Na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk 

Dobro je vedeti | jun. '16

Bralka, stara 73 let, je letos januarja pri okulistu dobila zastonj očala za gledanje od blizu in od daleč. Niso pa ji hoteli izdati zastonj očal z zatemnjenimi stekli. Za steklo in okvirje bi morala plačati 120 evrov, kar pa s 362 evri pokojnine ne zmore. Okulist ji je predlagal, naj prinese napotnico, in bo plačala le 9,50 evra. Vendar se je zapletlo, ker je ugotovil, da bi bila upravičena do te ugodne cene le, če bi imela dioptrijo minus 10, ima pa dioptrijo plus 2. Prosi za razlago predpisa glede izdaje brezplačnih očal.

Če ste zdravstveno zavarovani, vam stroške nabave očal krije zdravstveno zavarovanje. Za pridobitev brezplačnih očal morate imeti sklenjeno tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj vam obvezno zdravstveno zavarovanje krije le 10 odstotkov vrednosti standardnih očal, medtem ko vam dopolnilno zavarovanje krije kar 90 odstotkov.

Ko okulist ugotovi, da izpolnjujete pogoje za pridobitev očal, vam pri ZZZS izdajo napotnico, kar se je v vašem primeru tudi zgodilo. Glede na to, da ste stari 73 let, pomeni, da izpolnjujete tako pogoje za pridobitev očal za gledanje od blizu kot tudi očal za gledanje od daleč. Vendar imate pravico do očal (stekla in okvirji) v cenovnem standardu, ki so ga določili pri ZZZS. Če želite nadstandardna očala (npr. dražji okvir, stanjšana stekla, temna stekla), vam bo optik pri plačilu sicer priznal znesek, ki vam pripada na podlagi zdravstvenega zavarovanja, in sicer v višini cenovnega standarda ZZZS. Ta je npr. pri očalih za gledanje od daleč za najmanjšo dioptrijo od 42 do 100 evrov, pri očalih z največjo pa tudi do 300 evrov.

Toda očala z zatemnjenimi stekli se uvrščajo med nadstandardna očala, za katere je potrebno doplačilo. Čeprav vam bo optik priznal »olajšavo«, ki vam pripada na osnovi zdravstvenega zavarovanja, pa je le-ta pri očalih z nizko dioptrijo sorazmerno majhna, kar pomeni, da je znesek, ki ga morate doplačati za očala z zatemnjenimi stekli še vedno sorazmerno visok. Svetujem vam, da se glede same cene pozanimate še pri nekaterih drugih okulistih, saj se lahko zelo razlikujejo. 

                                                                                              


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media