KRATKE ZDRAVSTVENE

Dobro počutje | februar '24

Prvi dnevni center dejavnosti za osebe z demenco

Združenje Spominčica je v Ljubljani odprlo prvi center aktivnosti, namenjen osebam z demenco, ki še lahko skrbijo zase, oziroma ljudem z lažjim kognitivnim upadom. V centru lahko preživijo samo kakšno uro ali pa ostanejo dlje, se družijo in se vključujejo v različne dejavnosti, od reševanja križank in miselnih ugank, igranja družabnih iger do sprehodov, razgibalnih vaj, likovnih in glasbenih delavnic, spomladi jim bodo omogočili tudi delo na vrtu. Na ta način v začetnih fazah bolezni ohranjajo preostale funkcije, v tem času pa lahko gredo njihovi svojci brez skrbi po opravkih. Center aktivnosti Spominčica deluje na Podgornikovi ulici 3 v Šiški, za zdaj ob torkih med 10. in 15. uro. Ker lahko sprejmejo le štiri do šest ljudi, so obvezne prijave na elektronskem naslovu: sporocila@spomincica.si ali na telefonski številki: 01 256 51 11.

 

Premajhen odziv med ženskami do 64 let

Rak na materničnem vratu je ena redkih rakavih bolezni, ki jo je mogoče preprečiti s pravočasnim odkrivanjem in zdravljenjem predrakavih sprememb. Pri nas za odkrivanje že 20 let skrbi državni presejalni program Zora, saj vabilo na presejalni pregled prejmejo vse ženske, stare med 20 in 64 let, ki v zadnjih treh letih niso opravile ginekološkega pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu. Prvič do zdaj je pregledanost žensk presegla 70 odstotkov v vseh slovenskih regijah, v povprečju je 74,4-odstotna, so sporočili z onkološkega inštituta. Program Zora je kot primer dobre prakse pri preoblikovanju zdravstvenih sistemov, ki se uspešno spopadajo z izzivi 21. stoletja, decembra lani prejel priznanje Svetovne zdravstvene organizacije. Vendar pa onkologi opozarjajo, da se na preventivne preglede najmanj odzivajo ženske, stare med 55 in 64 let, ki so najbolj ogrožene, saj se rak na materničnem vratu najpogosteje pojavlja pri ženskah po 50. letu starosti.

A. Ž.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media