Polepšajmo si poletje 

julij '23

Dragi bralci, zaupali ste nam veliko poletnih zgodb iz otroštva in mladosti. Čeprav ste živeli skromno, imate veliko lepih spominov. Med poletjem ste v glavnem delali in pravih počitnic, kot jih poznajo otroci danes, niste imeli. Morje so videli le nekateri, hladili ste se v bližnjih rekah ali potokih, pekli koruzo in krompir, v neznane in daljne kraje pa ste potovali le s pomočjo knjig. Uživali ste in se veliko smejali. V lepem spominu so vam ostali tudi stari starši, pri katerih ste mnogi preživljali proste dni.

Zdaj ste vi v vlogi dedkov in babic, ko poleti svojim otrokom pomagate pri varstvu vnukov. Čeprav so danes drugačni časi, bodo vnuki radi z vami, če si boste zanje vzeli čas, jim prisluhnili in njihove »skrivnosti« ohranili zase. Tako si boste pridobili zaupanje in jim lahko pomagali pri reševanju njihovih težav in dilem. Upokojeni specialni pedagog Marko Juhant poudarja, da je zelo pomemben čas, ki ga preživimo z vnukom, in da izpostavimo njegove dobre strani. Vsak otrok je v nečem dober, in če je deležen spodbude, bo tudi uspešen in samozavesten.

Dobro je, da spremembo naredimo tudi pri sebi, pa ne le takrat, ko pričakujemo vnuke. Tudi nam bo dobro delo, da izstopimo iz vsakdanje rutine in poiščemo kaj novega in zanimivega. To nas bo pomladilo in pozabili bomo na morebitne bolečine in tegobe, ki pridejo z leti. Skupaj z vnuki se podajmo na raziskovanje domačega kraja ali neznanih kotičkov, kot je čutna pot za slepe in slabovidne v Češči vasi pri Novem mestu. Sprehod v naravi bo koristil nam in vnukom, hkrati bomo spoznavali, kako lahko naravo začutijo slepi in slabovidni. Pa še čas bomo imeli za sproščen pogovor proč od virtualnega sveta.

Ne pozabimo še na dobro voljo. Nihče namreč ne mara nergačev, tudi otroci ne. Odvrzimo skrbi in uživajmo tukaj in zdaj v vsem lepem, kar nas obkroža.

Prijetno poletje vam želim. 

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media