DRUŽENJE DECEMBER

Dobro je vedeti | december '23

CELJE

V Društvu upokojencev Slavko Šlander v Celju pod vodstvom Petra Hribernika deluje tudi športna sekcija. Vanjo je vključenih vse več upokojencev, med katerimi je najstarejši 90-letni Franci Jonke. Športniki se redno srečujejo vsak ponedeljek in četrtek od 10. do 12. ure. Ob lepem vremenu se pomerijo v kegljanju na vrvici, ob slabem vremenu pa v prostorih mestne četrti tekmujejo v pikadu, dobro pa se je prijela tudi igra »štrbunk«. (Besedilo in fotografija: Marjan Vižin)

 

BREŽICE

V Društvu upokojencev Brežice so ponosni, da je njihova dolgoletna predsednica Jožica Sušin prejela nagrado Občine Brežice za leto 2023. Kot profesorica geografije in zgodovine je poučevala na brežiški gimnaziji , kmalu po upokojitvi pa je prevzela vodenje več kot 1200-članskega društva, najštevilčnejšega v Posavju. Društvo je pod njenim vodstvom razvilo številne uspešne dejavnosti na socialno-ekonomskem, kulturnem ter športno-rekreativnem področju starejših. Jožica Sušin kot profesorica geografije in turistična vodnica organizira veliko izletov in letovanj za člane, dejavna je tudi v krajevnih in občinskih organih. (Besedilo in fotografija: Saša Pohar)

OTOČEC

Društvo upokojencev Otočec je tudi letos pripravilo tradicionalni Martinov pohod. Lepo število pohodnikov (kar 89) se je pod vodstvom Jožeta Torija odpravilo na pot skozi Dolenjo vas, po novi kolesarski stezi Žihovo selo, skozi Smolenjo vas, Mali Slatnik in v gostilni Prˊ leseni žlici zaključili z odlično malico. Za še prijetnejše vzdušje so poskrbeli Dobri prijatelji z Rake. (Besedilo in fotografija: Helena Murgelj)

 VELKA

Zgornjepodravska pokrajinska zveza društev upokojencev Maribor je v sodelovanju z Društvom upokojencev Velka sredi oktobra pripravila Srečanje ljudskih pevcev in godcev. Sodelovalo je 16 skupin iz 14 društev upokojencev, in sicer društev upokojencev Lenart, Hoče, Duplek, Ruše, Limbuš - Pekre, Gaj Pragersko, Maribor Center, Cerkvenjak, Zgornja Velka, Sveta Trojica, Tezno Maribor, Starše, Benedikt in Ceršak. Goste in obiskovalce je že ob vhodu v dvorano s svojo »frajtonarico« pozdravil domači ljudski godec Ratek (Konrad Krajnc). Za premor med glasbenimi točkami je poskrbel domači humorist Franc Osvald. (Besedilo: Jožica Prah, fotografija: Viljem Šetar)

BELTINCI

Društvo upokojencev Beltinci je na druženje povabilo zakonske jubilante. Enajst parov praznuje zlato poroko, pet parov praznuje 60 let poroke, Katarina in Milan Kreslin pa sta poročena že 70 let. Jubilantom so pripravili lep kulturni program in simbolična darila. (Besedilo in fotografija: Jože Žerdin)

DRAMLJE

Člani Društva upokojencev Dramlje so martinov izlet začeli v Slovenski Bistrici z ogledom gradu in številnih zanimivih razstav v njem (Rimska cesta od Celeie do Petovie, spominska soba Antona Ingoliča, zbirke svetovnih noš, petrolejk ter mineralov in kamnin Pohorja itd.). Nato pa so se odpravili na Destrnik v Slovenskih goricah. Ogledali so si cerkev sv. Urbana, ki je zavetnik vinogradnikov, vina, viničarjev in sodarjev. V 300 let stari viničariji so spoznavali življenje viničarjeve družine. Izlet so zaključili na kmečkem turizmu v vasi Jiršovci. (Besedilo in fotografija: Primož Laubič)

 

DOMŽALE

V sklopu prireditve Dnevi slovenske kulture v Istri, ki je potekala 14. oktobra v Pulju, je Slovenska izseljenska matica na povabilo društva SKD Istra postavila razstavo o delovanju matice od leta 1951. Na prireditvi je nastopila tudi citrarska skupina Notice iz Domžal, ki deluje v okviru Kulturnega društva Domžale, pod mentorstvom violinista in citrarja prof. Petra Napreta. Poslušalci so jih navdušeno spremljali in ob pesmi Nocoj je ena luštna noč tudi zapeli. Zaigrale so Alenka Golob, Anica Habjan, Marjeta Habjan, Breda Kavčič, Jožica Ravnikar, Marija Gornik Kugler, Irena Ošaben, kitaristka Saša Krančan in Pavla Pavlin, sicer članica Citrarskega orkestra Srebrne Strune iz Litije. V duetu s prof. Napretom je nastopila tudi Aša Kuferštin, njegova učenka iz Glasbene šole Ljubljana Moste - Polje. V kulturnem delu programa je zapel še MePZ Encijan iz Pulja. (Besedilo: Marija Gornik Kugler, fotografija: SIM)

PRAZNOVALI SO

Šestega oktobra 2023 je visok jubilej 90 let praznoval član Društva upokojencev Gabrje Martin Kralj, po domače Mihelnov stric. Gospod še marsikaj ponaredi pri hiši ter v vinogradu in zelo veliko hodi. Rad se srečuje z drugimi vaščani, poklepeta in pove kaj zanimivega iz svojega dolgega življenja. Že osem let je vdovec, ima tri otroke, veselje pa mu dela tudi šest vnukov.

 

Ciril Nahtigal, član Društva upokojencev Dvor, ki zaradi poslabšanega zdravja od leta 2020 živi v Domu starejših občanov Novo mesto, je 2. novembra 2023 slavil svoj 90. rojstni dan. Rodil se je na Gorenjem Polju pri Dolenjskih Toplicah kot najstarejši izmed devetih otrok. Izučil se je za mizarja in vse do upokojitve delal v Tovarni Novoles na Dvoru, prav tako kot žena Pavla. V zakonu so se jima rodili trije sinovi, ima še vnukinjo in pravnukinjo.

65 let mature 4. a razreda

Pred 65 leti je 4. a razred ekonomske srednje šole v Mariboru zaključilo 38 dijakinj in dijakov, med njimi so bili štirje fantje. Jubilejnega srečanja se jih je udeležilo deset, spomnili so se marsikatere dogodivščine, ki so jo ušpičili med šolanjem, in tudi petnajstih sošolk in sošolcev, ki jih ni več. V prijetnem razpoloženju so si obljubili, da se bodo v prihodnje srečevali vsako leto. (Besedilo in fotografija: Majda Ferletič)


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media