Voziček za punčke

Prosti čas | nov. '21

Pomanjšana kopija vozička za dojenčke, v katerem otroci vozijo na sprehod svoje punčke in medvedke, ni zelo stara igrača, saj tudi voziček za dojenčke ne obstaja še tako dolgo.

Tisočletja so ženske dojenčke nosile le na rokah, v rutah ali košarasti zibki, privezani na hrbet. Namesto bogatih žensk so otroka nosile dojilje ali služabnice. Zapisi pred letom 1800 govorijo predvsem o »kočijah«, v katerih so vozili kraljeve malčke. Voziček za dojenčka, ki ga potiskamo naprej, poznamo šele po letu 1800. Okoli leta 1860 ga je že morala imeti vsaka bogata meščanska družina, ki je kaj dala nase. Bil je dokaz socialnega statusa, saj si ga revnejši niso mogli privoščiti.

V modo so prišli po letu 1880, ko se je močno razvila industrija igrač, prvega pa je za svojo hčerko dal izdelati lastnik angleške tovarne otroških vozičkov. Vozički za punčke so bili težki in robustni izdelki iz lesa s košaro za dojenčka. Otroci so bili navdušeni, saj je bil voziček dovolj močan, da so lahko v njem vozili tudi mlajše bratce in sestrice. Voziček za punčke je bil igrača za deklice, ki so imele vsega dovolj. Revnejše vrstnice so imele le punčko. Radi so si ga izposodili tudi bratci, ki so z njim skušali dirkati po klančinah. Robustni vozički so zdržali težo dečka, niso pa imeli zavor, zaradi česar je bil po »dirki« marsikateri uničen.

Modeli so se spreminjali, kot so se spreminjali pravi vozički za dojenčke, saj je bil cilj igračarjev čim bolj posnemati prave. Sodobni vozički za punčke imajo prav toliko dodatkov kot pravi: dežniček, dežno pregrinjalo, odejice, torbo za dojenčkove potrebščine, košarico za nakupe, nastavek za stekleničko ... V prodaji so tudi replike starih vozičkov, saj mnogi starši otroku raje kupijo starinski model. Pravijo, da starši vedno kupijo igračo pol zase, pol pa za otroka. Pravi stari vozički za punčke pa na trgu starin dosegajo vrtoglave cene.

Hkrati z okolijsko ozaveščenostjo in zavedanjem, da je bolje imeti manj igrač, pa te kakovostne, so prišle ponovno v modo lesene igrače, tudi vozički za punčke. Otroci v njih vozijo punčke in tudi knjige, žoge, igrače, z njim pa se enako zadovoljno igrajo tako dečki kot tudi deklice. 

Maja Črepinšek, foto: arhiv


Vaši komentarji


© 2021 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media