NOVICE OD VSEPOVSOD

julij '23

 

 Državna priznanja prostovoljcem

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je podelila najvišja državna priznanja za izjemne dosežke na področju prostovoljstva za leto 2022. Kot je dejala, prostovoljstva v idealnem svetu pravzaprav ne bi potrebovali, saj bi bilo tam ustrezno in spoštljivo poskrbljeno za vsakogar. A ker nam življenje kaže drugačno sliko, je tako zelo pomembno, »da je prostovoljstvo vse bolj del vsakega od nas, da je pomoč drugemu naša moralna in etična smer, nekaj, kar počnemo dan za dnem«. Državno nagrado za prostovoljsko delo je prejela Mira Stušek, soustanoviteljica in predsednica gorenjskega odbora Slovenskega društva Hospic, ki se s prostovoljstvom ukvarja že 27 let. Priznanja za prostovoljstvo pa so prejeli: Jožef Bobovnik, ki je že 45 let dejaven v planinski dejavnosti, Milena Dimec, dolgoletna predsednica Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Litija in Šmartno, Vlasta Hojan, ki vodi Društvo za pomoč v tretjem življenjskem obdobju, Gvido Jančar, ki je bil dejaven v različnih kulturnih organizacijah, zdaj je predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Črna na Koroškem, Anton Mlinarič, ki je od leta 1998 član in prostovoljec Kluba zdravljenih alkoholikov Aljažev hrib, ter Marica Štirn, ki je od leta 2005 zelo zavzeta prostovoljka Župnijske karitas Vrhnika.

Festival kot združitev kulture in bogatih izkušenj

V Ljubljani se bo od 27. do 29. septembra vnovič odvijal Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO), ki ga pripravljata Mestna zveza upokojencev Ljubljana in podjetje Proevent. Dogodek, ki ga vsako leto obiščejo predstavniki vseh generacij, predvsem obiskovalci, starejši od 55 let, že 22 let gradi most med generacijami.

Rdeča nit letošnjega strokovnega programa je vzdržen pokojninski sistem. Zvrstilo se bo šest okroglih miz, na katerih bodo sogovorniki debatirali o pokojninskem sistemu, dostojni plači in dostojni pokojnini, spoštljivem nagovarjanju starejših, staranju s pozitivnim predznakom, kulturi in umetnosti za aktivno modrost ter sodelovanju organizacij za starejše v evropskih projektih. Slovensko društvo Hospic pa pripravlja pogovor na temo življenja in smrti. Izobraževalni program bo ponudil vsebine o zdravem in kakovostnem življenju v tretjem življenjskem obdobju, od demence, gibanja, zdrave in uravnotežene prehrane, zdravja srca in ožilja do življenja po možganski kapi, premagovanja izgube sluha, ustnega zdravja in digitalizacije. Organizatorji pripravljajo tudi vsebine za otroke, s katerimi želijo krepiti medgeneracijsko povezovanje. Dogajanje bodo popestrili nastopi glasbenih, pevskih, plesnih in folklornih skupin društev upokojencev ter kulturnih in športnih društev in plesnih centrov.

Predsednica programskega sveta festivala Vlasta Nussdorfer pravi: »Festival ni samo dogodek, je gibanje, je leta prizadevanj, volje in izmenjave idej vse številnejših posameznikov, da ustvarimo okolje, odprto za vse generacije.« Zato k sodelovanju vabi vladne in nevladne organizacije, društva upokojencev, občine, dnevne centre aktivnosti in domove za starejše občane, organizacije s področja dela s starejšimi in vse, ki so kakor koli povezani s cilji dolgožive družbe. Istočasno bo potekal tudi 15. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta. Vstop na festival in sejem je prost. Več na www.f3zo.si.

Staranje brez nasilja

Podatki kažejo, da kar 60.000 starejših prebivalcev Slovenije doživlja nasilje. Največ nasilja nad starejšimi se zgodi v domačem okolju, svojci pa ga lahko tudi najučinkoviteje preprečijo. Prositi za pomoč, kadar jo potrebujemo, poveča našo varnost in da drugemu človeku priložnost, da nam lažje in bolje pomaga. In obratno, ko v osamljenosti, stiski, bolezni, invalidnosti ali starostni onemoglosti pomagamo svojemu ostarelemu možu, ženi, materi, očetu, tastu, tašči, prijatelju ali celo neznancu, ki potrebuje pomoč, naredimo njihovo življenje lepše in varnejše. Tako pravijo na Inštitutu Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, kjer pod okriljem ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že osem let izvajajo preventivni program Staranje brez nasilja. Pripravljajo delavnice za preprečevanje nasilja, organizirajo skupine za varnejšo starost, krepijo varovalne dejavnike, nudijo osebno svetovanje in informiranje o oblikah pomoči ter spodbujajo prostovoljstvo in socialno vključenost. Če vas zanima več o programu ali bi se želeli vanj vključiti, pišite na: info@iat.si ali pokličite na tel. št.: 01 433 93 01.

  

Začasne nastanitve v Portorožu

Junija je začel v Portorožu delovati dnevni in začasni nastanitveni center v okviru Doma upokojencev Izola. Uredili so ga v vili na Senčni poti 9, ki jo je domu že leta 1951 v oporoki zapustila Virginija Viezzoli. Želela je, da se v njej izvajajo aktivnosti za starejše, v čast njene mame pa so vilo poimenovali Vila Anna Bonifacio Viezzoli. Prijetno urejene sončne sobe v vili, ki je med temeljito obnovo dobila tudi dvigalo, so namenjene starejšim od 65 let, primarno občanom Pirana in Izole, ki imajo sicer zagotovljeno oskrbo zunaj institucionalnega varstva in jo potrebujejo samo začasno, in tistim, ki potrebujejo storitev zaradi akutnega poslabšanja zdravja in bi ob ustrezni pomoči lahko dosegli vsaj delno samostojnost. Kratkotrajna nastanitev predvidoma traja tri mesece. Za ta namen je na voljo šest postelj v več sobah, za dnevno varstvo pa je predvidenih dvanajst mest. Vloge sprejema socialna služba izolskega doma upokojencev. Na fotografiji: župana Izole (levo) in Pirana (desno) sta simbolično posadila magnolijo. (Besedilo in fotografija: Igor Fabjan)

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media