Ne spreglejmo pomanjkanja železa!

Dobro počutje | april '24

Železo je mineral, ki nam ga v telesu najpogosteje primanjkuje, a za naše zdravje je zelo pomembno. Pomanjkanje železa hitro spregledamo, ker simptomi niso tako očitni. Kateri so znaki, da je v naši krvi premalo železa?

Značilni simptomi so kronična telesna in duševna utrujenost, občutek šibkosti, zadihanost že po manjšem naporu, razdražljivost in slaba koncentracija, glavobol in omotičnost, pomanjkanje teka, pekoč jezik, razpoke v ustnih kotih, krhki lasje in nohti ter zmanjšana odpornost proti okužbam. Pomanjkanje železa povzroči slabokrvnost. Telo ne proizvede več dovolj hemoglobina, snovi, ki rdečim krvničkam omogoča, da vsem tkivom dovaja kisik iz pljuč. Takrat se pojavijo simptomi pomanjkanja železa. Ti so lahko sprva zelo blagi, če železa primanjkuje le občasno ali ga primanjkuje zelo malo, zato jih velikokrat pripišemo stresnemu in napornemu načinu življenja. Kadar je koncentracija rdečih krvničk v krvi znižana pod določeno mejo, pa govorimo o anemiji. Do takšnega stanja privedejo obsežnejše krvavitve, zmanjšano nastajanje ali povečana razgradnja rdečih krvničk ali pa kombinacija vseh omenjenih pojavov. Nezadostna raven železa v krvi povzroča sideropenično anemijo, ki je najpogostejša.

Kako si pomagamo

Do pomanjkanja železa privedejo različni vzroki, kot so nepravilna prehrana, spremenjena prehrana, ki ne vsebuje hranil z železom (vegetarijanci z nepravilno prehrano), hujšanje, različne diete in nepopolna absorpcija hranil (po operaciji prebavil ali zaradi nekaterih zdravil) ter obsežne krvavitve. Pomanjkljiv vnos železa s prehrano lahko odpravimo z uživanjem živil, bogatih z železom. Naravni viri železa so telečja, goveja in piščančja jetra, goveje meso, soja, ajdova kaša, fige, tuna, ostrige, buče, leča, špinača, regrat, jedilna čokolada, mandlji ... Dobri rastlinski viri železa so še suho sadje, kalčki, polnozrnata žita, orehi, lešniki, zelena listnata zelenjava, semena, stročnice … Različne raziskave so pokazale, da vitamin C poveča absorpcijo železa v kri, zato se priporoča uživanje hrane, bogate z železom, v kombinaciji s hrano, bogato z vitaminom C. Upoštevati je tudi treba, da vsi ljudje nimamo enakih potreb po železu. Novorojenčki, majhni otroci, ženske od pubertete do menopavze, aktivni športniki, starejši in bolniki po okrevanju potrebujejo dnevno večje količine železa kot drugi.

Vsaka sprememba v življenjskih in prehranjevalnih navadah vpliva na količino železa v krvi. Poleg zdravega načina življenja (polnovredna prehrana, redni obroki, dovolj gibanja) si lahko pomagamo z različnimi sokovi, prehranskimi dopolnili in zdravili. Zdravila nam zdravnik predpiše na recept, sokove in prehranska dopolnila pa lahko kupimo v lekarni ali specializirani prodajalni. Pred uporabo tablet je potreben posvet z zdravnikom, saj tudi prevelika količina železa v telesu ni zdrava. Med izdelki, ki jih dobimo brez recepta v lekarnah in specializiranih prodajalnah, pa so najboljši tisti, ki vsebujejo železo v dvovalentni obliki ter imajo dodan vitamin C, kar še dodatno poveča absorpcijo železa.

M. Č.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media