Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk

Dobro je vedeti | oktober '22

O VAROVANJU POKLICNE SKRIVNOSTI

Bralkinega moža so pred kratkim sprejeli v bolnišnico, kjer mu bodo operirali slepič. Zdravstveno osebje je sicer zelo diskretno, je pa med njimi medicinska sestra, ki moža sprašuje vse, od njegove zdravstvene zgodovine pa do medsosedskih odnosov v njihovi ulici. To se ji zdi sporno. Zanima jo, ali medicinske sestre niso zavezane k molčečnosti.

Vsi zdravstveni delavci (vključno z medicinskimi sestrami) ter druge osebe, ki so jim zaradi narave njihovega dela podatki o pacientu dosegljivi, so dolžni kot poklicno skrivnost varovati vse, kar pri opravljanju svojega poklica ali dela izvedo o pacientu, zlasti informacije o njegovem zdravstvenem stanju, njegovih osebnih, družinskih in socialnih razmerah ter informacije v zvezi z ugotavljanjem, zdravljenjem in spremljanjem bolezni ali poškodb.

Dolžnosti varovanja informacij o zdravstvenem stanju bralkinega moža lahko zdravstvenega delavca (in druge osebe, ki so jim ti podatki dosegljivi zaradi narave njihovega dela) razreši le njen mož osebno, le pogojno pa tudi oseba, ki je imela pravico do privolitve v medicinski poseg oziroma zdravstveno obravnavo, a le v primeru, če mož ni bil sposoben odločanja o sebi, in le glede informacij o zdravstvenem stanju, ki so vezane na medicinski poseg oziroma zdravstveno obravnavo, v katero je privolila, pa tudi sodišče ter druge osebe, kadar tako določa zakon.

Zdravnik lahko sporoči informacije o zdravstvenem stanju pacienta le, če je to nujno potrebno za varovanje življenja ali preprečitev hudega poslabšanja zdravja drugih oseb.

Izvajalci zdravstvene dejavnosti morajo vsak ugotovljen ali sporočen primer nedovoljenega sporočanja ali druge nedovoljene obdelave osebnih podatkov o pacientu, in to ne glede na voljo pacienta, posebej raziskati in ugotoviti morebitno odgovornost zdravstvenih delavcev, zdravstvenih sodelavcev ali drugih oseb ter primer pisno dokumentirati. O tem morajo obvestiti pacienta, pristojnega zastopnika pacientovih pravic in Informacijskega pooblaščenca.

Če strnem, gre pri informacijah o zdravstvenem stanju pacienta za zahtevo po strogi molčečnosti, ki seveda velja tudi za medicinske sestre. Te so sicer upravičene od pacientov pridobiti informacije o njihovem zdravstvenem stanju, ki jih nujno potrebujejo za svoje delo, a le to in nič več. Brskanje medicinske sestre po zasebnih informacijah, na primer glede moževih osebnih zadev ali njegovih medsosedskih odnosov, je povsem neprimerno, razen če bi bralkin mož v to privolil.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media