Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | dec. '21

PRAZNIKI

Z naročnico sva se pogovarjali o smiselnosti praznikov. Živi sama, nima sorodnikov in dela proste dni doživlja kot obremenitev. Na živce ji gre, da si ljudje vse povprek voščijo, kupujejo po njenem mnenju nepotrebna darila in se veselijo tja v en dan. Sama praznike najraje prespi.

Za praznike čestitamo z izrazi, s katerimi želimo nekaj dobrega. Ravno lepe želje so bistvo voščilnic. Že če nekomu zaželimo dobro jutro, mu privoščimo, da bi čas, ki je pred njim, preživel lepo, ali lahko noč, da nekomu spanja ne bi zmotile nočne more. Ko drugim povemo, da jim želimo dobro, jim pokažemo, da nam je mar za odnos.

Sočutje je glavni princip prijateljskega odnosa do drugih, ki pa ne pomeni tudi prijateljstva. To je poglobljen občutek, rezerviran za samo tiste, ki so nam v odnosu res najbližje. Sočutje ne pomeni samo tega, da se odzivamo na občutke drugih, ampak tudi to, da smo aktivni v odnosu. Ker nam je drugi pomemben in nam je mar, da bi se imel lepo, mu podarimo darilo, za katero vemo, da ga bo razveselilo, ali storimo nekaj zanj, čeprav ni prosil. Tako dokazujemo, da nam je druga oseba pomembna in jo imamo radi. Tako kot je pomembno, kdo nam je voščil, je pomembno tudi, kdo še ni. Zlasti gre za tiste, od katerih si želimo, da bi se nas spomnili. Če tega ne storijo, sklepamo, da jim nismo pomembni, in velika verjetnost je, da naslednjič tudi mi ne bomo voščili njim.

Tako kot imamo ljudje medsebojne odnose, imamo tudi odnos do samega sebe. Pomembno je imeti lastni pozitiven, prijateljski in podpirajoč odnos, tudi če nimamo široke socialne mreže in množice poznanstev. Zato ne smemo pozabiti nase. Tudi če nimamo nikogar pomembnega zraven sebe, imamo ne nazadnje še vedno samega sebe. Prav je, da si namenimo lepe želje za leto, ki prihaja, in kupimo darilo za tisto ljubo osebo, ki jo pogosto zanemarjamo – samega sebe.


Vaši komentarji


© 2022 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media