Z dobro voljo do preureditve stanovanja

Prosti čas | okt. '16

Prijeten in udoben kotiček za posedanje in počitek.

S staranjem se v življenju odpirajo novi izzivi, ki se lahko zdijo nepremostljivi. Upokojitev, bolezen, izguba partnerja, delna ali težja gibalna oviranost, osamljenost so stvari, zaradi katerih se porajajo vprašanja o možnostih za kakovostno življenje v lastnem stanovanjskem okolju. Morda smo se naenkrat zavedeli fizičnih ovir in motečih elementov, in nujna bi bila določena mera prilagoditve bivalnega okolja, če želimo, da so domači prostori varni in uporabni.

Že z majhnimi stroški, nekaj dobre volje in pomoči je mogoče najti zadovoljivo rešitev, da svoje stanovanje prilagodimo do te mere, da postane uporabno, varno in vseeno prijetno za starejše, ki imajo tako kot bolni in ljudje s posebnimi potrebami (fizičnimi ali psihičnimi) drugačne bivanjske potrebe kot zdravi, veliko mlajši ali družina. Slovenci smo morda nekaj posebnega, saj se težko ločimo od lastnih nepremičnin, ki bi jih lahko zamenjali za manjše in uporabnejše prostore. Večina starejših živi v prevelikih hišah ali stanovanjih tudi potem, ko se otroci odselijo ali ostanejo sami zaradi izgube partnerja. Stanovanja in hiše so bolj ali manj dobro služili stanovalcem in njihovim družinam v najaktivnejših letih, zdaj pa bi jih bilo treba prilagoditi.

Odstranimo ovire

Nerodna ureditev mnogih obstoječih stanovanj, ko je peč le še v napoto.

V stanovanju lahko srečamo cel kup ovir, še več pa, če težje hodimo, uporabljamo bergle, hojco ali smo pretežno na vozičku. Kadar ni več primerna običajna postelja in potrebujemo medicinsko, se takoj pokaže težava, kam z obstoječim pohištvom. Kar naenkrat je vse v stanovanju neprimerne velikosti in v napoto. Morda se lahko kakšnih omar in kosov pohištva tudi znebimo, jih izpraznimo in stvari podarimo, saj se v omarah običajno leta in leta nabirajo stvari, na katere kasneje pozabimo in jih ne potrebujemo. Oviro lahko predstavljajo strme stopnice, preozka vhodna in notranja vrata, pragovi med prostori ter stopnice med nadstropji. Skrb povzročajo nevarni predpražniki, preproge, tekači na stopnicah. Pa ostri robovi na pohištvu, preslabo pritrjene police, previsoke omare. Nevarna so drseča tla, še posebej v kopalnici. Kopalna kad je za starejše neprimerna, ker je vstopanje in izstopanje iz nje brez pomoči prenevarno. Enako velja za kad v kabini za prhanje, ki postane še dodatno nevarna, kadar vrat kabine ne moremo odpreti z zunanje strani, če osebi v njej postane slabo. V kopalnici mora biti vsa oprema tudi dovolj trdno pritrjena.

Da bi postali prostori primerni in varni za bivanje starejših, je potrebne predvsem nekaj dobre volje, da se preureditve lotimo. Najprej premislimo, kaj v resnici potrebujemo in česa se preprosto oklepamo zaradi spominov in nepotrebne varčnosti. Poskusimo ugotoviti, kaj nas v stanovanju že dolgo moti, in to odstranimo ali premaknemo. Prostor bo takoj postal uporabnejši in prijaznejši. V prihodnjih številkah bomo podrobneje predstavili prilagoditve posameznih prostorov v stanovanju.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media