Tri desetletja dolenjskega ljudskega radia

Prosti čas | december '23

Drago Vovk v studiu s kubanskimi glasbeniki Septeto Santiaguero

Večina slovenskih radijskih postaj je povezanih v radijske mreže, Radio Sraka pa vztraja na svoji poti. Ponaša se z dobro poslušanostjo in je še vedno v družinski lasti. Je dolenjski ljudski radio, ki ga radi poslušajo tudi drugje po Sloveniji, zahvaljujoč internetu, pa je priljubljen tudi med rojaki in zdomci po svetu. Prvega decembra 1993 ga je ustanovil Novomeščan Drago Vovk, ki je v prizidku družinske hiše uredil studio in od tam oddaja še danes.

Leta 1988 je v domači hiši na Valantičevem najprej odprl snemalni studio Sraka, kjer so snemali mnogi ustvarjalci rock, pop ter narodnozabavne glasbe in tudi ljudski godci in pevci: od citrarja Karlija Gradišnika, harmonikarja Tineta Lesjaka do godca na bršljanov list Tončka Pluta. Sraka je bila tudi založniška hiša, ki je izdala številne kasete in CD-je.

Poslušalci izbrali glasbo

Ko se je spremenila zakonodaja in so radijske postaje lahko ustanovili tudi zasebniki, je Drago Vovk 1. decembra 1993 na frekvenci 94,6 MhZ začel v živo oddajati program Radia Sraka. Na začetku so vrteli predvsem zabavno glasbo, potem pa so ugotovili, da je pri poslušalcih najbolj priljubljena narodnozabavna glasba. Skupaj s slovenskimi popevkami jo predvajajo od jutra do večera. Večeri pa so rezervirani tudi za druge glasbene zvrsti: v nedeljo pridejo na vrsto ljubitelji popevk, v ponedeljek lahko poslušalci spoznavajo glasbo sveta (folk, blues, country, jazz, kantavtorje), torek je rezerviran za zimzelene melodije, sreda za Balkan ekspres, četrtek za rock, v petek in soboto pa tudi ob večerih vrtijo narodnozabavno glasbo.

In čeprav je Drago že upokojen, je še vedno povezan z radiem. Med drugim še naprej redno pripravlja ponedeljkovo oddajo Glasba sveta. Kot član World Music Charts Europe ima dostop do najnovejše tuje glasbe različnih zvrsti. Najprej jo posluša in potem pripravi izbor.

Zadnja leta radio vodi Boža Vovk, v radijsko delo pa je vključen tudi sin Blaž kot voditelj programa in glasbeni urednik. Program ustvarja nekaj stalnih sodelavcev: Marjanca Rozman, Marjana Blažič, Darko Povše, Renata Pršina Jug, Silvester Zupančič in Marjan Brcar. Na njihovih radijskih valovih pa so začenjali svoje delo ali občasno sodelovali številni znani medijski ustvarjalci, kot so Robi Erjavec, Boštjan Kovačič, Jani Lipičnik, Samo Bdeir (skupaj z Blažem sta že pri desetih letih imela svojo oddajo za mlade Grmski vulkan), Tomaž Bratož, Silvo Polak, Jasna Vidakovič, Irena Tratnik, Jože Musa, Tanja Jakše Gazvoda, Lidija Markelj in drugi. 

Radio Sraka ima zadnjih pet let status lokalne radijske postaje posebnega pomena, zato imajo veliko pogovornih oddaj, kjer predstavljajo družbeni utrip in delo po dolenjskih, belokranjskih in posavskih občinah. Pripravljajo svetovalne, športne, verske oddaje in tudi oddajo za Rome. V pogovorne oddaje vabijo različne goste: od županov, gospodarstvenikov do predstavnikov društev. Že 30 let dobro sodelujejo z novomeškim kmetijskim zavodom, ki poskrbi za aktualne nasvete za kmetovalce. Od začetka imajo tedensko oddajo za gospodinje, ki jo vestno pripravlja Helena Mrzlikar. Svojo oddajo Prešpricano pa je dolga leta pripravljal in vodil tudi nenadomestljivi Toni Gašperič.

In kakšen bo radio v prihodnje? V načrtu imajo delno prenovo programa, vendar pravijo, da ne bodo ničesar obračali na glavo, še naprej ostajajo lokalni ljudski radio, kakršnega imajo poslušalci radi.

V petek, 8. decembra, bodo tri desetletja delovanja zaznamovali s posebnim koncertom na novomeškem Glavnem trgu. Nastopili bodo glasbeniki, ki jih tudi sicer večkrat slišimo na njihovih valovih: Fantje vseh vetrov, ansambli Tonija Verderberja, Petra Finka in Braneta Klavžarja, Nemir, humoristi Modre kronike in drugi. Vabijo vas, da se ga udeležite in praznujete z njimi.

Jožica Dorniž, fotografija: osebni arhiv


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media