Prvič tudi zimski letni dodatek

Dobro je vedeti | november '23

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo upravičencem v novembru in decembru izplačal višje pokojnine in nadomestila iz invalidskega zavarovanja na podlagi zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2023 in 2024. Povečan del bo v obliki dodatka izplačan v višini 1,8 odstotka pokojnine ali nadomestil, izplačanih v letošnjem oktobru. Tistim, ki bodo pravico do izplačila pokojninskih ali invalidskih prejemkov pridobili po 1. novembru, povečan del prejemkov ne bo pripadal.

Dodatek bo izplačan z rednim nakazilom 30. novembra in 28. decembra. Vsem prejemnikom bo Zpiz v novembru poslal obvestilo o nakazilu s komentarjem.

Od povečanega dela prejemkov se obračunava akontacija dohodnine, prejemek je tudi rubljiv. Od tega dela prejemka pa se ne obračunava in ne plačuje prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Povečan del prejemka se ne bo obračunal tudi od dodatka za pomoč in postrežbo ter invalidnin za telesno okvaro. Prav tako se ne bo obračunal od priznavalnin, nadomestil, razlik nadomestil, priznanih po zakonu o socialnem vključevanju invalidov.

Dediči po umrlem upravičencu niso upravičeni do izplačila tega dela prejemka upokojencev.

Na podlagi iste novele zakona o izvrševanju proračunov RS bo Zpiz prvič izplačal tudi zimski letni dodatek za leto 2023. Ta bo izplačan v višini 40 odstotkov letnega dodatka v letošnjem letu, in sicer v dveh delih: za aktivne uživalce 20. decembra oziroma v aprilu 2024 za vse, ki bodo upravičenost do letnega dodatka pridobili kasneje na podlagi odločb o priznanju nove pravice z učinkom za nazaj. Od zimskega letnega dodatka se ne bo obračunal prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Tudi zimski letni dodatek je rubljiv prejemek, prav tako je obdavčljiv in se od zneska obračuna akontacija dohodnine pod pogoji in na način kot pri letnem dodatku. O izplačilu bodo prejemniki obveščeni z obvestilom o nakazilu v decembru.

Uskladitve v prihodnjem letu

Po predlogu zakona o izvrševanju proračunov RS za leti 2024 in 2025 bo januarja 2024 izvedena predčasna uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, pri čemer se ne bo upošteval povečani del, izplačan v decembru. Pokojnine in nadomestila iz invalidskega zavarovanja se bodo redno uskladili februarja s poračunom za januar. To pomeni povečanje prejemkov za naprej in izplačilo razlike za januar, ki bo zmanjšana za 1,8 odstotka povečanega dela.

Veljavna zakonodaja predvideva enkrat letno redno uskladitev pokojnin na podlagi sklepa sveta zavoda (v drugi polovici februarja), ki na podlagi podatkov Sursa o rasti povprečne mesečne bruto plače (60 odstotkov) in povprečne rasti cen življenjskih potrebščin (40 odstotkov) v Republiki Sloveniji ugotovi višino redne uskladitve. Ker uradni podatki niso znani pred 15. februarjem, je pričakovano višino redne uskladitve mogoče napovedati le okvirno. Na podlagi Umarjevih jesenskih napovedi kaže, da bi bila lahko redna uskladitev nekje okrog osem odstotkov. 

M.M.M.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media