Podpora zdravju naših oči
Študije so pokazale, da tudi hrana pomembno vpliva na zdravje oči.
Oksidativni stres močno vpliva na celice mrežnice, zlasti na makulo (del mrežnice, kjer nastaja najbolj jasen vid). Prosti radikali, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti svetlobi, kisika in drugih dejavnikov, lahko povzročijo poškodbe občutljivih tkiv. Antioksidanti, kot so vitamin C, vitamin E in betakaroten, so znani po tem, da nevtralizirajo proste radikale in zmanjšujejo oksidativni stres. Študije so pokazale, da imajo ljudje, ki uživajo dietno hrano, bogato z antioksidanti (na primer sadje in zelenjavo), manjše tveganje za razvoj degeneracije makule. Le-ta je najpogostejša pri starejših ljudeh, kar je usmerilo raziskovalce v iskanje načinov, kako vplivati na napredovanje bolezni pri tej populaciji.
Prikazan je samo večji odlomek članka. Ogled celotnih člankov je na voljo naročnikom, ki se za ogled članka v celoti lahko prijavijo tu.
Za prijavo potrebujete naročniško številko in PIN. Če ste naročnik, lahko za pridobitev številke PIN pošljete svoje podatke (ime, naslov, naročniška številka) na e-naslov evzajemnost@vzajemnost.si.
Če niste naročnik, se lahko naročite tu.