Ne pozabimo na spalnico

Prosti čas | feb. '17

Barva stene za vzglavjem je izredno pomembna, saj daje poudarek vsemu prostoru.

Ko razmišljamo, kako bi preuredili in prilagodili stanovanje, po navadi spalnica ostane vedno zadnja na spisku, čeprav v njej preživimo veliko časa. Zamenjamo sicer vzmetnico, morda še odejo, kaj več pa ne. Morda pa bi v spalnici preživeli več časa, če bi bila opremljena prijetneje in bi imeli v njej kotiček zase.

Verjetno je ena glavnih težav spalnice, da je mnogokrat tudi glavna garderoba v stanovanju. Spalnica je običajno majhen prostor in pozimi tudi manj ogrevan. Ker nas prostor z enako ureditvijo spremlja mnogo let, sčasoma oprema ne odraža več naših potreb in bi lahko kaj zlahka pogrešili. Kadar ostanemo sami, brez partnerja, se predolgo oklepamo starega videza in opreme, čeprav je čas, da prostor prilagodimo svojim potrebam. Ni nujno, da posteljo zamenjamo z enojno, lahko pa namesto 180 centimetrov široke izberemo manjšo francosko posteljo s 120 ali 140 centimetri širine. Posteljo prislonimo ob steno in na sredini sobe pridobimo veliko prostora. Tja pa položimo preprogo in nanjo postavimo udoben počivalnik s pogledom skozi okno in poleg še mizico.

Poskrbimo za varnost

Ko v starosti nastopijo blažje ali težje zdravstvene težave, z njimi pa tudi težja gibnost, je treba marsikaj postoriti tudi v spalnici. Prostor postane premajhen ali pa se razporeditev opreme izkaže za nepraktično. Premalo prostora ob postelji ali preozka vrata so resna težava, da bi lahko na hitro uredili namestitev. Kadar je treba praktično čez noč v prostor postaviti medicinsko posteljo, si mora drugi zakonec hitro najti novo posteljo. Še bolje bo, da spi v drugem prostoru, kadar je to mogoče, kar bo bolje za oba. Hitro se tudi izkaže, kako praktična je kopalnica tik ob spalnici ali kopalnica, ki pripada izključno tej sobi. Na to je dobro misliti že mnogo let prej, ko iščemo prave načrte za stanovanje ali hišo.

Ob preureditvi spalnice se izkaže za bolj praktično, če zamenjamo dvojno vzmetnico z dvema posameznima. Vseeno lahko uporabljamo dvojno rjuho, kadar pa potrebujemo, lahko zamenjamo rjuho samo na enem delu ležišča. Ne samo da poskusimo v spalnici narediti več prostora in odstraniti stvari, ki jih ne potrebujemo in na katerih se samo nabira prah, storimo še kaj več. Vprašajmo se o varnosti. Ali smo odstranili nevarne male preproge, morebitne kose pohištva na kolesih, tiste, ob katere se lahko spotaknemo? Vse to je nevarno za osebo, ki hodi s palico ali hojco in med hojo ne more paziti na take ovire.

Za dobro počutje

Barvno skladna spalnica z večjim vzglavnikom

Namesto da bi nepraktične omare z vrati zamenjali z novimi, lahko zamenjamo le vrata z drsnimi. Površina vratnega krila je lahko v svetli barvi, zanimivi so potiski v diskretnih vzorcih, celo motno steklo. Nekje ob strani, kjer nas ne moti odsev v njem, pa je v vratih tudi ogledalo.

Dobro počutje v prostoru je najpomembnejše. Naj bo spalnica tako prijetna, da bomo kdaj radi počivali tudi čez dan in ne bomo poležavali le na kavču. Osrednja točka spalnice je posteljno vzglavje, in to je tisto mesto v prostoru, kjer imamo največ možnosti, da poceni in z veliko učinka prostor dopolnimo in spremenimo njegov celotni videz. Saj veste, kako neprijetno je, ko želite brati v postelji, pa se nikakor ne morete dobro namestiti in vas vse tišči ali hladi. Velika tapecirana prešita plošča, ki je postavljena ob steno za posteljnim vzglavjem, je prava rešitev. Naredite jo lahko celo sami ali vam jo pripravi tapetnik iz blaga, umetnega ali pravega usnja. Videz plošče lahko dopolnite s temnejšo ali svetlejšo barvo zadnje stene. Ne bojte se malo močnejših tonov, ti prostora ne bodo naredili temnejšega. Nekaj živahne barve z dodatki bo prostor tako spremenilo, da ga ne boste več prepoznali. Dodajte še lepi svetilki s senčnikom na nočni omarici in prostor bo zasijal.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media