Svetloba v stanovanju je zelo pomembna

Prosti čas | mar. '17

Brez večje predelave opreme je mogoče vtis prostora zelo spremeniti le s spremembo razsvetljave. S pravilno nameščeno razsvetljavo – ne glede na namembnost prostora – poskrbimo, da so tiste površine, ki jih najbolj potrebujemo, najbolj vidne. Jasno lahko vidimo, kako je prostor zasnovan, pomembno pa je, da se v prostoru počutimo prijetno. Znano je namreč, da lahko neprimerno izbrana vrsta sijalke vpliva na počutje, povzroča celo razdražljivost, nemir in glavobol.

S staranjem se lahko pojavijo tudi težave z očmi. Na to je dobro misliti tudi pri preurejanju in opremljanju stanovanja s svetlobo. Pred desetletji so stanovanja načrtovali brez posebnega razmišljanja o kakovosti svetlobne opremljenosti. V vsakem prostoru je bila predvidena ena svetilka na sredini stropa ne glede na namen prostora in možnost prilagajanja posameznikovim potrebam.

Dodatna osvetlitev delovne površine

V dnevni sobi naj bo raje več svetilk na različnih višinah, tudi stoječe, tisto na sredini stropa pa raje opustimo. Osvetlitev potrebujemo pri naslanjaču, kavču in blizu televizije. Svetloba naj ne bo preveč bleščeča, usmerjena v oči ali preveč bela, mora biti v sozvočju z barvami v prostoru. Za diskreten in umirjen videz prostora lahko osvetlimo eno steno.

Ne pozabimo, da mora biti delovna površina v kuhinji ali domači pisarni dobro osvetljena. V kuhinji naj bo stikalo lahko dosegljivo, po potrebi ga namestimo nižje kot običajno ali vgradimo celo v pult. Stropna svetilka ne zadošča, tudi če je v njej močna sijalka, saj si stoje ob pultu delamo senco, pomembnejša je svetloba pod omaricami. Če pa ob pultu raje sedimo, nam lahko luči pod omaricami svetijo v oči, zato naj bodo takrat svetilke ali LED-trakovi pod omaricami s sprednje strani zastrti z letvijo, ki preprečuje bleščanje. Sodobna LED-svetila so varčna, trajna in poceni, poleg tega namestitev ne zahteva večjih gradbenih posegov.

Namestimo jih lahko tudi v kopalnico, saj prenesejo stik z vodo, ravno v kopalnici pa osvetlijo tista mesta, ki so lahko za nas potencialno nevarna. Obenem ustvarjajo prijetno vzdušje v prostoru. Ali ste že pomislili, da bi osvetlili stopnice, ne le stene stopnišča? Vsaka stopnja, ki je osvetljena, pomeni varnejši korak. Stopnišče pa dobi prav čaroben pridih. Tudi veža, od koder vstopamo v prostore ali gremo na stopnišče, bo prijetnejša, če bo na stropu več manjših svetilk. V spalnici pa je najpomembnejše, da s svetlobo ustvarimo dva mogoča scenarija: bolje osvetljen prostor, ko dobro vidimo vsebino omar, ter prostor za počitek z mehko, toplo svetlobo, ki se ne blešči.

Podatki o sijalkah

Kadar kupujemo sijalke in svetlobne trakove, se odpravimo v tehnično trgovino, kjer nam lahko svetujejo. Na ovitku LED-sijalk je namreč veliko številk. Podatek o svetilnosti je v lumnih (lm), okrog 800 lm ustreza 75 W klasične žarnice. Najdemo lahko primerjave med klasično in LED-sijalko (10 W sijalke je približno 100 W klasične žarnice). Bodimo pozorni tudi na barvo svetlobe, ki je označena s temperaturo v kelvinih (K). Rumeno svetlobo bomo imeli pri vrednosti okrog 3000 K. Zahtevnejši bodo našli indeks barvnega videza (CDL), ki pove, kako dober približek naravnemu videzu barv daje svetloba sijalke (CDL 865 – dobra reprodukcija, vendar bela svetloba). Dobra reprodukcija barv je namreč povezana z zelo belo svetlobo. Na ovitku najdemo tudi podatek o trajnosti (v urah, celo letih) in podatke o varčnosti. Ta nova tehnologija omogoča, da damo domišljiji prosto pot in opremljamo s svetlobo, kot bi prostor dekorirali. Razmišljajmo o svetlobi skupaj z barvami in materiali. Svetloba, ki ni premočna, poudari barve, prav tako teksture grobih materialov, če so ti osvetljeni s strani. Ko v trgovini izbiramo barve opreme, si jih oglejmo pod različno svetlobo.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh. 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media