Krepimo telo

Dobro počutje | november '23

 Rekreacija                       

1a in 1b Stopanje na klopico, kolena naj bodo iztegnjena.

Redna krepitev telesa je koristna in nujna. Omenjeno se lepo odraža pri vseh, ki to že počnejo in na ta način laže prenašajo tudi kakšno neprijetnost. Dve pomembni vaji sta danes namenjeni krepitvi moči celega telesa in kot taki priporočljivi za čisto vsakdanjo rabo. Rezultati ponovitev petkrat na dan se zelo hitro odrazijo tudi v izboljšani telesni drži.     

Domača klopca iz palet je lahko narejena na različnih višinah, kot stopnice, in je primeren in varen vadbeni pripomoček. Če jo še grobo obrusite, polakirate in nanjo namestite mehkejše blazine, je prijetna tudi za sedenje, lahko pa celo kdaj nadomesti ležišče.

Po uvodnem sprehodu, hoji in teku na mestu, skratka po uvodnem predihavanju v gibanju, se je priporočljivo nežno omehčati s kroženji. Ker jih že dobro poznate, se takoj posvetimo stopanju na klopco (slika 1a). Stopate lahko tudi na stopnico, stabilno pručko ali manjši stolček. Pomembno je samo to, da je površina tolikšna, da lahko nanjo postavite celo stopalo. Stopanje naj bo le toliko hitro in dinamično, kolikor časa zmorete enakomerno dihati skozi nos. Takoj ko se dihanje poruši, je čas za počitek do umiritve. Kolena vedno, ko stopite na klopco in z nje, popolnoma iztegnite (slika 1b). Vajo ponovite vsaj trikrat. Z njo boste okrepili najprej krvožilni in dihalni sistem ter mišice nog. Ne pretiravajte – zmernost je zakon.

Istočasen dvig nogi in rok navzgor

Če pogledate drugo fotografijo (slika 2) in jo poskušate čim bolj posnemati, ste na pravi poti. Upoštevajte le, da noge in roke dvignete tako visoko in tolikokrat, kolikor zmorete, nato pa počivate med blagim premikanjem na trebuhu. Vajo ponovite dvakrat zjutraj in zvečer, da iztegnete in aktivirate hrbtenico. Delo in spanec bosta boljša.

Telo napeto kot deska

Tudi pri vaji na tretji fotografiji (slika 3) je vse enako kot pri prejšnji. Prikazani položaj telesa – »desko« s popolnoma iztegnjenimi rokami in v enakomernem dihanju zadržite, kolikor zmorete. Za vzdrževanje moči zadostuje ena ponovitev dvakrat ali večkrat na dan. Med držo je treba enakomerno in mirno dihati skozi nos.

Visok izpadni korak.

Zaključki vadb za moč naj bodo vedno vaje za raztezanje. Visok izpadni korak (slika 4) boste intenzivno začutili predvsem v mišicah nog in hrbtenice.

Nadgradnji današnjih vaj se bomo posvetili v decembrski številki, zato le pridno vadite.                 

Besedilo in fotografije: Savina Vybihal, prof. športne vzgoje


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media