Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | dec. '21

PRAVICA DO KAKOVOSTNE OBRAVNAVE

Bralec ima že dolgo časa zdravstvene težave z »dolgim covidom«, a mu zdravnica nezainteresirano svetuje le, naj malo počiva. S tem ni zadovoljen, saj je slišal, da imajo ponekod v tujini celo posebne covidne klinike za take primere. Želi nasvet.

Problematika dolgega covida je trenutno ena izmed najbolj »vročih« zdravstvenih tem, saj se z njo ukvarja cela vrsta vrhunskih znanstvenikov in strokovnjakov po vsem svetu. Res je, da se v zvezi s tem zdravstvenim stanjem še ne ve prav veliko, a po mojem vedenju vsaj v razvitem svetu zdravniki že priporočajo celo niz terapij in tudi farmakološko zdravljenje.

Pri nas se s to problematiko ukvarja zelo malo ljudi, večina zdravnikov pa dejansko tava v temi oziroma se zavestno izogiba obravnavi te resne težave.

Pravno gledano, tak odnos nikakor ni ustrezen. Že zakon o pacientovih pravicah izrecno določa, da imajo pacienti pravico do primerne in kakovostne zdravstvene obravnave v skladu z medicinsko doktrino.

Primerna zdravstvena obravnava je sicer tista, ki je skladna s pacientovimi potrebami ter zmožnostmi zdravstvenega sistema in temelji na enostavnih, preglednih in prijaznih administrativnih postopkih ter vzpostavlja s pacientom odnos sodelovanja in zaupanja.

Kakovostna zdravstvena obravnava je tista, ki dosega izide zdravljenja, ki so primerljivi s standardi ali najboljšimi praksami, ob upoštevanju temeljnih načel kakovosti, kot so uspešnost, varnost, pravočasnost, kontinuiteta, učinkovitost, enakopravnost in osredotočenost na pacienta.

Iz zgoraj zapisanega izhaja jasna obveznost zdravstvenega osebja, da tudi v primeru suma na pojav tako imenovanega »dolgega covida« paciente obravnava prijazno, kooperativno, s konkretnimi nasveti in poskuša slediti najboljšim praksam zdravljenja.

Svetujem vam, da vašo zdravnico poučite oziroma na to vsaj opozorite. 


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media