Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | sep. '21

SMISEL ŽIVLJENJA

 Z naročnico sva se med terapijo dotaknili tudi vprašanja, ki jo zadnje čase muči. Na poklicnem področju ni dosegla takšnega uspeha kot nekateri posamezniki, s katerimi se primerja, in očita si, da je pomemben del svojega življenja zanemarila in se ni dovolj potrudila. Zdaj, ko je upokojena, pa je že prepozno, zaradi česar je zagrenjena.

Za njenim obžalovanjem za zamujenim je skrita jeza in ogorčenje nad sabo, ker ni bila dovolj zagnana, delavna, vztrajna in ambiciozna. Slikarka, ki se ni znala odločiti, katera je temeljna usmeritev v njenem ustvarjanju, je begala iz enega načina v drugega, nikjer pa zares izpopolnila in poenotila svojega dela. Ko pogleda na svojo preteklo življenjsko pot, ugotavlja, da ne bo za seboj pustila nobene pomembne sledi. Določa jo samo povprečno in dokaj nepomembno življenje v anonimnosti. Pa je to res tako?

To, da je ustvarila lep dom svoji družini, da ima ljubečega partnerja in uspešnega sina, nekako ne šteje dovolj. Pa to, da je v glavnem zdrava in nekaterim ljudem veliko pomeni, tudi ne. Ali ima naše življenje smisel samo, če naredimo nekaj družbeno priznanega? Ali samo tako pustimo pomembno sled v svetu? Vprašanje je, zakaj gospa tako zelo hlepi po priznanju okolice. Kaj to govori o njenem odnosu do sebe, do njene samopodobe?

Najpomembnejše v življenju je, kako ravnamo s samim sabo. Ali smo sami sebi prijatelj ali krut razsodnik, je vedno naša izbira. Če verjamemo vase, da smo vredni in da smo tukaj zato, da pustimo neko, upajmo, pozitivno sled, nam bo lažje. Ali bo ta pečat imel negativen ali pozitiven predznak, pa je odvisno samo od nas. Sama verjamem, da dobro izbiram. Trudim se delati dobro, ne škodovati drugim, skrbim za svoje ljube ljudi in živali, ki jih imam rada. In ko bo prišel moj čas, bom odpotovala mirno, saj sem vsak dan posebej izbrala, da svetu doprinašam nekaj lepega, neko lepo energijo. In to ni nekaj samoumevnega, marsikdo tega noče ali ne zna narediti. Je pa vredno več kot vsi drugi uspehi skupaj.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media