Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Dobro je vedeti | dec. '21

IZVID GASTROSKOPIJE

Dvainsedemdesetletna bralka je prejela izvid gastroskopije, ki jo je opravila zaradi stalnih bolečin v zgornjem delu trebuha, napenjanja in pogostih drisk. Zaradi kamnov so ji odstranili žolčnik. Približno teden jemlje Nolpazo, vendar ne čuti izboljšanja. V izvidu gastroskopije so opisani biliarni gastritis, žariščna metaplazija in atrofija sluznice antruma želodca, benigni želodčni polip, hiatus hernija in HP O. Sprašuje, kako nevarne so te spremembe.

Omejila se bom na razlago posameznih opisanih sprememb. Biliarni gastritis je posledica delovanja žolčnih kislin na želodčno sluznico. Želodec prek vratarja (krožne mišice) prehaja v dvanajsternik. Ko pride delno prebavljena hrana v dvanajsternik, se začnejo sproščati hormoni, ki povzročijo izločanje žolča iz jeter in encimov iz trebušne slinavke, ki so potrebni za predelavo hrane. Na zgornji strani dvanajsternika je izvodilo, skozi katero doteka žolč. Ob odsotnosti žolčnika le-ta priteka neposredno iz jeter. Če je žolčnih kislin v dvanajsterniku veliko, lahko prek vratarja zatekajo v želodec, kar povzroča vnetje (biliarni gastritis). Zato so poleg zdravil, ki zmanjšujejo želodčno kislino, potrebna še zdravila, ki vežejo žolčne kisline, in seveda ustrezna dieta. Včasih pomagajo tudi probiotiki.

Metaplazija pomeni spremembo celic želodčne sluznice v celice, ki jih običajno najdemo v drugih delih prebavnega trakta. Najpogostejši vzrok je akutno ali kronično vnetje. Poznamo več podtipov metaplazije. Ker so nekatere lahko predstopnja raka na želodcu, je potrebno spremljanje. Želodčni polipi so izrastki na sluznici želodca. Običajno so benigni (nerakavi), značilne površine in oblike. Med endoskopijo jih včasih odstranijo. Tudi pri želodčnih polipih je potrebno spremljanje.

Požiralnik prehaja iz prsne v trebušno votlino skozi približno dva centimetra veliko odprtino v trebušni preponi (hiatus). Če se ta razširi ali postane preveč ohlapna, lahko del želodca, običajno manjši, zdrsne v prsno votlino (hiatalna kila). Ker se s tem spremenijo anatomske razmere, želodčni sok zateka v požiralnik in povzroči vnetje. Zdrs je običajno prehoden, v ležečem položaju ali pri povečanem tlaku v trebuhu (debelost). Po hranjenju ali ležanju priporočamo polsedeči položaj.

Helicobacter pylori je zelo odporna bakterija, s katero je okužena približno polovica svetovne populacije. Povezana je z nastankom vnetja, ran na želodcu ali dvanajsterniku ali celo raka na prebavilih. Okužbo zdravimo z antibiotiki. Pri naši bralki so prisotnost bakterije izključili (HP neg.). Na podlagi izvida bi bralki svetovala dodatna zdravila za vezavo žolčnih kislin in redne kontrole pri gastroenterologu.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media