Še daleč od enakosti spolov na podeželju

april '24

Aktualno

Kmetije še vedno veljajo za okolje, kjer se s fizično močjo in odločitvami izkazujejo predvsem moški, ženskam pa v ozadju ostaja podporna vloga. Poleg dela na polju in v hlevu vodijo gospodinjstvo ter skrbijo za otroke, velikokrat tudi za bolne ali starejše člane, a so pogosto ekonomsko odvisne od moža.

Čeprav se nam zdi, da se razmere vendarle spreminjajo, je raziskava o enakosti spolov na podeželju, v kateri je leta 2022 sodelovalo 707 oseb, ki živijo ali delajo na podeželju, pokazala, da v tem okolju obstaja precejšnja neenakost in neenakopravnost med spoloma. Raziskava je potekala v sklopu projekta TERA z namenom opolnomočenja moških in žensk na podeželju za učinkovito usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. V projektu, ki se konec aprila končuje in je sofinanciran s sredstvi Norveškega finančnega mehanizma, so iskali smernice za preseganje stereotipov in tradicionalnih stališč. Na delavnicah, ki so jih pripravili na terenu, je največ udeležencev vseh starosti pritegnila tema o socialni varnosti kmetov, čeprav je še precej perečih vprašanj, med drugim o medgeneracijskem sožitju, razmerju med delom in počitkom ter moških in ženskih vlogah v kmetijstvu.

Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.

Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.

Če niste naročnik, se lahko naročite tu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media