NOVICE OD VSEPOVSOD

dec. '21

Razgibavanje v dobri družbi

Ne glede na mraz, sneg ali dež ljudje, oblečeni v oranžno, telovadijo vsako jutro ob 7.30. To so člani Društva Šola zdravja, ki redno telovadijo ob vsakem vremenu zunaj na prostem, tudi na snežnih površinah (dokaz je fotografija ene od domžalskih skupin). Več kot 5600 jih je že, skupine delujejo v 89 občinah. Telovadijo po metodi »1000 gibov« in s preprostimi vajami, primernimi za vsakogar, v pol ure razgibajo vse telo. Pridružite se jim še vi. Razgibali se boste, družili z novimi prijatelji (seveda po predpisanih ukrepih) in še znižali si boste račun za ogrevanje, saj udeležencev tudi doma ne zebe, ker so začeli dan z razgibavanjem, pravijo v Šoli zdravja. Če v vašem kraju skupine »oranževcev« še ni, pa bi jo želeli imeti, pokličite društvo na tel. št.: 059 932 066 ali pišite na e-naslov: info@solazdravja.si.  

Starejši je Franc, mlajši pa Luka

V Sloveniji je med 2.107.000 prebivalci 1.058.000 moških, njihova povprečna starost pa je bila v letošnjem prvem polletju 42 let, kažejo podatki Statističnega urada RS, ki so jih zbrali ob mednarodnem dnevu moških. Slovenija je poleg Švedske, Luksemburga in Malte ena od štirih članic Evropske unije, v katerih živi manj žensk kot moških, in sicer 99,4 ženske na 100 moških. Najpogostejše moško ime je še vedno Franc, največ novorojenih dečkov pa je že 21. leto zapored dobilo ime Luka. Podatki še kažejo, da imajo moški nižjo pričakovano življenjsko dobo, ki se je lani v primerjavi z letom poprej nekoliko znižala. Tako je bila leta 2020 povprečna starost umrlih moških 75,3 leta, leta 2019 pa 78,7 leta. Je pa med umrlimi zaradi samomora moških približno štirikrat več kot žensk. Lani je bilo delovno aktivnih 81 odstotkov moških, kar je za odstotno točko več od povprečja v Evropski uniji.

 

Film, standup in videospot z gluhimi in za gluhe

Zveza društev gluhih in naglušnih Slovenije bo decembra predstavila dokumentarni film s pomenljivim naslovom: 62. a. Tako se namreč glasi člen Ustave RS, ki opredeljuje uporabo slovenskega znakovnega jezika in jezika gluhoslepih. Avtorja Tina Grošelj in Marko Kumer Murč v filmu razkrivata pretresljive usode gluhih, ki so zaradi prepovedi uporabe znakovnega jezika utrpeli nepopravljive posledice. Prepoved so leta 1880 uveljavili nekateri strokovnjaki, ki so bili prepričani, da je za gluhe bolje, da se učijo govora in poslušanja.

Prav tako bo zaživela standup komedija Decibel-ga, v kateri prvič skupaj nastopajo gluhi in slišeči igralci. Na kanalu YouTube pa si lahko ogledate videospot pesmi Verjemi vase raperja Ževže (Matevža Andročca), besedilo je predstavljeno tudi v znakovnem jeziku.

Brezplačni telefon za starejše Mariborčane

Na pobudo Sveta za starejše Mestne občine Maribor je zaživela nova storitev za starejše, poimenovana Info-fon 65+. Na brezplačni telefonski številki 080 22 01 se na klic odzovejo svetovalci prostovoljci Dnevnega centra aktivnosti za starejše TOTI DCA, ki Mariborčanom dajejo informacije in nasvete o vsem, kar jih zanima oziroma potrebujejo za prijetnejše življenje: od aktivnega življenja, mobilnosti, javnega prevoza za starejše, domov za starejše do varnega življenja doma, pomoči na domu, pokojninskih in socialnih pravic ... Pokličete lahko vsak delovnik med 9. in 13. uro, veseli bodo tudi vaših predlogov za izboljšanje kakovosti življenja starejših.

Med epidemijo pijemo (pre)več

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je med epidemijo od osem do 14 odstotkov odraslih pilo več alkohola kot pred njo. Prav tako so se povečale težave, povezane z duševnim zdravjem. Kot ugotavljajo pri Agenciji za varnost v prometu, se je zvišal tudi delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč s smrtnim izidom – v letu 2020 je znašal 37 odstotkov, kar je za šest odstotkov več kot v letu 2019. Za skoraj 13 odstotkov več pa je primerov kaznivih dejanj nasilja v družini, pri katerih je morala posredovati policija. Posameznikom, ki v stiski posežejo po alkoholu, predlagajo, da se za pomoč obrnejo na najbližji zdravstveni dom ali nevladne organizacije, ki izvajajo terapevtske programe pomoči, kot so Društvo za urejeno življenje – Abstinent, Društvo anonimnih alkoholikov, Društvo Al-Anon, ali pokličejo na katero od telefonskih številk za pomoč v stiski. Več informacij najdete na strani: https://www.sopa.si/kam-po-pomoc/

Žive in Gasparijeve jaslice

V Selščku nad Cerknico, rojstnem kraju slikarja Maksima Gasparija, pa bodo za cerkvijo postavili Gasparijeve slovenske narodne jaslice v naravni velikosti. Ogledate si jih lahko od 11. decembra 2021 do 9. januarja 2022 med 17. in 20. uro. Za vodeni ogled prej pokličite na tel. št.: 031 204 460. Na tej številki lahko naročite tudi komplete Gasparijevih razglednic s prazničnimi motivi. Več informacij na https://www.zibka.si/

Postojnski jami pa bodo ponovno pripravili žive jaslice. Vzdolž pet kilometrov dolge poti globoko pod površjem bo več kot 100 lokalnih igralcev v izbranih kostumih predstavilo 16 svetopisemskih prizorov, pomagali jim bodo odlični glasbeniki, med katerimi bodo letos pevke Severa Gjurin, Maja Keuc in Urška Kastelic. Ogledi Božične zgodbe bodo od 25. do 30 decembra vsak dan ob 13.30, 14.30 in 15.30. Obiskovalcem svetujejo, naj vstopnice rezervirajo na spletu, saj je število obiskovalcev na predstavo omejeno.

Najbolj čisti toaletni prostori

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen (KVČB) je že trinajsto leto zapored podelilo nagrade in priznanja za najbolj urejena javna stranišča. Preverili so jih v 11 mestnih občinah, 84 drugih občinah in 56 bencinskih servisih ob avtocestah v Sloveniji. Najlepše urejeni toaletni prostori so v ptujski mestni občini, krški občini (v času trajanja akcije še ni bila mestna občina) in Bencinskem servisu Petrol Mlake, smer Italija.

Straniščno metlico za najslabše urejena javna stranišča leta 2021 pa so podelili novogoriški mestni občini, vrhniški občini in Bencinskemu servisu OMV Lukovica, smer Ljubljana. Vsem, ki na poti pogosto potrebujejo stranišče ali iščejo tako, prilagojeno invalidom, je v pomoč mobilna aplikacija »Najbližji WC«. Aplikacija je na voljo brezplačno za operacijske sisteme Android in iOS. Več informacij najdete na spletni strani: https://kvcb.si/.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media