NOVICE OD VSEPOVSOD 

januar '24

Z Vzajemnostjo čez Pelješki most

Dragi bralci in prijatelji Vzajemnosti, v jubilejnem letu, ko Vzajemnost praznuje abrahama, bomo poskrbeli za še bolj zanimivo in veselo srečanje, tokrat že 18. po vrsti. Lahko vam že izdamo, da bomo nastanjeni v bosanskem Neumu ob Jadranskem morju, kjer smo pred leti že bili, vendar v drugem hotelu, in od koder bomo imeli lepo izhodišče za zanimive izlete. Med drugim se bomo zapeljali tudi čez Pelješki most, ki bi ga radi videli, kot ste nam zaupali, potem pa bomo z ladjico odpluli še na Korčulo. Na pot bomo šli v nedeljo, 2. junija, zjutraj in se vrnili v sredo, 5. junija, zvečer. Rezervirajte si čas in se nam pridružite. Na Kompasu obljubljajo, da bo tudi cena ugodna. Vse podrobnosti o letošnjem srečanju bomo objavili v februarski Vzajemnosti.

Z ogledom videoposnetka do popravila aparata

A če se da doma vzdrževati in popraviti električne aparate? Itak, da se da! Tako razmišljajo v družbi Zeos, kjer so pripravili serijo videoposnetkov, s pomočjo katerih se lahko uporabniki naučijo sami popraviti aparate in predstavljajo povezavo med pristopom »naredi sam« ter strokovnim servisiranjem. Nastalo je kar sto videoposnetkov, dostopni so na spletni strani ali kanalu YouTube družbe Zeos: www.zeos.si/itak-da-se-da/ ali www.youtube.com/@sesemuporaben.

Kot pravijo v podjetju, njihov namen ni nadomestiti dela serviserjev, pač pa želijo uporabnikom ponuditi znanje za reševanje manjših težav, ki se lahko pojavijo pri uporabi, in tako spodbujati podaljševanje življenjske dobe aparatov. Siniša Martin iz Centra ponovne uporabe v Ljubljani, ki v videoposnetkih nastopa kot hišni serviser, pa svetuje, naj si vsak iz vsebine vzame toliko, kolikor potrebuje, in se loti popravil toliko, kolikor se počuti sposobnega. Ob pomanjkanju časa, dvomu ali strahu, kako in kaj, ter predsodkih do popravila pa se obrnite na usposobljene serviserje. +F

Kmalu univerzalni polnilnik za vse naprave

V skladu z novo zakonodajo bomo lahko kmalu uporabljali univerzalni polnilnik za polnjenje vrste malih in srednje velikih prenosnih elektronskih naprav. Do konca leta 2024 bodo morali biti vsi mobilni telefoni, tablice, digitalne kamere, slušalke, slušalke z mikrofonom, ročne konzole za videoigre, prenosni zvočniki, e-bralniki, tipkovnice, miške, prenosni navigacijski sistemi in ušesne slušalke, ki se prodajajo v EU, opremljeni z univerzalno polnilno vtičnico USB tipa C. Od pomladi 2026 bo ta obveznost veljala tudi za prenosnike. Tako nam ne bo treba ob vsakem nakupu nove elektronske naprave kupovati še polnilnika, imeli bomo manj stroškov, pa tudi okolje bo manj obremenjeno.

Svinčnik se ne more primerjati s tipkovnico

Društvo Radi pišemo z roko vabi, da v tednu od 22. do 26. januarja v roke vzamemo navadni ali kemični svinčnik ali nalivno pero in čim več pišemo. Kot ozaveščajo vsako leto znova, ima pisanje z roko za naše telo in možgane večjo korist od tipkanja na tipkovnico. Vse, kar napišemo z roko, se v spominu zadrži dalj časa, ob tem se nam utrne več idej, ohranjamo dolgotrajnejšo pozornost in tako vzdržujemo možgane. Ne nazadnje pa so z roko napisana sporočila bolj osebna, izražajo spoštovanje in naklonjenost, so poudarili v društvu. Letošnji moto je »Zapis časa o nas«, to je priložnost, da na različne načine ustvarjamo spomine in spoznavamo sebe in svoje bližnje, k čemur nas spodbujajo tudi ambasadorji Tedna pisanja z roko 2024: Nik Škrlec, igralec in ustvarjalec, Iza Sia Login, podjetnica in mama mačka Toma, in nevrolog dr. Blaž Koritnik, tajnik društva Sinapsa.

2024 je Maistrovo leto

Vlada je leto 2024 razglasila za leto generala in pesnika Rudolfa Maistra. Minilo bo namreč 150 let od njegovega rojstva in 90 let od njegove smrti, spomnili pa se bomo tudi 120-letnice izida njegove prve pesniške zbirke z naslovom Poezije. Spomin na velikega domoljuba in borca za severno mejo, ki je je leta 1918 s svojo vojsko razorožil nemško varnostno stražo in prevzel vojaško oblast v Mariboru, bomo proslavili z različni prireditvami in dogodki. Njegovo življenje, delo, razmišljanje in pesmi pa lahko odkrivate kar od doma, s pomočjo spletne strani www.rudolfmaister.si. Virtualna Maistrova pot vodi skozi kraje, v katerih je pustil svoj pečat: od rojstnega Kamnika, prek Kranja in Ljubljane, kjer se je šolal, do Celja, kjer je (med drugim) služboval, Unca, kjer je preminil in seveda Maribora, kjer je pokopan.

Stoletnica Triglavskega narodnega parka

Letošnje leto je jubilejno za slovensko naravovarstvo. Mineva namreč sto let od podpisa zakupne pogodbe za ustanovitev Alpskega varstvenega parka, predhodnika današnjega Triglavskega narodnega parka (TNP). Zamisli za zavarovanje posameznih naravnih znamenitosti pred škodljivimi vplivi ljudi so se pojavile že v drugi polovici 19. stoletja. Zakupno pogodbo za zavarovanje območja v Dolini Triglavskih jezer med upravljavcem, Direkcijo šum v Ljubljani in pobudnikoma za ustanovitev parka: Muzejskim društvom za Slovenijo in Slovenskim planinskim društvom pa so podpisali 1. julija 1924. Določili so zakupnino in zakupno dobo 20 let, navedene so bile tudi katastrske parcele, ki so tvorile park. Alpski varstveni park je obsegal približno 1.400 hektarov, Triglavski narodni park pa se danes razteza na skoraj 84.000 hektarih oziroma na štirih odstotkih slovenskega ozemlja.

Zbrano bogastvo naravne dediščine

»Z Naravo smo eno. Kar storimo Naravi, storimo sebi,« je ob izidu zbornika Naša naravna dediščina, v katerem so zbrani zapisi iz istoimenske rubrike, ki že dvaindvajset let izhaja v Dolenjskem listu, zapisal mag. Hrvoje Teo Oršanič, direktor Zavoda RS za varstvo narave. Z njim so zaznamovali okrogli obletnici – štirideseto obletnico varstva narave na Dolenjskem in dvajseto obletnico Zavoda za varstvo narave. V zborniku, ki je prvi celovitejši pregled naravovarstvenih vsebin jugovzhodne Slovenije, je 230 prispevkov o rastlinah ter živalih in tudi o posebnostih z geološkega, geomorfološkega in hidrološkega področja z lepimi fotografijami in ilustracijami. V njem na primer najdemo lehnjakove pragove na Otočcu, kamniti gozd pri Vrtači, edine jamske toplice na Klevevžu, močvirski tulipan, rumeni sleč, Kastelčev hrast pa raka koščaka, alpskega kozlička, močvirski cekinček, črnega močerila, vodomca, čebelarja, bobra, risa in drugo. Med različnimi avtorji je največ prispevkov napisal Andrej Hudoklin, izjemen strokovnjak in velik zaveznik narave. Ti kratki zapisi so prispevali k ozaveščanju in zavedanju, kako bogata je naša naravna dediščina in kako pomembno je, da jo ohranjamo tudi za zanamce.

Koncert v belokranjski jami

Pred božičnimi prazniki se je po Sloveniji zvrstilo veliko pohodov in koncertov, med njimi pa si posebno mesto zasluži že 12. božični pohod, ki so ga pripravili zanesenjaki Športnega društva Grič iz manjše belokranjske vasi. Domačini so poskrbeli tudi za okrepčilo. Večernega pohoda po gozdni poti do Grdanjega skednja, ene največjih belokranjskih jam, se je udeležilo okrog 350 ljudi. Zaključili so ga s prazničnim koncertom pevske skupine Eros kar v osvetljeni jami, napolnjeni do zadnjega kotička. 

Brez javnih sanitarij še 52 občin

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen že petnajst let ocenjuje čistost in urejenost javnih stranišč. Ugotavljajo, da se stanje izboljšuje, še vedno pa javnih sanitarij nima kar 52 občin, približno dve tretjini sta plačljivi, kar otežuje dostopnost. Za lažjo uporabo sanitarij, namenjenih invalidnim osebam in starejšim, člani društva predlagajo namestitev odlagalnih polic, obojestranskih držal ob školjkah, držala nad pisoarji ter uporabo papirnatih brisač namesto sušilnikov. Tistim, ki več potujejo po slovenskih krajih, priporočajo, da si na mobilne telefone namestijo brezplačno mobilno aplikacijo Najbližji WC ali pa preverijo zemljevid na spletni strani: https://najjavnostranisce.kvcb.si/zemljevid/. Na njem so po novem označena tudi ekološka dehidracijska stranišča (ekostranišča), ki pa nimajo tekoče vode, mila in brisačk.

Na avtobuse LPP tudi z bančno kartico

Potniki na mestnih in medkrajevnih linijah ljubljanskega potniškega prometa lahko vožnjo z avtobusi plačujejo tudi s plačilnimi karticami Visa in Mastercard. To je dobrodošla novost zlasti za občasne potnike in turiste, ki včasih ne vedo, kje lahko kupijo ali napolnijo Urbano. Plačilo z bančno kartico lahko opravite na validatorjih pri prvih in drugih vratih, ena vožnja stane 1,30 evra, vendar ne omogoča prestopanja na drugo linijo. 

Prenovljena frančiškanska knjižnica

Najdlje delujoča knjižnična ustanova na Slovenskem je po temeljiti prenovi prvič na ogled javnosti vsak dan od 11. do 18. ure. V njej hranijo približno 70 tisoč enot gradiva. Poleg knjižnice so v samostanu na Prešernovem trgu odprli nov muzej, v katerem si je mogoče med drugim ogledati Dalmatinovo Biblijo s Trubarjevim podpisom. Predstojnik slovenske frančiškanske province Marjan Čuden je opozoril, da knjižnica premore tudi knjige o obrti, zdravstvu in drugih znanostih z namenom, da bi služila ljudem. Novi muzej sestavljata dve enoti: zakladnica, ki hrani najdragocenejše predmete in knjige, ter pinakoteka, v kateri so na ogled najznačilnejše likovne umetnine od 16. do 20. stoletja, zastopani so slikarji, ki so delovali na Kranjskem, od anonimnih do zelo kakovostnih slikarjev.

Anita Žmahar


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media