Inovativna živila za leto 2024

1. februar 2024

 Inštitut za nutricionistiko je tudi letos podelil nagrade za inovativnost podjetjem, ki predstavljajo živila z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje.  Ob 10. obletnici projekta so prvič podelili še nagrade Inovacija desetletja.

Kot je povedala doc. dr. Anita Kušar z inštituta, je od 104 predlogov nekaj več kot 60 odstotkov izdelkov doseglo kriterij za ugodno prehransko sestavo, nato pa so izbrali 11 živil, ki so v svojih kategorijah najbolj izstopala. Prehranske strokovnjake veseli, da se zmanjšuje količina sladkorjev med mlečnimi izdelki in vsebnost soli ter prehranske vlaknine pri kruhih, kar nekaj podjetij pa je v živilske izdelke vključilo stročnice, zlasti čičeriko in lečo. Podjetja lahko uporabljajo znaka »Inovacija leta« tako pri označevanju kot oglaševanju nagrajenih živil.

Priznanja za najbolj inovativna živila, ki so se v zadnjem letu pojavila na trgu  so prejeli: linija brezalkoholnih pijač Dana Mineral brez sladkorja in sladil, Sparov jesenski kruh (z dodatkom kostanjevega pireja in moke grozdnih pečk), Kmečka pekarna Janje Metličar za linijo testenin iz črne soje Poljka, linija jogurtov v lončku Ego iz Ljubljanskih mlekarn, kefir Krepki suhec z dodanimi beljakovinami Mlekarne Krepko, burek s čičerikino kremo, ki sta ga skupaj zasnovala Pekarna Pečjak in Grashka, enolončnica s čičeriko Ete Kamnik, namaz lečin tatar znamke Argeta družbe Atlantic Droga Kolinska in prosena kaša z jabolki (in orehi) iz Mercatorja IP.

Podelili so tudi dve posebni nagradi in sicer sta nagrado za inovativnost pri izboljševanju sestave živil prejeli podjetji Don Don in Lidl za proteinski kruh brez kvasa s semeni in z izredno malo soli, nagrado s področja trajnosti pa podjetje Bevo za rastlinska 'rebrca' Juicy Marbles.

Deset živil, ki izstopajo 

Ob 10. obletnici projekta so podelili še nagrade živilom, ki so v tem obdobju v svoji kategoriji posebej izstopala in za katere so glasovali tudi potrošniki. Kot je povedal direktor Inštituta za nutricionistiko Igor Pravst, so v desetletju nagradili več kot sto inovativnih živil in zadovoljni so, da jih je vsaj tri četrtine je še vedno na trgu. S projektom spodbujajo proizvajalce, da na trgu ponujajo čim bolj zdrave izdelke ter potrošnike, da bodo taka živila kupovali. Zato si prizadevajo, da bi v izboljševanje sestave zajeli tudi  živila z večjimi tržnimi deleži. "Po eni strani moramo potrošnike naučiti, da bodo iskali živila z ugodno hranilno sestavo, po drugi strani pa moramo poskrbeti, da bodo takšna živila na voljo najširši javnosti po dostopnih cenah," je dejal.

Z jubilejnimi nagradami želi inštitut podjetja dodatno spodbuditi, da bi kakovostna živila še naprej ostala na trgovskih policah. Jubilejne nagrade so prejeli Mlekarna Celeia za linijo jogurtov LCA brez dodanega sladkorja in brez sladil, Ljubljanske mlekarne za MU kefir naravni, limona in vanilija, podjetje BMM za Gabaroni ekološki čičerikini svedrci, Rangus za Zlato tatarsko ajdovo kašo, Žito za kruh Drožnik, Pekarna Grosuplje, Don Don za pirin polnozrnati kruh, Mercator IP za zelenjavni namaz veganski tatarc Minute, Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta in Delamaris za ribje solate Delamaris. Posebno jubilejno nagrado pa je prejela pekarna Spar za inovativnost pri izboljševanju sestave kruhov.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media