Št. 12, december 2023

  • Veliko dobrega in lepega

    december '23

    Težke in lepe stvari, vse se končajo,
    težave izginejo v pozabo,
    lepo pa ostane.
    V tem je skrivnost življenja. 

    (Nejc Zaplotnik)

    Tako preprosto rečeno, a prevečkrat se vsak po svoje zapletamo in trmasto vztrajamo pri nečem, kar ne prinaša rešitev. Težav ne bi smeli nositi v duši, ker lahko zaradi njih zbolimo. Vsakemu se lahko zgodijo napake, zato se ne obsojajmo, spremenimo jih v izkušnje. Bodimo hvaležni in prijazni do sebe in drugih. 

    Pred nami je čarobni praznični čas, zato le obudimo katerega izmed starih običajev. Je pa to tudi čas za pogled vase in naprej, da si odgovorimo, kaj si želimo in kaj je za nas pomembno. Starejši ko smo, manj štejejo materialne stvari in več ljubezen in dobri odnosi s partnerjem, otroki, vnuki, sorodniki, prijatelji, sosedi. Gradimo jih iz dneva v dan in iz leta v leto. V dobrem in slabem, vse se sešteva in plemeniti.

Kazalo

Na vprašanja o oskrbi na domu odgovarja delovna terapevtka Petra Boh

Na pokojninska vprašanja odgovarja Milena Paulini

Na premoženjska in druga pravna vprašanja odgovarja Janez Tekavc

DRUŽENJE DECEMBER

Na zdravstvena vprašanja odgovarja zdravnica internistka prim. Tatjana Erjavec

Na vprašanja iz delovnega prava odgovarja Dušan Bavec

Obisk pri predsedniku vlade

Spremembe, ki se z novim letom obetajo na pokojninsko-invalidskem področju Ob koncu leta je pestro dogajanje tudi na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja. Smo v letu mnogih izzivov, med drugim so nas doletele poplave, poleg tega pa se nadaljujejo trendi rasti življenjskih stroškov, kar vpliva na življenja vseh nas, v še večji meri pa prizadene posameznike z nizkimi dohodki. Da bi bilo upokojencem malo lažje, se je Vlada odločila, da v Predlog zakona izvrševanju proračunov za leti 2024 in 2025 vključi tudi delno uskladitev pokojnin že januarja. Po novem letu pa se obetajo še nekatere druge spremembe, in sicer pri odmeri pokojnin delovnih invalidov in uvaja se zagotovljena vdovska pokojnina.

Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

O plačilu obveznega zdravstvenega prispevka

Adria nam je dala krila Triindvajsetega septembra 2019 je posadka Adrie Airways na jutranjem letu Ljubljana – Bruselj v evropski zračni prostor ponesla poseben pozivni znak: Adria4ever. Nekaj dni pozneje se je s stečajem končala 58-letna zgodovina slovenskega letalskega prevoznika, ki nam je dal krila.

Nima časa zapravljati časa Že več kot desetletje Binca Lomšek ustvarja in podarja svoje unikatne, ročno izdelane punčke in fantke iz recikliranega blaga. Idej pri njenem dobrodelnem delu ji ne zmanjka in številni njeni »otroci« razveseljujejo zlasti otroke iz socialno ogroženih družin, ki jih v času obdarovanja dobri možje včasih pozabijo obiskati.

Zamisel, kako bi se dalo napraviti zapis gibanja Kamil Arčon iz Vrtojbe si bo svoj 96. rojstni dan, ki ga je praznoval 26. oktobra, brez dvoma zapomnil. Prav na ta dan so namreč v prostorih Univerzitetnega središča novogoriške univerze v Ajdovščini odprli priložnostno razstavo Kamil Arčon in njegov Nihalopis. Izumil in skonstruiral je namreč enostavno mehansko napravo, z njo pa je v grafični obliki razkril lepoto in simetrijo zelo kompleksnega gibanja sklopljenega nihala vpetega v štirih točkah, ne da bi poznal matematične in fizikalne zakonitosti, ki določajo njegovo gibanje.

IZBRSKANO IZ SPOMINA

Vas, ki leži v eni najlepših uval pri nas Gručasta vas je eno od sedemnajstih naselij v leta 1994 ustanovljeni občini Loški Potok, ki se razprostira na 134,5 kvadratnega kilometra velikem območju in z okrog 1800 prebivalci (od tega je 382 Retjancev) sodi med najredkeje naseljene slovenske občine. Retje ležijo v podolgovati kraški dolini – Retijški uvali, ki sodi med najlepše uvale pri nas. Dolga je 1,7 kilometra, široka je 250 metrov, njena nadmorska višina pa se giblje med 705 in 900 metri. Dno uvale pokrivajo travniki, pašniki in njive, medtem ko je strmejši obod poraščen pretežno z iglastimi gozdovi. »Jedro naselja leži v dnu uvale in se imenuje Vas, na pobočju nad vasjo je Rebar, ob cesti proti Sodražici pa so Male Retje,« nam je pojasnila 67-letna upokojena medicinska sestra in ljubiteljska raziskovalka krajevne zgodovine Anica Car, ki se je rodila na Učarjevi kmetija na Rebru, zdaj pa živi v Vasi.

Jamar od malega, jamar za vedno Jaka Jakofčič je ljubitelj podzemnega sveta skoraj od vedno. Ljubezen do jam je tako močno zapisana v njegovo srž, da je jamarski vzdevek zapisal kot uradno ime na osebni izkaznici – rodil se je namreč kot Jurij. Je eden od najditeljev novih delov svetovnega čudesa – Škocjanskih jam, prejemnik plakete z zlatim znakom Jamarske zveze Slovenije in mnogih drugih priznanj.

Čista vest – v osebnem in profesionalnem življenju Dr. Mario Fafangel se je za časa covida 19 kot prvi epidemiolog v državi »boril« za upoštevanje stroke. S svojimi jasnimi in kritičnimi stališči si je zato prislužil tudi kakšno zamero v krogih, ki so upravljali z epidemijo, na drugi strani pa tudi zaupanje državljanov, ki so ga nagradili z glasovanjem za Delovo osebnost leta 2020.

Breza iz Auschwitza v slovenski zemlji Pred šestdesetimi leti je Slavka Jerman obiskala koncentracijsko taborišča Auschwitz in od tam prinesla sadiko bele breze, in jo, v spomin na številne Slovence, umrle v tem taborišču, posadila v takrat nastajajočem Vrtu spominov in tovarištva v Prekmurju.

Dolga tradicija Petovione Danes je Ptuj manjše mesto in težko si predstavljamo, da je bilo v času svojega nastanka - v rimskem času - ena od metropol antičnega sveta in je imelo več prebivalcev kot danes. Ptuj je imel strateško pomembno lego ob prehodu čez reko Dravo na križišču dveh starih magistral: jantarjeve poti, ki je povezovala severno jadranski prostor z Baltikom, in poti po Dravi.

Mleko za vse življenje Prepričani smo, da o mleku že vse vemo. Pa vendar živilska znanost odkriva nove podrobnosti, ki samo potrjujejo koristnost mleka za naš organizem. To velja tako za materino mleko, ki je prva hrana za dojenčka, kakor tudi za mleko krav in drobnice, ki je tudi osnova za številne mlečne izdelke.

Nadgradnja novembrskih vaj … … bo omogočila vztrajnim, rednim in zmerno vadečim, da bodo skozi december stopali z izjemno gibljivo, krepko in pretočno hrbtenico ter varnejšim korakom. Priporočam, da podrobno preberete opis vaj in jih nadgradite s pravilno izvedbo, ki bo podarila neprecenljive učinke duši in telesu. Po današnjih vajah se močno izboljša energija telesa, kar ima za posledico tudi takojšnjo krepitev imunskega sistema.

Prevečkrat zamolčana težava Z inkontinenco oziroma nenadzorovanim uhajanjem urina se srečujejo tako ženske kot moški, s starostjo se težave še stopnjujejo. A o njej se marsikdaj še vedno težko pogovarjamo.

Pogoste težave z zaprtjem Zaprtje je ena od najbolj pogostih težav prebivalcev v razvitejših državah. V starejšem življenjskem obdobju se s takšno prebavno motnjo srečuje že več kot polovica ljudi.

Pletenine zanjo in zanj Bolj ko se bližajo hladni dnevi, raje se oblačimo v tople mehke in praktične pletenine. Te se spreminjajo glede na letni čas in pa modne smernice. Ostaja pa tudi večna klasika, ki jo najdemo skoraj v vseh garderobnih omarah.

Resnica vedno odpira vrata Prihaja zadnji del leta, čas, ko nekateri praznujejo, drugi štejejo denar, tretji dolgove, četrti si odkrito priznajo vse svoje dosežke, drugi se kesajo za storjene napačne odločitve, za zamujene priložnosti ... Kljub prazničnemu ali celo evforičnemu vzdušju na ulicah je pomembno, da ne pozabimo na tisto, kar nam je v tem času res pomembno. Ko nehote delamo analizo iztekajočega se leta in si postavimo cilje za prihodnje mesece, pa le poglejmo tudi, koliko smo v zaključujočem se letu sledili svoji osebni resnici.

Vpliv kakovosti spanja na pojav bolezni srca in ožilja Skupina raziskovalcev Francoskega državnega inštituta za raziskave zdravja in bolezni je objavila rezultate raziskave, kako vplivajo motnje spanja na razvoj bolezni srca in ožilja.

Naj zadiši po piškotih Adventna peka je najlepša. Ne le, da so piškoti imenitno darilo ob koncu leta, z njimi se radi posladkamo tudi sami. Pecite jih z otroki, veselje bo še večje. Že pripravljanje testa, potem oblikovanje, kaj šele okraševanje je navdušujoče, ko pa iz pečice zadiši, je zadovoljstvo nepopisno.

Pekoča bolečina v nartu

Učinkovito uživanje vitamina C Vitamin C (askorbinska kislina) je antioksidant, ki krepi imunski sistem in zmanjšuje ter upočasnjuje škodo, ki jo telesu povzročajo prosti radikali.

Medicinska hipnoza pomaga tudi pri hudih boleznih Medicinska hipnoza, ki jo smejo izvajati samo ustrezno usposobljeni strokovnjaki, dokazano koristi pri številnih boleznih in težavah. Je neškodljiva metoda, ki ne pomaga le pri fobijah, anksioznosti in tremi, temveč med drugim tudi pri hitrejšem okrevanju po operacijah, ublažitvi neželenih učinkov kemoterapije in obsevanja ter zmanjšanju zaznave bolečine. Žal je samoplačniška.

Avtoimunske bolezni – upanje iz črevesja? Pri avtoimunskih boleznih imunski sistem napada naše lastne organe. To nastane zaradi prepustnosti črevesne stene, ki je posledica neuravnoteženosti črevesne biote.

Večini odraslih primanjkuje vitamina D Rezultati večletne raziskave Nutri-D, ki jo je izvedel Inštitut za nutricionistiko, kažejo, da med novembrom in aprilom kar 80 odstotkom odraslih prebivalcev primanjkuje vitamina D. Pri približno 40 odstotkih pa so ugotovili celo hudo pomanjkanje.

KRATKE ZDRAVSTVENE

Električne naprave lahko zagorijo Že ob majhni nepazljivosti lahko v stanovanju pride do požara. Posebej pogosto se to dogaja v kuhinji, saj nekaj žlic olja v ponvi na plinskem štedilniku lahko zagori v desetih minutah. A požar lahko nastane celo zaradi polnjenja mobilnega telefona ali električnega kolesa.

V Verono

Jaslice so simbol družine  Letos mineva 800 let, odkar je sv. Frančišek Asiški v italijanskem kraju Greccio v votlini postavil prve jaslice. Navada se je razširila po vsem svetu in jaslice so sčasoma postale najbolj prepoznan simbol božičnega praznovanja. V muzeju jaslic na Brezjah jih je na ogled več kot petsto, z vseh kontinentov.

Ugibaj, ugibajva, ugibajmo Z vnukinjami in vnuki, nečakinjami in nečaki ali sosedovimi otroki tekmujte, kdo bo prej našel rešitve. Uganke so iz zbirke Ugibanica Ambroža Kvartiča.

Brezrokavnik iz moherja z luknjicami Ko se ohladi, je prijetno obleči brezrokavnik. Še topleje nas greje, če si ga spletemo sami. Lahko je iz moher volne kot je na sliki.

Kaj je kompostiranje bokashi? Tako se imenuje inovativni japonski sistem fermentacije, ki je v Sloveniji vse bolj priljubljen. Omogoča hitro in učinkovito pretvorbo kuhinjskih odpadkov v bogato gnojilo za rastline v samo 4 do 6 tednih.

Bukovica nad Grižami Griže so naselje na robu Spodnje Savinjske doline, na desnem bregu Savinje. Razdeljeno je na več manjših gručastih, zaselkov: Zabukovica, Griže, Pongrac in Migojnice. Več kot polovico ozemlja pokriva gozd.

Tri desetletja dolenjskega ljudskega radia Večina slovenskih radijskih postaj je povezanih v radijske mreže, Radio Sraka pa vztraja na svoji poti. Ponaša se z dobro poslušanostjo in je še vedno v družinski lasti. Je dolenjski ljudski radio, ki ga radi poslušajo tudi drugje po Sloveniji, zahvaljujoč internetu pa je priljubljen tudi med rojaki in zdomci po svetu. 1. decembra 1993 ga je ustanovilo družinsko podjetje Sraka international d.o.o, katerega direktor je bil Novomeščan Drago Vovk, ki je v prizidku družinske hiše uredilo studio in od tam oddaja še danes.

KULTURA kratke

Več daš, več imaš

Novoletna jelka iz češarkov Bliža se novo leto, čas okraševanja stanovanj. Z malo ročne spretnosti si lahko prehod v novo leto popestrimo z doma izdelano novoletno jelko iz borovih češarkov. Postavimo jo na vidno mesto ali pa uporabimo kot namizni aranžma.

Praznični pridih Pregovor pravi, da ni pomembno le imeti, pomembno je tudi znati. Znati odsluženim ali nerabljenim rečem nadeti novo podobo postaja v svetu vse bolj priljubljen trend. Recikliranje oziroma preoblikovanje je odlična sprostitev za dušo, ki nam in našemu okolju pričara sveže zgodbe. Občutek, da smo za skoraj nič denarja ustvarili všečen izdelek, pa je seveda neprecenljiv.

Pomanjkljivosti in ovire pomožnih prostorov V starosti posvečamo manj pozornosti prostorom, ki niso nujni pri bivanju in vsakodnevnih ali prostočasnih opravilih. Še posebej tisti starejši, ki se težko gibljejo, ne hodijo veliko v pomožne prostore, ki so namenjeni shranjevanju, kurjavi in namestitvi naprav, za prostočasne dejavnosti in podobno.

Čas, namenjen zvezdam Božična zvezda prav gotovo sodi med najbolj priljubljene sobne rastline v zimskem času. Rastlino v decembru prekrijejo živo rdeči cvetovi, ki so videti kot zvezde in prinašajo praznično vzdušje v vsak prostor.

Rišelje ali zračna čipka Rišelje vezenjeje najbolj poznano vezenje iz skupine izrezanec in je izredna vrsta običajno belega vezenja, ki vključuje obšivanje motivov z odeja vbodi. Nekateri to vrsto vezenja imenujejo tudi zračna čipka. V to skupino spadata tudi madeira in angleško luknjičasto vezenje.

Dame s podeželja Ljudske pevke Vesele Ribnčanke delujejo pod okriljem Društva podeželskih žena Ribnica, začetek njihovega delovanja pa sega v leto 2002, ko so članice društva prvič pripravile velikonočno razstavo s kulturnim programom. Prvi pevski nastop jih je vzpodbudil, da so društveno dejavnost, poleg peke in različnih izobraževalnih tečajev, nadgradile še s pesmijo. Pričele so z rednimi vajami in se poimenovale vVesele Ribnčanke.

Na knjižni polici

Odšla je brez obžalovanj Mišo Molk je zaprvo damo slovenske televizije proglasil oster kritiški zapisovalec, Miša pa je odgovorila, da je to postala s trdim delom, nekaj talenta in predvsem z disciplino. Dvainštirideset let nas je razveseljevala s svojo prodornostjo, vedrino in eleganco, uspešno in poglobljeno je vodila pogovore z gosti, njen glas in stas je gledalce praviloma očaral. Prejela je Viktorja popularnosti za najboljšo televizijsko osebnost in strokovnega Viktorja za najboljšega televizijskega voditelja. Spominjamo se oddaj, v katerih je sodelovala, kot so Križ kraž, Res je, kot voditeljico Slovenske popevke in izborov za Pesem Evrovizije. Čeprav se je upokojila julija letos, jo že pogrešamo.

Moške sanje So trenutki, ko tudi moški lahko ob lepih blatnikih malo sanjamo.Če so pri roki prihranki in je želja živa, je danes zadnji trenutek kupiti si igračo, kot jo hoče srce. Da gre za mirno starost, to bi ja morali vsi razumeti. Zlahka se človeku zgodi, da odpove telo, recimo. Ali pa oblast uveljavi kakšno prepoved vožnje starejših vozil z izgovorom, da tako ultimativno varujemo okolje.

Praznik naj le odstopa od vsakdana Obredno življenje utrjuje, potrjuje in na novo vzpostavlja skupnosti in odnose znotraj nje. In čeprav se je pomen marsikatere šege ali obreda izgubil v zgodovini, bodo rituali – v taki ali drugačni obliki – vedno obstajali, zatrjuje Ambrož Kvartič, doktor etnologije in kulturne antropologije ter raziskovalec sodobne pripovedne folklore.

Popraviti volilni sistem?

Na platno ujeto gibanje

NOVICE OD VSEPOVSOD

O dolgotrajni oskrbi Sogovorniki so predstavili različne vidike dolgotrajne oskrbe.

Čas je, da prisluhnemo starejšim Vsi se ne staramo enako hitro. So ljudje, ki so mladostni, delovni in polni načrtov še v pozni starosti, in so posamezniki, ki so že pri štiridesetih ali še prej brezvoljni in zdolgočaseni. Sicer pa je znano, da obstajajo štiri vrste starosti: kronološka (naša dejanska starost - EMŠO); biološka (naša starost, odmerjena glede na naše zdravstveno stanje); duševna, ki pove, kako dejavni so še naši možgani ter koliko stari se počutimo. Vendar imajo povprečni ljudje, zdravniki, birokrati in tudi politiki v glavah v glavnem le našo letnico rojstva. Starejši, kot smo, bolj nas potiskajo v kot, manj pravic nam odmerjajo.

SVET IN MI 

Skrita epidemija uživanja drog med starejšimi Ko je nedavno župan belgijskega mesta Antwerpen dejal, da »ima Evropa veliko težavo, zato se mora zbuditi in jo začeti reševati,« so se prižgale na precejšnjih mestih rdeče opozorilne svetilke. Omenjena »velika težava« so namreč – mamila.

Doplačevanje za oskrbo v domu starejših Bralec Ivan sprašuje, kako je urejeno doplačevanje za stroške bivanja v domu starejših. Ker ima mama premajhno pokojnino, potrebuje pa zahtevnejšo oskrbo, bo za doplačilo seveda poskrbel.

Lastnik, upravljanje in delo v domovih Naj je vizija dolgotrajne oskrbe še tako dobra ter oskrbovalni programi in pripomočki še tako sodobni, je kakovost oskrbe v domu za starejše odvisna od tega, kdo je njegov lastnik, kdo ga upravlja in vodi ter kdo v njem dela. Pri tem je treba vedeti, da je sodoben dom strokovno središče oskrbe za ves kraj, ne samo za odstotek krajanov, ki so v njem. Kako se to doseže, so po Evropi dobre izkušnje.

Kdo si res zasluži pravico do »odklopa«

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media