Primere iz psihološke svetovalnice predstavlja Zdenka Peloz

svetovalka TA in spec. psihoterapevtka:
Zdenka Peloz

Dobro je vedeti | jun. '16

KAKO SE UBRANITI ČUSTVENIH VAMPIRJEV

Hčerka naše naročnice je pred nekaj leti vstopila v razmerje s privlačnim moškim. Tudi njo je prepričal s svojim šarmom, zgovornostjo, uslužnostjo in prijaznostjo. Čez nekaj časa pa se je začela kazati njegova prava narava. Najprej je imel ljubosumne izpade, čustveno, telesno in finančno je hčerko izčrpaval na vsakem koraku in ji kakor pijavka izpil vso energijo. Ko se mu je uprla, je začel groziti in jo zasledovati na vsakem koraku, ves čas jo kliče po telefonu ali s pošiljanjem kratkih sporočil preverja, kaj počne. Življenje z njim je postalo nevzdržno, hčerka pa se ga zaradi neštetih groženj zelo boji.

Vzorci mišljenja, čustvovanja in vedenja čustvenih izsiljevalcev so neprožni, trdno zasidrani in predvsem ne vidijo, da bi lahko pri sebi kaj spremenili, čeprav imajo v odnosih težave. Vso svojo energijo usmerjajo v spreminjanje drugih ali pa preložijo odgovornost za krivdo na okolico, usodo, neustrezne okoliščine in seveda druge ljudi. Skratka iz slabih izkušenj se ne naučijo ničesar, so v središču svojega malega sveta in tam ostajajo. V bistvu gre za osebnostne motnje, za katere so značilne agresija, manipulacija in želja po obvladovanju drugih. Kako do take diagnoze pride, je več tez, prevladuje pa preplet genov in okolja. Psihiatri razlikujejo med tremi glavnimi motnjami: ekscentričnimi, dramatičnimi in anksioznimi.

Kako prepoznamo, ali smo v odnosu s takšnim človekom? Če odnos ne temelji na daj-dam, imamo ves čas občutek, da dajemo, dajemo in dajemo, v zameno pa ne dobimo ničesar čustveno pomembnega. Če se samo izčrpavamo in postaja stvar vedno globlja in nevarna, je čas, da si izborimo temeljit premislek, kaj narediti. Razmislimo, kje smo in kako naprej, pogovorimo se z izkušenim strokovnjakom s tega področja, se umaknimo, da si naberemo novih moči, in nato ukrepajmo.

Najboljši način je razhod, saj je čustvene vampirje nemogoče nasititi. Edini način, kako se požiralci energije česa naučijo, je, da najprej spoznajo posledice svojih dejanj. Če ne morejo doseči tistega, kar si želijo, pride do izpadov. Pri tem uporabljajo izbruhe – od prefinjenega čustvenega izsiljevanja do grobih izpadov. Njihov edini namen je, da popustite. Vedno znova, do naslednje situacije. Ne storite tega. Življenje s človekom s takšno diagnozo zahteva veliko energije. Morda so tega vredni, morda ne. Samo vi ste tisti, ki lahko presodite, ali je sploh vredno nadaljevati. Včasih je najbolje zgodbo preprosto zaključiti in iti po svoji poti naprej.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media