Ministrstvo deluje brez podpore stroke

3. april 2024

 Še naprej ostaja neuresničena zaveza ministrstva za solidarno prihodnost, da bo v oblikovanje novega sistema dolgotrajne oskrbe, ki bi vsem uporabnikom tudi v praksi prinesel boljše in dostopnejše storitve, vključilo strokovno in zainteresirano javnost, opozarjajo strokovne organizacije s področja socialnega in zdravstvenega varstva.

V skupni izjavi za javnost dodajajo še, da se ob postopnem uveljavljanju zakona o dolgotrajni oskrbi že pojavljajo številne težave, hkrati pa je ministrstvo brez podpore stroke pripravilo več pravilnikov, vendar uporabnikom ne zagotavljajo storitev, ki jih ti nujno potrebujejo. Ministrstvo je ustanovilo posvetovalno skupino, ki ni bila vključena v pripravo pravilnikov, je pa vseskozi opozarjala na pomanjkljivosti in težave pri njihovem izvajanju.

Strokovne organizacije so marca na pobudo Socialne zbornice Slovenije ustanovile neformalno delovno skupino, ki bo obravnavala težave v socialnem varstvu in trenutno škodljivo zakonodajo s področja dolgotrajne oskrbe tako za uporabnike kot tudi za izvajalce. Ministrstvo ponovno pozivajo, da v nujne popravke zakona in spremljajočih pravilnikov, ki so že potrjeni ali so v obravnavi, nemudoma vključi strokovno javnost ter zagotovi dejansko delovanje posvetovalne delovne skupine za področje. Poudarjajo, da bo samo s skupnim sodelovanjem in vključevanjem stroke, ki ima izkušnje na terenu, lahko zagotovili, da bo sistem dolgotrajne oskrbe zares zaživel v praksi in ljudem omogočil dostop do oskrbe, ki jo nujno potrebujejo.

Težave pri uvajanju sistem dolgotrajne oskrbe 

Nedelovanje informacijskega sistema ne omogoča obravnave novih vlog in izdaje odločb oskrbovalcem družinskega člana, zato uporabniki nimajo informacij glede postopkov in upravičenosti do dolgotrajne oskrbe. Tudi centri za socialno delo nimajo informacij in časovnic o vzpostavitvi sistema, niti nimajo dostopa do baze podatkov primerljivih pravic. Ministrstvo si prav tako zatiska oči glede kadrovske krize v socialnovarstvenih ustanovah, saj na področju dolgotrajne oskrbe že danes ni dovolj kadra, zaposleni pa za opravljeno delo prejemajo nedostojno plačilo, še opozarjajo v pozivu ministrstvu za solidarno prihodnost in vladi, ki so ga podpisali predstavniki socialne zbornice, skupnosti socialnih zavodov, skupnosti centrov za socialno delo, skupnosti varstveno delovnih centrov, skupnosti organizacij za usposabljanje oseb s posebnimi potrebami, sindikata zdravstva in socialnega varstva, zbornice zdravstvene in babiške nege – zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov in inštituta za socialno varstvo.

Foto: Freepik


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media