KRATKE ZDRAVSTVENE

Dobro počutje | december '23

Moški, bodite pozorni na svoje zdravje

Rak prostate je za nemelanomskim kožnim rakom najpogostejše rakavo obolenje v zahodnem svetu, tudi pri nas. Bolniki so v začetni fazi bolezni praviloma brez posebnih simptomov. Rak prostate napreduje počasi, pogosto celo ne ogroža življenja in ne zahteva zdravljenja, ampak le spremljanje. Če pa napreduje in se razširi na druge organe, pa lahko ogrozi življenje. Ker sta dve tretjini moških, ki zbolijo za rakom prostate, starejši od 65 let, urologi priporočajo, da moški vsaj enkrat na leto preverijo vrednost PSA v krvi, to je za prostato specifičnega antigena. Še posebej pozorni naj bodo tisti, katerih oče ali brat je zbolel za rakom, in tisti, ki imajo težave pri odvajanju seča, genitalne bolečine in/ali motnje spolne funkcije, čeprav so to lahko tudi simptomi povečane prostate in okužbe sečil. Več koristnih informacij najdete na spletni strani Društva uroloških bolnikov: http://www.dub.si/.

Pljuča ogroža onesnažen zrak

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB) je pogosta, a največkrat pozno diagnosticirana bolezen, pri kateri je normalen pretok zraka v pljuča zmanjšan, kar otežuje dihanje. Najpogostejši znaki so utrujenost in pomanjkanje zraka med naporom (t. i. težka sapa) ter trdovraten kašelj z izkašljevanjem. K razvoju ali poslabšanju bolezni pripomore tudi onesnažen zrak, ki se mu v času kurilne sezone še posebej težko izognemo. Delci, ki nastanejo pri sežiganju trdnih goriv, pridejo z vdihovanjem v dihala in povzročajo draženje, poškodbe tkiva in vnetje. V Društvu pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije bolnikom priporočajo, naj v času povišanih ravni delcev PM10 v zraku ostanejo doma. Tudi sicer naj se več gibajo v parkih ali gozdovih ter spremljajo podatke o onesnaženosti zraka, ki jih na svoji spletni strani redno objavlja Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO).

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media