NOVICE OD VSEPOVSOD

marec '22

Vsak naj posadi eno medovito rastlino

Čebelarska zveza Slovenije marca začenja projekt Dan sajenja medovitih rastlin. Pri tem jim bodo pomagale srednje kmetijske šole in gozdarji, vabijo pa še posameznike, družine, društva, podjetja, šole, občine …, da 26. marca posadijo vsaj eno medovito rastlino in tako omogočijo pašo ter preživetje našim opraševalcem, hkrati pa omogočijo ohranitev narave za prihodnje rodove. Sadite lahko avtohtone sadike medovitih dreves (lipa, javor, kostanj, jabolko, hruška, češnja ...) in medovite rastline. Čebelarji želijo do leta 2030 v Sloveniji posaditi dva milijona medovitih rastlin v gozdovih, na vrtovih, v balkonskih koritih in tudi parkih ter drugih javnih površinah, pobudo pa razširjajo kar na ves svet, da bi se kar največ ljudi pridružilo njihovemu projektu.

Več občasnega dela za upokojence

Pomanjkanje delovne sile zaradi številnih bolniških odsotnosti in karanten naj bi pomagali rešiti upokojenci. Državni zbor je namreč sprejel interventni zakon, ki omogoča povečan obseg občasnega in začasnega dela upokojencev, a le do konca letošnjega leta! Namesto 60 ur lahko upokojenci opravijo 90 ur v koledarskem mesecu. Trikrat pa lahko opravijo celo 120 ur na mesec oziroma največ 1080 ur v letu. Urna postavka začasnega ali občasnega dela od prvega marca ne sme biti nižja od 5,77 evra, pri čemer pa upokojenec v letu z občasnim ali začasnim delom ne sme zaslužiti več kot 8.639 evrov.

Dihamo z naravo

Foto: M. in Z. Kavčič, Metlika

Humanitarno društvo Šola zdravja je tradicionalno jutranjo vadbo po metodi 1000 gibov nadgradilo z brezplačno popoldansko aktivnostjo, ki so jo poimenovali Dihamo z naravo. Pilotni projekt, ki ga sofinancira ministrstvo za zdravje, je namenjen vsem generacijam. Med vadbo udeleženci izboljšajo gibljivost hrbtenice in imunski sistem, obenem pa se čustveno razbremenijo, saj pod vodstvom vaditeljev izvajajo sprostitvene dihalne in gibalne vaje ter meditacijo s poudarkom na programih čuječnosti.

Popoldanska vadba poteka enkrat tedensko večinoma ob 17. uri na 20 lokacijah: ob ponedeljkih v Domžalah, v Ljubljani Polje, Podzemlju, Preddvoru in na Ptuju, ob torkih v Brežicah, Celju, Črnomlju, Dravogradu, Kamniku in na Brodu v Ljubljani, ob sredah v Mariboru in Kosezah v Ljubljani, ob četrtkih v občini Dobrova - Polhov Gradec, Medvodah, Mojstrani, Novi Gorici in Škofji Loki, v petek v Metliki, v Odrancih pa le v soboto zjutraj ob 7.30.

Kako ste se nekoč zabavali

Mestna knjižnica Ljubljana je v sodelovanju s knjižnicami osrednjeslovenske regije pripravila že peti natečaj za najboljšo zgodbo iz cikla Zgodbe mojega kraja. Tokrat vabijo vse, ki ste dopolnili 60 let in radi pišete, da jim pošljete resnično zgodbo, povezano s kakršno koli obliko zabave v vašem kraju ali drugje po Sloveniji. Zgodba naj bo natipkana in naj ne presega 1600 besed. Do 1. septembra 2022 jo pošljite po pošti na naslov: Mestna knjižnica Ljubljana, Kersnikova 2, 1000 Ljubljana, s pripisom »za natečaj Zgodbe mojega kraja«, ali po elektronski pošti na naslov: mojkraj@mklj.si. Deset najboljših zgodb bo nagrajenih in objavljenih na spletni strani MKL ter na portalu digitalizirane kulturne dediščine slovenskih pokrajin Kamra.

Prepletanje možganov in telesa

Po enoletnem premoru bo pod naslovom Utelešeni spet potekal Teden možganov, priložnost, ko lahko o tem najskrivnostnejšem organu izvemo nekaj več. Med 14. in 18. marcem bodo v atriju ZRC na Novem trgu v Ljubljani potekala predavanja in delavnice na različne teme: o prepletanju – in ločevanju možganov in telesa, o vplivu telesne vadbe, čuječnosti. Spoznali boste lahko stališča filozofov in znanstvenikov o odnosu med telesom in duševnostjo, izvedeli, kaj se dogaja v avtonomnem živčevju pri športu, meditaciji ali molitvi, kako zdravila vplivajo na možgane, kako pri gibanju občutimo dogajanje v mišicah, kako se čustveni pretresi odražajo s telesnimi reakcijami, kje v telesu je naš jaz … V Slovenski kinoteki bodo projekcije filmov, med njimi filmov Prebujenja (The Awakenings), Slaba vzgoja (La Mala Education) in Babičino seksualno življenje. Podrobnejše informacije najdete na https://tedenmozganov.si, veliko zanimivih informacij pa tudi na zdravaglava.si/.

Oddaja za starejše Ah, ta leta!

V uredništvu izobraževalnih oddaj Televizije Slovenija so ustvarili novo tedensko oddajo, namenjeno zreli generaciji. Z gosti v studiu in sogovorniki na terenu bodo govorili o ustvarjalnosti, izobraževanju in vseživljenjskem učenju, rekreaciji starejših, tudi o odnosih v družini, ljubezni v zrelih letih, prostovoljstvu, medgeneracijskem sodelovanju in sožitju. Lotili se bodo tudi težjih tem, na primer, kako se spopasti s sindromom praznega gnezda, z boleznijo ali smrtjo bližnjega, ugotavljali bodo, kako starejši obvladajo sodobno tehnologijo in koliko so jim družabna omrežja zanimiva, kako se znajdejo v sodobnem prometu. Obenem pa bodo predstavljali zgodbe posameznikov, ki bodo zagotovo navdih tudi mlajšim generacijam. Oddaja Ah, ta leta! je na sporedu vsak petek ob 17.25 na prvem programu.

Informacije na enem mestu

Če potrebujete informacije o storitvah za prijetnejše življenje starejših ali oseb z oviranostmi v prestolnici, se odpravite na Mačkovo ulico 1 v središču Ljubljane. V prostorih Info točke 65+lahko dobite informacije o institucionalnem varstvu, pomoči na domu, financiranju pravice do izbire družinskega pomočnika ter drugih programih in ugodnostih, ki jih sofinancira Mestna občina Ljubljana ali jih ponujajo zavodi in podjetja, ki delujejo pod njenim okriljem. Izvedeli boste več o možnostih bivanja v varovanem stanovanju, računalniških tečajih ali delavnicah, posvetih o prilagoditvah bivalnega okolja, svetovali vam bodo tudi pri izpolnjevanju različnih vlog in obrazcev. Tu je tudi ena od številnih demenci prijaznih točk in točka pomoči za žrtve nasilja v družini in nasilja zaradi spola. Info točka 65+ je odprta ob ponedeljkih in petkih od 10. do 14. ure, ob sredah pa od 12. do 16. ure. Informacije lahko dobite tudi na telefonski številki: 01/306 11 74 ali e-naslovu: info.65plus@ljubljana.si.

 Babice, ki izdelujejo testenine

Kuharski recepti naših babic imajo poleg sentimentalne tudi praktično vrednost. Vedno manj je namreč ljudi, ki znajo večino tega, kar potrebujejo za življenje, izdelati sami. To velja tudi za kuharske spretnosti, zato se je Vicky Bennison, ki živi deloma v Italiji, deloma v Angliji, odločila, da bo poiskala ženske, ki še vedno ročno izdelujejo testenine, večinoma starejše Italijanke, ki živijo po vsem svetu. Številne je že posnela med pripravljanjem obrokov in posnetke objavila na svojem portalu https://www.pastagrannies.com/, ki ima na tisoče sledilcev. Med babicami, ki delijo kulinarične nasvete, je tudi 86-letna Marija Panger iz Nove vasi nad Dragonjo.

Sklad za raziskave raka dojk in rodil

Združenje za boj proti raku dojk Europa Donna Slovenija je ob 25. obletnici delovanja ustanovilo Sklad Mojce Senčar za podpiranje raziskav s področja raka dojk in rakov rodil. Sklad so poimenovali po dolgoletni predsednici in zdravnici, predvsem pa srčni ženski, ki je preminila maja 2019. Pustila je velik pečat na področju zagovorništva in sodelovanja s stroko ter psihosocialne pomoči bolnicam, saj jih je nenehno bodrila in opogumljala. Programe in aktivnosti združenja, ki vrsto let združuje bolnice, ozdravljenke in svojce in jim daje podporo ob soočenju z diagnozo rak, lahko podprete tudi z nakupom izdelkov v njihovi spletni trgovini. Primerno darilo ob 8. marcu in materinskem dnevu je na primer rožnati trio cvetic – paket semen marjetic, aster in šabojevih nageljčkov, ki nosijo lepo sporočilo.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media