Na vprašanja o oskrbi na domu odgovarja delovna terapevtka Petra Boh

Dobro je vedeti | januar '24

ODKLANJANJE ZDRAVIL

Sorodniki osebe z demenco prosijo za nasvet, kako ga prepričati, da vsakodnevno poje predpisana zdravila, saj jih zavrača.

Odklanjanje zdravil je težek izziv, ki pa ima lahko različne vzroke. Morda ima človek z demenco težave s požiranjem, kar povzroča telesno neugodje in odpor ali pa popolnoma izgubi tek in zanimanje tako za hrano kot tudi za zdravila. Morda je zmeden in ne razume povsem, zakaj je treba zdravila pojesti, ali pa ne razume, kaj pravzaprav želite od njega. Včasih je zelo moteče hrupno okolje, kjer je veliko ljudi in različnih zvokov. Morda odklanja zdravila, ker mu povzročajo slabost ali zmanjšujejo tek. Človek z demenco resda pozabi marsikateri dogodek iz svojega življenja, zelo dobro pa se spominja občutkov ob teh dogodkih. Zato morda namenite pozornost stranskim učinkom zdravil in se ob slabem počutju posvetujte z njegovim osebnim zdravnikom. Lahko so tablete prevelike in jih težko pogoltne, večinoma so grenkega in nič kaj dobrega okusa. Z zdravnikom se posvetujte, ali jih lahko prepolovite, zdrobite ali zamešate v hrano. Pri tem svetujem, da ne zamešate zdravil v cel obrok, saj bo imel ves krožnik »slab« okus in bo sorodnik zavračal vsako nadaljnje hranjenje že po prvi žlici. Naj najprej poje vsaj pol krožnika hrane in nato v manjši del zamešate zdravila. Morda vam bo uspelo, da bo vsaj nekaj pojedel. Če pa odločno zavrača zdravila, ga ne silite, ne povzdigujte glasu ali kakor koli vznemirjajte, počakajte deset do 15 minut in nato poskusite ponovno.

Lahko poskusite tudi z »nagrado« v obliki posladka in tako ustvarite pozitivno povezavo. Predenj položite sadje, piškot, košček čokolade in mu povejte, da je to njegov posladek po zaužitju zdravil.

Nekateri ljudje z demenco se zelo dobro odzivajo na skupno jemanje zdravil. Morda jih jemljete tudi vi ali pa svoja »zdravila« nadomestite s prehranskimi dopolnili oziroma bombonom, podobnim tableti. Obema pripravite zdravila in mu nakažite, kaj želite od njega – vi prvi vzamete »zdravilo« in on ponovi za vami. Naj bo to neka vajina skupna vsakodnevna rutina. S stalnostjo in redom namreč zagotavljamo človeku z demenco občutek varnosti ter možnost predvidevanja, kaj se bo zgodilo in kaj bo sledilo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media