NOVICE OD VSEPOVSOD

sep. '21

Svetila z novo energijsko nalepko 

Od prvega septembra bodo morala biti vsa svetila, ki se bodo pojavila na trgu, opremljena z novo energijsko nalepko. Na njej bo poenostavljena lestvica od A do G, nova je tudi koda QR, ki jo potrošnik skenira s pametnim telefonom, in tako dobi dodatne informacije o izdelku.

Svetila, ki so v prodajalnah in spletnih trgovinah na prodaj že od prej, bodo lahko staro nalepko imela še do konca februarja 2023. Z novo energijsko nalepko so že opremljeni gospodinjski aparati in izdelki (pomivalni stroji, pralni in sušilni stroji, zamrzovalniki, vinske vitrine in zasloni) ter avtomobilske pnevmatike.

Prva slovenska založba ima 170 let

Julija 1851 se je z naznanitvijo Društva Mohorjeva družba, »družtva, ktero bode dobre bukve za Slovence izdajalo in jih med njimi razširjevalo«, začelo organizirano slovensko založništvo. Kasneje se je preoblikovala v Družbo sv. Mohorja, njeno poslanstvo pa nadaljuje Celjska Mohorjeva družba, ki danes spada med večje slovenske založbe s širokim programom humanistike in leposlovja za vse generacije in ima knjigarni v Celju in Ljubljani. Skupaj z Goriško in Celovško Mohorjevo družbo delujejo kot samostojne založbe v treh različnih državah, a v enotnem slovenskem kulturnem prostoru.
Mohorjeva družba je bila prva organizacija, ki je povezala in duhovno zedinila Slovence celotnega etničnega prostora. Mohorjevke so slovenski narod naučile brati in pisati, moliti in peti. Najstarejša slovenska knjižna zbirka Slovenske večernice izhaja že vse od leta 1860, še dlje izhaja Mohorjev koledar, več kot 150-letno tradicijo ima literarna revija Zvon.

Plečnikova dela na Unescovem seznamu

Slovenija ima na Unescovem seznamu svetovne dediščine pet spomenikov: Škocjanske jame, rudnik živega srebra v Idriji, koliščarske naselbine na Ljubljanskem barju, starodavne bukove gozdove v pragozdu Krokar in rezervatu Snežnik - Ždrocle, od letošnjega poletja pa še dela arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani. V ta sklop spadajo vodna os mesta (nabrežja Ljubljanice z mostovi od Trnovskega pristana do Zapornic) in Trnovski most, kopenska os (Vegova ulica z Narodno in univerzitetno knjižnico, Kongresni trg s parkom Zvezda), ureditev arheološkega parka (Rimski zid), kompleks mesta mrtvih (Vrt vseh svetih na Plečnikovih Žalah) ter cerkvi sv. Mihaela v Črni vasi in sv. Frančiška Asiškega v Šiški. Ti spomeniki ali območja so opredeljena kot tista, ki imajo izjemno univerzalno vrednost.

Sopotniki dopolnjujejo prevoze 

Sopotniki v šestnajstih občinah prek svoje mreže prostovoljcev ponujajo prevoz starejšim občanom, ki nimajo svojega vozila ali ne morejo voziti. V občini Ankaran so brezplačne prevoze začeli izvajati leta 2018 v okviru programa Skrb za starejše. Kupili so avtomobil, pokrivajo pa tudi stroške delovanja enote. Kot so povedali na občini, so se starejši občani na Sopotnike že zelo navadili, uporabniki pa so zelo zadovoljni. Najpogostejše poti so v občino Koper in izolsko bolnišnico, radi pa občane popeljejo tudi na kak obisk.

Poleg brezplačnih prevozov Sopotniki razvijajo še dodatne programe, ki prispevajo h kakovostnemu življenju starejših. Tako so v treh enotah začeli izvajati projekt Ugodnosti za starejše, ko lokalni ponudniki, na primer lekarne, optiki, trgovine s perilom, frizerji, vrtnarji, uporabnikom prevozov dajejo popuste pri ceni izdelkov ali storitev. Do konca septembra naj bi projekt razširili v vseh trinajstih enotah. (Besedilo in fotografija: J. H.)

Prednostna in neprednostna pošta

Verjetno ste – poleg višjih cen storitev – opazili še druge spremembe, ki jih je Pošta Slovenije uvedla julija. Velja jih upoštevati, da ne boste zamudili katerega pomembnega datuma. Pošiljke v notranjem prometu, to so standardno pismo, navadno pismo, dopisnica, priporočeno pismo, vrednostno pismo ter pošiljke za slepe in slabovidne, namreč ločujejo na prednostne (rok dostave je naslednji dan) in neprednostne (dostavljene bodo v treh delovnih dneh). Enako velja tudi za priporočene pošiljke, medtem ko naj bi publikacije, kot je naša revija, poštarji dostavili kot do zdaj, torej naslednji delovni dan.  

Če torej pismo ali dopisnico, na kateri je ustrezna znamka, oddate v poštni nabiralnik, bo prejemnik pošiljko prejel šele čez dva ali tri dni. Če pa želite, da prejemnik vašo pošto dobi naslednji dan, morate oditi v poslovalnico, kjer bo poštni uslužbenec pismo označil z oznako za prednostno pošiljanje, za kar boste doplačali nekaj centov. Tako je cena za neprednostno standardno pismo (znamka A) 0,62 evra, za prednostno pa 0,67 evra, cena za neprednostno dopisnico (znamka B) je 0,79 evra, za prednostno pa 0,85 evra.

Beremo skupaj!

Branje je za duha to, kar je telovadba za telo, pravi eden izmed pregovorov. Da bi ohranili prožne misli in pripomogli k dvigu bralne pismenosti, se udeležite katerega izmed dogodkov v sklopu Nacionalnega meseca skupnega branja. Objavljeni so na naslovu: https://nmsb.pismen.si/dogodki/. Od 8. septembra do 10. oktobra 2021 bodo knjižnice, šole, razna društva, domovi starejših občanov in druge ustanove pripravili (v živo ali virtualno) skupna branja, druženja z avtorji, pogovore o knjigah ipd., založbe pa bodo ponudile knjige po znižanih cenah. Predvsem pa si vsak dan vzemite vsaj 15 minut za branje, še posebej za glasno branje, in k temu spodbujajte tudi svoje bližnje.

Učenje je življenje – naj krepi in radosti!

Med 6. septembrom in 10. oktobrom bodo po vse Sloveniji potekali Tedni vseživljenjskega učenja (TVU), ki ljudi vseh starosti spodbujajo k pridobivanju novih znanj in veščin. Teme, okrog katerih se bodo vrteli letošnji dogodki, bodo skupno branje za znanje in zabavo, samooskrba in gastronomija, medgeneracijsko povezovanje, digitalna preobrazba družbe, skrb za kulturno dediščino, trajnostni razvoj, izzivi večkulturnosti in globalni pomen vode. Še posebej živahno bo 15. septembra na Paradi učenja, ko se bodo srečali ponudniki znanj in spretnosti ter povpraševalci po obojem. Več informacij najdete na spletni strani: https://tvu.acs.si/.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media