Društvena dejavnost 

Druženje | dec. '21

MIKLAVŽ PRI ORMOŽU

Društvo upokojencev Miklavž pri Ormožu je 21. septembra organiziralo Državne športne igre upokojencev v panogi kegljanje s kroglo na vrvici. Sodelovalo je 12 moških in 11 ženskih ekip iz devetih pokrajinskih zvez. Tekmovanje sta s prvim metom odprla župan Občine Ormož Daniel Vrbnjak in maskota KTD Miklavž pri Ormožu Miklavški zmaj. V moški konkurenci je prvo mesto osvojila ekipa Društva upokojencev Duplek, drugo mesto ekipa Društva upokojencev Šentilj pri Velenju, tretje mesto pa ekipa Društva upokojencev Sveti Tomaž. Med posamezniki so si prva tri mesta razdelili Drago Petrinec in Jože Kranjc iz Društva upokojencev Duplek ter Alojz Leskovšek iz Društva upokojencev Šentilj pri Velenju. Prvo mesto v ženski konkurenci je osvojila ekipa Društva upokojencev Pragersko - Gaj, drugo mesto ekipa Društva upokojencev Starše, tretje pa ekipa Društva upokojencev Ostrožno. Prvakinja med ženskami posamezno je postala Vlasta Papež iz Društva upokojencev Starše, druga Jožica Črnoga iz Društva upokojencev Pragersko - Gaj, tretja pa Branka Povše iz Društva upokojencev Dole pri Litiji. (Besedilo in fotografija: Slavica Mihorič)

RIBNICA

Društvo upokojencev Ribnica je sredi oktobra v sklopu občinskega praznika Občine Ribnica in praznovanju 75. obletnice delovanja društva organiziralo rokodelsko razstavo Pokrajinske zveze društev upokojencev Dolenjske in Bele krajine. V zvezi je 36 društev upokojencev, v 18 društvih delujejo rokodelske sekcije oziroma imajo organizirane delavnice ročnih del ali pa v njih ustvarjajo posamezni rokodelci. V Rokodelskem centru je svoje unikatne izdelke razstavljalo 73 upokojencev rokodelcev oziroma 13 društev: Ribnica, Novo mesto, Žužemberk, Prečna, Kostel, Mokronog - Trebelno, Kočevje, Straža, Črnomelj, Semič, Sodražica, Uršna sela in Loški Potok.

Odprtja so se med drugim udeležili tudi župan Občine Ribnica Samo Pogorelc, predsednik Zdusa Janez Sušnik, predsednik PZDU Dolenjske in Bele krajine Dušan Kraševec in predsednik Komisije za tehnično kulturo pri Zdusu Branko Suhadolnik. (Besedilo in fotografija: Marija Turk)

BLAGOVNA

Na Blagovni, to je kraj, ki ga nikjer ni, za njega vemo le upokojenci, kot so zapisali v upokojenski himni, že več kot 20 let deluje »društvo veselih upokojencev«. Čeprav jih vseh skupaj ni niti sto, so pa toliko bolj aktivni, združujejo pa člane tako iz Krajevne skupnosti Blagovna kot tudi iz sosednjih krajev občine Šentjur in drugih občin. Veselijo se vsakega novega člana. Kljub neugodnim zdravstvenim razmeram jim je uspelo sklicati redni letni občni zbor društva, na katerem so izvolili novo vodstvo. Prav tako so izpeljali štiri srečanja, na katerih ne manjka dobre volje. (Besedilo: Jože Žnidar, fotografija: Bojan Pungeršek)

MALEČNIK

V praznovanje praznika Mestne občine Maribor 20. oktobra se je vključilo tudi Društvo upokojencev Malečnik. Nekaj članov se je udeležilo pohoda z lučkami na okoliške vzpetine, kjer so prižgali kresove. Dan prej pa se je društvo na dnevu odprtih vrat Krajevne skupnosti Malečnik - Ruperče predstavilo s tremi priložnostnimi razstavami: likovno, fotografsko in razstavo ročnih del. (Besedilo: Biserka Stergar, fotografija: Vid Kelbič)

LESCE

V Društvu upokojencev Lesce so leta 1993 ustanovili mešani pevski zbor Slavček. Dirigentsko palico je prva prevzela Tončka Lorenčič iz Hraš, ki je zbor vodila devet let, od takrat pa zbor že 19 let vodi Marija Legat. Skupaj s pevovodkinjo in harmonikarjem Francijem Ažmanom je v zboru 16 pevk in pevcev, med njimi sta dva člana že od ustanovitve zbora. Prepevajo narodno-zabavne in ljudske pesmi, tudi take, ki so šle že skoraj v pozabo in za katere ni notnega zapisa. V času pred pojavom koronavirusa so imeli okrog 20 nastopov na leto. Letos so veseli, da se spet srečujejo na pevskih vajah in da so nastopili v Bohinjski Bistrici na srečanju gorenjskih upokojenskih zborov. (Besedilo: Albin Noč, fotografija: Marjan Resman)

TURNIŠČE

Občina Turnišče in domače društvo upokojencev sta pripravila svečano odprtje novega balinišča na Polanščekovi domačiji in medgeneracijski turnir v balinanju. Pomerilo se je šest balinarskih ekip društev upokojencev Turnišče, Bodonci - Brezovci - Zenkovci in Bakovci. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

PRAZNOVALI SO

Krajanka Radvanja Ela Slavič je septembra slavila častitljivih 100 let. Njeno življenje ni bilo vedno lahko, saj je izgubila moža in sina. A kljub temu je bila vedno pripravljena pomagati drugim. Bila je aktivna pri Rdečem križu in sodelovala pri številnih dobrodelnih akcijah. Vsakega srečanja z njo se veselijo tudi Radvanjske Lisičke z glasbeniki.

V vasi Melinci v občini Beltinci je praznovala 100. rojstni dan Katarina Ropoša. Ob njej se je zbralo njenih šest otrok in kar 14 vnukov in 15 pravnukov, ki jih je z velikim veseljem varovala, ko so bili še majhni. V preteklosti je veliko delala na sosednjih kmetijah in tako pomagala pri preživljanju številne družine. Zdaj večji del dneva preživi v postelji ali invalidskem vozičku, rada moli rožni venec in poje Marijine pesmi.

Članica Društva upokojencev Piran Ana Baruca je sredi oktobra praznovala 95 let. Člani društva so ji pripravili manjše praznovanje in skupaj so se spomnili, kako se je z veseljem udeleževala vseh srečanj in izletov društva in odhajala na svoj vrt vse do leta 2020, ko ji tega zdravje ni več dopuščalo.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media