NOVICE OD VSEPOVSOD

november '23

39. slovenski knjižni sejem 

Slovenski založniki se bodo predstavili s svojimi knjižnimi novostmi na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani od torka, 21. novembra, do nedelje, 26. novembra. Osrednja osebnost sejma, ki se bo odvijal pod sloganom Besedo besedi, bo pesnik Karel Destovnik Kajuh. Država v fokusu bo letos Srbija z zanimivimi avtorji in založbami, mesto v fokusu pa Šoštanj. Na več prizoriščih boste lahko spremljali pogovore z avtorji, založniki, ilustratorji in uredniki, ki se bodo začeli vsako polno uro. Vstop na knjižni sejem bo prost. Več o dogajanju preberite na spletni strani: https://knjizni-sejem.si/.

Potrebujemo več primernih stanovanj

Starejšim je treba omogočiti ustrezno bivanje in poskrbeti za več najemnih neprofitnih stanovanj, opozarjajo v Socialni zbornici Slovenije. Po besedah direktorja Stanovanjskega sklada RS Črtomirja Remca v njihovih projektih petino predstavljajo stanovanja, prilagojena starejšim in gibalno oviranim. Pred kratkim so z desetimi milijoni evrov sofinancirali dva naložbena projekta v Ljubljani in Novem mestu, kjer naj bi v letih 2024 in 2025 pridobili skupaj 169 javnih najemnih stanovanj. Sredi septembra pa so oddali 34 od skupno 43 oskrbovanih stanovanj, in sicer 26 v Mariboru in osem v Slovenj Gradcu. Za neoddana stanovanja bodo ponovno zbirali prijave. Po informacijah z ministrstva za solidarno prihodnost je vlada julija republiškemu stanovanjskemu skladu namenila 25,5 milijona. Del sredstev bo sklad uporabil za gradnjo lastnih najemnih stanovanj, del pa za oblikovanje novega programa za sofinanciranje gradnje neprofitnih stanovanj občin, lokalnih stanovanjskih skladov in neprofitnih stanovanjskih organizacij.

Prostoferji vozijo že v stotih občinah

Projektu Prostofer, v katerem prostovoljni vozniki opravljajo brezplačne prevoze starejših krajanov, se je pridružila 100. slovenska občina – Rogaška Slatina. Kot pravijo na Zavodu Zlata mreža, kjer vodijo projekt, vsak mesec opravijo približno 1500 prevozov, sicer pa sodeluje več kot 1000 prostovoljnih voznikov in 11.000 uporabnikov, to so tisti, ki sami ne vozijo ali imajo slabe povezave z javnim prometom oziroma nimajo nikogar, ki bi jih zapeljal po opravkih. Starejši krajani najpogosteje potrebujejo prevoz v zdravstvene domove in bolnišnice, trgovine in javne ustanove. Dodatna vrednost je ta, da jih voznik, ko pokličejo na telefonsko številko Prostoferja, pride iskat na dom ob dogovorjeni uri, med vožnjo poklepetajo, voznik nanje tudi počaka, po potrebi jim pomaga pri opravkih in jih pripelje nazaj domov. Rezervacije prevozov potekajo prek enotnega klicnega centra na številki 080 10 10, stroške pokrivajo občine, ki tudi zagotovijo vozila. 

Praznujmo dan brez nakupov

Najbolj etična in okolju prijazna je potrošnja, ki je ni. Zato po svetu vedno več ljudi praznuje dan brez nakupov (Buy nothing day) kot protest proti pretiranemu potrošništvu in spodbudo k trajnostnim navadam: da kupujemo manj in le tisto, kar res potrebujemo. Dan brez nakupov bo letos v soboto, 25. novembra. Praznujemo ga tako, da prezremo vse objave o popustih, ki se v dneh okoli zloglasnega »črnega potrošniškega petka« kopičijo še bolj kot običajno. Namesto v trgovino pojdimo raje v park ali gozd, obiščemo starejšega sorodnika ali soseda oziroma izberemo alternative nakupovanju, ki so sicer na izbiro vsak dan: popravi, zamenjaj, ponovno uporabi, izposodi si.

Delavnice v botaničnem vrtu

Če se vam v stanovanju nabirajo stekleni kozarci za vlaganje in ne veste, kam z njimi, se v sredo, 15. novembra, ob 17. uri oglasite v Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani na Ižanski cesti. Na ustvarjalni delavnici boste lahko izdelali Wardov »kozarec« oziroma terarij. Rastline in drugo dekoracijo dobite pri njih, kozarce pa prinesite s seboj.

Za tiste, ki želite svoj dom pred decembrskimi prazniki okrasiti z adventnimi venčki iz naravnih materialov, pa niste najbolj spretni, v ljubljanskem botaničnem vrtu pripravljajo delavnice izdelovanja venčkov, ki bodo 29. in 30. novembra ter 1. decembra ob 17. uri. Strokovni delavci vam bodo pripravili material (pušpan, bodiko, bršljan in posušene naravne materiale) in pomagali z nasveti. Zaželeno je, da vrtnarske škarje prinesete s seboj. Za udeležbo na delavnicah je vstopnina šest oziroma osem evrov.

Dvojna slovesnost v DSO Ljubljana Vič Rudnik

Na Bokalcih so zapeli in zaigrali stanovalci, združeni v Žoga band Mambo Kiks.

V Domu starejših občanov Ljubljana Vič Rudnik, ki je s 570 stanovalci v dveh enotah največji dom v osrednji Sloveniji, so oktobra praznovali kar dvakrat. V enoti Bokalce so imeli 70. obletnico delovanja doma, ki je v zadnjih letih doživel temeljito prenovo, vključno z energetsko sanacijo. V domu na Koleziji pa so praznovali 40. obletnico in zaključek več kot leto dni trajajoče prenove doma. Ta je bila skoraj v celoti financirana z evropskimi sredstvi React EU, stala je 6,5 milijona evrov. V stavbi A so nadgradili dvigala, uredili podstrešje, prenovili jedilnico in kuhinjo ter uredili prezračevanje in ohlajevanje v kuhinji in pralnici, na ravni strehi objekta B pa je bil zgrajen večnamenski montažni objekt. Kot je poudarila direktorica doma mag. Melita Zorec, je prenova terjala veliko prilagajanja. Zaradi gradbenih del so morali nekatere stanovalce začasno celo preseliti na Bokalce, zato se je direktorica zahvalila tako stanovalcem kot tudi osebju doma in poudarila, da prenovljeni prostori omogočajo varnejše, ustreznejše in sodobnejše bivalne pogoje stanovalcev in lažje izpolnjevanje njihovih potreb, boljše možnosti za preprečevanje širjenja okužb in boljše pogoje za delo zaposlenih. Direktorica pa je ob tem izpostavila znane probleme, ki pestijo vse domove: pomanjkanje kadra, utrujenost in obremenjenost zaposlenih, neustrezno financiranje dejavnosti, povečane stroške poslovanja, na katere domovi nimajo vpliva, ter nujnost boljšega vrednotenja in plačila dela zaposlenih. V obeh enotah so pripravili prisrčen program, v katerem so sodelovali zaposleni ter stanovalci in prostovoljci, ki delujejo v domovih. Gostje, med njimi so bili predstavniki ministrstva za solidarno prihodnost, ljubljanski župan Zoran Janković in Valerija Lekić Poljšak, predsednica skupščine SSZS, so opozorili, da je država dolžna poskrbeti za starejše ljudi. 

Praznik kakijev v Strunjanu

Turistično društvo Solinar s somišljeniki tudi letos organizira tradicionalne dneve, ko praznuje eden izmed najbolj zdravih sadežev, ki ga imenujemo tudi zlato jabolko. Praznik kakijev bo že 20. po vrsti, v Strunjanu bo od 10. do 12. novembra pestro dogajanje potekalo od 10. ure naprej. Slastne kakije boste lahko kupili sveže ali v obliki različnih kulinaričnih dobrot. Poleg tega se boste lahko udeležili vodenih ogledov strunjanskih solin, si ogledali razstavo različnih vrst kakijev ter likovnih del na temo kakijev, se udeležili predstavitve solinarske družine Združenja skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran in likovnih delavnic oziroma delavnic o sušenju kakijev ali pridelavi in uporabi kakija ali ob večerih zaplesali ob živi glasbi.

Park Hradeckega 

V bližini Hiše Ljubhospica na Hradeckega ulici v Ljubljani, v kateri nudijo brezplačno paliativno oskrbo neozdravljivo bolnim in psihosocialno podporo svojcem, je urejen nov sprehajalni park. Namenjen je uporabnikom, njihovim svojcem ter drugim obiskovalcem, da lahko ob fontani v prijetnem zelenem okolju poiščejo svoj mir. Park Hradeckega ima enostaven dostop tudi za gibalno ovirane osebe.

Za lažje spremljanje oddaj

V okviru Multimedijskega centra RTV Slovenija deluje portal dostopno (www.dostopno.si), ki omogoča hiter dostop do informacij osebam z različnimi oviranostmi ter starejšim s pešanjem vida in sluha. Oddaje so opremljene s posebnimi tehnikami dostopnosti: z zvočnimi opisi in zvočnimi podnapisi, ki so v prvi vrsti namenjeni ljudem z okvaro vida, s podnapisi za gluhe in naglušne gledalke in gledalce ali s s tolmačem v znakovni jezik. Objavljeni so tudi radijske in televizijske oddaje ter članki s področja življenja, pravic, dela in vključevanja v družbo oseb z invalidnostjo. Na portalu www.rtvslo.si/enostavno so objavljene novice v lažje razumljivem jeziku. Gledalci, ki težko sledijo vsebini televizijskih oddaj, pa lahko vklopijo podnapise na teletekstu, na strani 771 za program TVS 1 in na strani 772 za TVS 2.

Po Levstikovi poti

Ljubitelji narave, pohodništva in literature vabljeni na 37. pohod po Levstikovi poti oziroma na tradicionalno Popotovanju od Litije do Čateža. V sobota, 11. novembra, bo štart med 6. in 9. uro v Litiji na Valvasorjevem trgu v starem mestnem jedru ali ob Kulturnem domu v Šmartnem pri Litiji (pribl. 1,5 km iz Litije). Prispevek znaša 15 evrov skupaj z avtobusno vozovnico za povratek, brez vozovnice pa 10 evrov na osebo. Za prevoz udeležencev, ki bodo na pohod prišli s psi, ki morajo imeti nagobčnik, bo do 16. ure na voljo poseben kombi. Z velikimi avtobusi prevoz živali ne bo mogoč. Na pohodu bodo zbirali humanitarna sredstva za Društvo za pomoč otrokom z redkimi boleznimi Viljem Julijan oziroma za deklico Karolino. Podrobnosti najdete na spletni strani www.levstik.si

Dostopnost objektov za osebe z oviranostmi

Na spletni strani Visit Ljubljana je mogoče turistične znamenitosti, restavracije, hotele, kulturne ustanove, športne in druge objekte razvrščati glede na prilagoditve osebam z različnimi oviranostmi. Projekt so pripravili v sodelovanju z Zavodom Brez ovir. Tako lahko obiskovalke in obiskovalci še pred prihodom v prestolnico pridobijo informacije o tem, kateri objekti so dostopni slepim in slabovidnim, gibalno oviranim ter gluhim in naglušnim. To jim bistveno olajša načrtovanje obiska in izboljša njihovo doživetje.

J. H., foto: Ula Pogorevčnik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media