Na platno ujeto gibanje

december '23

SLIKAR

Zdravko Červ iz Češče vasi pri Novem mestu je že v mladih letih občasno segal po čopiču in barvah, aktivno pa se je likovnemu ustvarjanju posvetil po zaključku poklicne kariere. Pridružil se je Društvu likovnikov Krško OKO in ustvarjal pod mentorstvom akademskega slikarja Todorčeta Atanasova. Kasneje se je izpopolnjeval še pri drugih akademskih slikarjih, in kot pravi, tako pridobival znanje in tudi samozavest, kar mu je pomagalo pri likovnem ustvarjanju. Zdaj je član kar treh likovnih sekcij: KUD Dolenjske Toplice, Likovnega društva Trebnje in LKD Mavrica iz Novega mesta, zelo dejaven je tudi v novomeškem društvu upokojencev.

Njegova najljubša tehnika je akril na platnu, ki najbolj ustreza njegovemu temperamentu, čeprav slika tudi akvarele, zamika pa ga, da bi se spet lotil oljne tehnike. Pogosto se udeležuje likovnih delavnic, likovnih kolonij in ekstemporov, doma in v tujini (denimo v Romuniji, Srbiji, na Hrvaškem), kjer z veseljem izmenjuje izkušnje in znanje. Po drugi strani pa rad slika tudi samostojno, ker je tako bolj zbran, predvsem pa s čopičem v roki zelo uživa. Kot pravi, dela hitro in energično, z dolgimi potezami, zanj so značilne močne, žive barve. Zelo veliko slika krajine, saj mu rodna Dolenjska daje veliko lepih motivov. A realističnim podobam vedno doda svoj pogled in svoje občutenje skozi izbrani motiv.  »Pri tem ne želim slikati statične idilične narave, pač pa prikazati gibanje, recimo veter, ki maje krošnje, ali vodo, ki teče po strugi. Enako velja za podobe iz živalskega sveta, ki jih slikam zadnje čase. Iz otroštva sta mi ostala v spominu petelina, ki sta se ravsala vsako popoldne, zato sem naredil serijo petelinjih bojev. Zdijo se mi namreč zanimivi tudi kot prispodoba sedanjih družbenih razmer,« pripoveduje.

V likovni karieri je dobil več priznanj na tematskih razstavah Javnega sklada za kulturno dejavnost RS in Zveze likovnih društev Slovenije ter dva certifikata na Ex-temporu Piran. Sodeloval je na približno 200 skupinskih razstavah doma in v tujini, prav tako je imel dvajset samostojnih razstav na Dolenjskem in Štajerskem.

Krajinske slike Zdravka Červa si lahko do konca januarja 2024 ogledate v prostorih Vzajemnosti na Dunajski 109 v Ljubljani.

A. Ž., foto: J. D.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media