Stari pri 54. letih?

11. julij 2024

Občutek konca mladosti v Sloveniji nastopi pri 44. letu, za stare pa se imamo, ko dopolnimo 57 let, izhaja iz raziskave, ki so jo na današnji svetovni dan prebivalstva predstavili pri Mediani.

 V sodelovanju z svetovnim združenjem za raziskovanje trga in javnega mnenja WIN so ugotavljali, kako ljudje gledajo na staranje Raziskava je potekala v 39 državah sveta, v njej pa je sodelovalo 33.866 ljudi. Svetovno gledano povprečna starost, pri kateri menimo, da se ljudje začnejo počutiti stare, znaša 54 let, občutek mladosti pa se zaključi pri 42 letih, kar je dve leti prej, kot je veljalo v letu 2018. V Sloveniji je meja, ko se imamo za stare 57 let (za primerjavo: v Hrvaški je meja 58 let, v Srbiji pa 55 let.). Konec mladosti pa Slovenci povezujemo s 44. letom.

Prihaja pa do razlik glede na zaposlitveni status - upokojeni in invalidi menijo, da so ljudje stari pri 67 letih (konec mladosti pa doživljajo pri 52. letu),  zaposleni in gospodinje pri 53, nezaposleni pri 52, študentje pa pri 47 letih – ti menijo, da je konec mladosti že v 34. letu. Ljudje brez dokončane izobrazbe se počutijo stari pri 51 letih, kar je za osem let prej kot leta 2018. Tisti, ki imajo dokončano visoko šolo pa menijo, da se ljudje počutijo stare pri 54 letih.

Raziskava je pokazala, da starost najkasneje nastopi v Evropi. Evropejci menimo, da se ljudje začnejo počutiti stare pri 59 letih, kar je šest let kasneje kot v obeh Amerikah in osem let kasneje kot v Afriki. V državah Bližnjega vzhoda in Severne Afrike pa je starost padla za sedem let - prebivalci teh območij menijo, da se začnemo počutiti stare, ko dopolnimo 52 let.

Na Zemlji sicer živi 8,1 milijarda prebivalcev, Slovenija jih je v začetku letošnjega leta imela 2.123.949 in je šesta najmanjša država med 27 članicami EU po številu prebivalcev, so podatki statističnega urada (SURS). Največ prebivalstva, 59 odstotkov, živi v Aziji. Sledijo Afrika (18 odstotkov), Evropa (devet odstotkov), Latinska Amerika in Karibi (osem odstotkov), Severna Amerika (pet odstotkov) in Oceanija (en odstotek). Kitajska in Indija imata skupaj kar 40 odstotkov vseh prebivalcev sveta.

 Povzeto po STA


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media