Ostanimo prijatelji

januar '24

Le kdo še ni slišal za umetno inteligenco, ki je sposobna vse več stvari. Tega razvoja se ne da ustaviti, algoritmi z navodili, kako naj kaj deluje, so že v vsakem manjšem aparatu, pravzaprav svet poganjajo računalniki. Vse bolj so zmogljivi, ker črpajo znanje in podatke, ki jih nalaga človeštvo. Strokovnjaki za prihodnjih pet do deset let napovedujejo še večji in hitrejši razvoj umetne inteligence, ki bo pogonska sila gospodarstva in bo omogočila razvoj in blagostanje. Marsikatere je strah pametnih strojev, toda kako bomo uporabili njihovo moč, je odvisno od nas. Vodilni državi na tem področju ZDA in Kitajska imata zato največjo odgovornost. 

Kaj loči človeka od stroja? Raziskovalec in eden največjih kitajskih strokovnjakov umetne inteligence dr. Kai-Fu Lee, ki se je izobraževal v Ameriki in delal v največjih tehnoloških podjetjih na svetu, potem pa nadaljeval uspešno poslovno pot na Kitajskem, je do odgovora prišel na podlagi osebne izkušnje, ko je zbolel za rakom. Ugotovil je, da je skušal narediti tehnologijo, ki bo izboljšala svet, ni pa si vzel časa, da bi ljubezen delil z drugimi – zaradi česar je človek. Tega ni sposoben noben stroj s še tako domiselnim algoritmom. Od stroja nas loči sposobnost, da se imamo radi, in v to sočutno smer bi moral stopati sodobni človek. 

Sočutnost, povezanost in pozitivna naravnanost so tudi vodilo Vzajemnosti od njenih prvih strani do danes. Dragi naši bralci, ponosni smo, da lahko skupaj praznujemo njenega abrahama. Trudili se bomo, da boste v reviji še naprej našli, kar vas zanima in razvedri. Dodali bomo nekaj novih rubrik, naslednji mesec pa tudi posebno prilogo s križankami in ugankami ter nagradami. Jubileja se bomo spomnili na srečanju Vzajemnosti v začetku junija. Posodobili bomo spletno stran in omogočili tudi spletno naročnino na revijo. Ne glede na to, kje nas boste brali, se veselimo vašega prijateljstva.

Hvala, ker ste z nami.

Jožica Dorniž


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media