Uskladitev pokojnin in akontacija dohodnine

Dobro je vedeti | februar '23

Prejeli smo pismo bralke, ki želi pojasnilo glede obračuna akontacije dohodnine pri redni uskladitvi pokojnin v februarju.

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije pri obračunu pokojnin, invalidskih nadomestil, priznavalnin in drugih denarnih prejemkov upošteva veljavno davčno zakonodajo, in sicer zakon o dohodnini (v nadaljevanju ZDoh-2) in zakon o davčnem postopku (v nadaljevanju ZDavP-2), ki sta bila objavljena v Uradnem listu št. 117/2006 in veljata od 1. januarja 2007 naprej.

Devetnajstega decembra 2022 je bil v Uradnem listu št. 158 objavljen zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o dohodnini (ZDoh-2AA), ki določa lestvico za odmero dohodnine in olajšave za leto 2023. Na novo določene višine olajšav in dohodninske lestvice spreminjajo mejo, pri kateri nastopi davčni odtegljaj pri pokojnini ali invalidskem nadomestilu, če je zavod glavni izplačevalec. Akontacija dohodnine bo odtegnjena od pokojnin, višjih od 1.450 evrov, z upoštevanjem splošne in pokojninske olajšave. Ob upoštevanju tudi seniorske olajšave bo akontacija dohodnine odtegnjena od pokojnin, višjih od 1.710 evrov.

V februarju bo izvedena redna uskladitev pokojninskih in drugih prejemkov s poračunom od 1. januarja 2023. Osnova za redno uskladitev s poračunom za januar bo enaka višini izplačanega prejemka iz januarja, ki skladno z zakonom o nujnih ukrepih za povečanje prihodkov upokojencev in omejitev dviga oskrbnin na področju socialnega varstva (z dne 21. novembra 2022) ne vključuje povečanega dela prejemka, ki je bil uživalcem izplačan v novembru in decembru 2022. Upoštevajoč veljavno dohodninsko zakonodajo, bosta usklajeni znesek prejemka v februarju in znesek poračuna za januar predstavljala osnovo za obračun akontacije dohodnine. Posledično to pomeni, da bo pri februarskem izplačilu pokojninskih prejemkov lahko na novo prišlo do davčnega odtegljaja oziroma bo le-ta višji kot pretekli mesec. Pri izračunu akontacije dohodnine se v primeru poračuna uskladitve upošteva povprečna davčna stopnja; tako bo tudi v februarju.

V letu 2023 se tehnika obračunavanja akontacije dohodnine od pokojnin, invalidskih nadomestil, priznavalnin in drugih denarnih prejemkov, ki jih obračunava in izplačuje zavod, v primerjavi s preteklim letom ne spreminja.

mag. Andreja Podjed


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media