravlja njihov mešani pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Dragice Slak. Slavnostni koncert z gosti bo 22. septembra ob 16. uri na vrtu trnovske cerkve. (Besedilo in fotografija: N. M.)

PIRAN

Članice in člani Društva upokojencev Piran so se poleti odpravili na dvodnevni izlet na Koroško in Roglo. Izlet sta tudi letos organizirala Hermina in Franc Šegovc, pevka in vodja ansambla Štirje kovači. Ker z društvom odlično sodelujeta že dve desetletji, so jima letos podelili naziv častna članica in častni član. Članski izkaznici in priznanji z zahvalo jima je izročil predsednik društva Zdravko Taškar. (Besedilo in fotografija: Z. T.)

PREBOLD

Člani Društva upokojencev Prebold so za letošnji planinski izlet izbrali Karavanke nad Ljubeljem. Na platoju pred predorom so se postavili za skupinsko fotografijo, potem pa se podali na dve turi. Tisti, ki so bolj pri močeh, po nekdanjem smučišču na 1536 m visoko Zelenico in naprej k izviru Završnice, manjša skupina pa po legendarni stari cesti do koče na Ljubelju. (Besedilo in fotografija: J. P.)

OSTROŽNO

Člani Društva upokojencev Ostrožno so se konec junija odpravili na izlet po Dolenjski. Po ogledu gradu Žužemberk in Novega mesta so v Mirni Peči obiskali Muzej Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Tam je Franci Banovšek, tudi član etno skupine Sončnice, zaigral na Slakovo harmoniko. 
(Besedilo in fotografija: Marija Jevnišek)

VELENJE

Šaleška pokrajinska zveza DU Velenje je v začetku julija na Vinski Gori pripravila prisrčen večer za zakonske pare iz vseh 12 društev upokojencev, ki so praznovali okroglo obletnico poroke. Med njimi je bilo 69 zlatoporočencev, 21 parov pa je praznovalo 60 let od poročnega dne. Štirje pari se lahko pohvalijo s 65 leti zakonskega stanu. Slavnostnega dogodka sta se udeležila Ana in Karel Centrih (Društvo upokojencev Velenje) ter Marija in Jože Sušec (Društvo upokojencev Vinska Gora), na domu pa so razveselili še Ivico in Ivana Lipičnika (Društvo upokojencev Ravne pri Šoštanju) ter Vero in Vladimirja Premužiča (Društvo upokojencev Paka pri Velenju). Jubilante so nagovorili predsednik ŠPZDU Franc Vedenik, župan Občine Šmartno ob Paki Janko Kopušar ter župan Mestne občine Velenje Peter Dermol. Šoštanjsko lokalno skupnost pa je zastopal direktor občinske uprave Drago Koren.
(Besedilo in fotografija: Jože Miklavec)

KOSTRIVNICA

Članice in člani Društva upokojencev Kostrivnica so se po sprostitvi epidemioloških ukrepov odpravili na izlet na Gorenjsko. V Grosuplju so obiskali zelo priljubljenega župnika Martina Goloba. Nato se je 56 udeležencev odpeljalo na grad Turjak, na koncu so se ustavili še v mali vasici Gradež.

(Besedilo: M. B., fotografija: Greta Tadina)

 

APAČE

Župan Občine Apače Andrej Steyer je sredi julija pripravil sprejem za 13 občanov, ki so v zadnjem letu praznovali 80., 85., 90. in 95. rojstni dan. Nekateri so se na srečanje, ki jim je ostalo v lepem spominu, pripeljali z vozilom projekta Prostofer, pri katerem občina sodeluje.
(Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

 

KROG - SATAHOVCI

Pred 30 leti je bila v okviru Društva upokojencev Krog - Satahovci ustanovljena kolesarska sekcija. Ob praznovanju obletnice sta vodja sekcije Irena Gomboši in predsednik društva Branko Gomboši podelila priznanja za 30, 25 in 20 let aktivnega kolesarjenja. Posebno priznanje sta prejeli ustanoviteljici sekcije Marta Križan in Emica Lukač iz Kroga. Obe sta se vidno ganjeni spominjali, da v začetku niso bili vsi navdušeni nad zamislijo, a so pozneje ugotovili, da je kolesarjenje lepa sprostitev, zato se jim je vsako leto pridružilo več članov, ki se na kolesarski izlet odpravijo vsako sredo. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

OTOČEC

Društvo upokojencev Otočec, ki šteje 219 članov, je sredi julija imelo občni zbor, ki se ga je udeležil tudi Dušan Kraševec, predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine. Pregledali so delovanje v letih 2019 in 2020, saj jim zbora zaradi epidemije lani ni uspelo izvesti. Prav tako so bile nekoliko okrnjene dejavnosti društva, ki so jih prenesli v letošnje leto. Poleg tega so izvolili novo vodstvo. Namesto dosedanje predsednice Nine Presekar bo društvo odslej vodil Anton Turk. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

IVANJKOVCI

V začetku julija so v Ivanjkovcih izvedli športne igre PDZU Spodnje Podravje v pikadu. Tekmovalo je 12 ženskih in 13 moških ekip. Med ženskimi ekipami je zmagala ekipa Društva upokojencev Turnišče Ptuj (na fotografiji) pred ekipama Društva upokojencev Budina - Brstje in Društva upokojencev Ivanjkovci. Pri moških je zmago slavila ekipa Društva upokojencev Sv. Tomaž, za njo sta se uvrstili ekipi Društva upokojencev Grajena in Društva upokojencev Cirkovce. Obe zmagovalni ekipi se bosta jeseni udeležili državnega prvenstva.  

(Besedilo in fotografija: Silva Gerdak)

PRAZNOVALI SO

V Domu starejših občanov Ljutomer je 12. avgusta Marija Žekš praznovala svoj 105. rojstni dan. Je najstarejša članica Društva upokojencev Beltinci in tudi ena najstarejših Slovenk. S pokojnim možem sta si ustvarila dom v Pečarovcih na Goričkem, dobila sta hčer in sina, ponosna je na svoje vnuke in pravnuke. Je čila gospa, le malo slabše vidi in sliši. Kot pravijo v domu, se rada pošali in se vedno zahvali za vsako pomoč.

Maturanti 1. gimnazije Celje

V začetku junija smo se na »Špici« zbrali sošolci 4. a razreda I. gimnazije v Celju. Proslavili smo 60. obletnico mature in obujali spomine. Spomnili smo se tudi sošolcev in sošolke, ki so se že poslovili, in tistih, ki na srečanje niso mogli priti. Dogovorili smo se, da se naslednje leto spet vidimo, in upamo, da pridejo tudi tisti, ki jih letos ni bilo. (Besedilo in fotografija: Marija Govek)

Že 68. obletnica mature

Na fotografiji so maturantke in maturanti (letos v okrnjeni zasedbi) bežigrajske gimnazije, ki so maturirali daljnega leta 1953. Tradicionalnega srečanja so se v ljubljanski Šestici udeležili (od leve): Miloš Kogovšek, Vida Baričevič, Magda Juvan, Franc Kokalj, Cveta Žumer, Lea Gorjup, Milan Pavliha in Vladka Jan. (Besedilo in fotografija: Milan Pavliha)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media