Doplačevanje za oskrbo v domu starejših

december '23

POISKALI SMO ODGOVOR

Bralec Ivan sprašuje, kako je urejeno doplačevanje za stroške bivanja v domu starejših. Ker ima mama premajhno pokojnino, potrebuje pa zahtevnejšo oskrbo, bo za doplačilo seveda poskrbel. Ne zdi pa se mu prav, da se pri določanju doplačila na centru za socialno delo upošteva finančno stanje njegove celotne družine. Z ženo imata namreč šoloobvezne otroke, poleg tega žena pomaga, tudi finančno, še svojim staršem.

Zakon o socialnem varstvu k plačevanju institucionalnih storitev poleg uporabnikov zavezuje tudi druge zavezance, običajno so to zakonec in/ali odrasli otroci, obvezno pa tisti, ki ima preživninsko obveznost in ga k doplačevanju zavezuje izročilna pogodba, pogodba o dosmrtnem preživljanju ali darilna pogodba. Po zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih je polnoletni otrok dolžan po svojih zmožnostih preživljati starše, če ti nimajo dovolj sredstev za življenje in si jih ne morejo pridobiti. Slabi družinski odnosi ali nesoglasja na to nimajo vpliva. Izjemoma otrok ni dolžan preživljati tistega od staršev, ki iz neupravičenih razlogov ni izpolnjeval preživninskih obveznosti do njega, kar pa mora dokazati.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media