Prepleteni in povezani

februar '23

»Usoda vseh se v meni razodeva,
v orkanu silnem se je zlila vame,
kot pesek, ki z obrežja val ga sname.
Jaz nisem jaz, sem on, sem ti,
sem vsi … » Vera Albreht

Tako prepleteni smo na tem svetu, da se niti ne zavedamo. Tudi samotarji so povezani z drugimi ljudmi. Morda je teh vezi manj in so bolj rahle, pa vendar so, ker nihče na tem svetu ne more biti popolnoma sam in zase. Vsi imamo ali smo imeli starše, sorojence, partnerje, sorodnike, otroke, vnuke, prijatelje, sodelavce, znance, sosede. Vse te vezi so kot drobne kapilare, ki napajajo naša življenja. Prav vsak med nami pa je svet zase, s svojim poslanstvom in namenom.

Včasih kdo v jezi reče, da nikogar ne potrebuje. Pa je res tako? Samo za dan nazaj pomislimo, kaj je za nas naredil nekdo drug: pripravil zajtrk ali skuhal kosilo, zlikal obleke, pripeljal robo iz trgovine, prevzel pošto, ko nas ni bilo doma, pomagal do zdravnika, nas po elektronski poti naročil na specialistični pregled, popazil na psa, odmetal sneg … Tudi če imamo denar, se ne da vsega kupiti. Najboljše plačilo je hvaležnost in vse, kar lahko naredimo za druge. Vsakdo ima kakšno spretnost in znanje. Ko nekomu pomagamo, pomagamo tudi sebi. Prijeten občutek ob dobro opravljenem delu zaleže več kot vreča cekinov.

Bodimo prijazni do sebe in drugih. Izogibajmo se nergačem in večkrat pojdimo v naravo. Sredi februarja bo godoval Valentin, ki ima po ljudskem izročilu ključ od korenin. Počasi bo dan vse daljši, vrtičkarji bodo začeli pripravljati semena, in če bo pustnim šemam uspelo pregnati zimo, bo kmalu prišla tudi pomlad. Se jim boste pridružili?

Sproščen in norčav pust vam želim.

 Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media