Pomlad na balkonu ali terasi

Prosti čas | maj '17

Nebarvana klop iz trdega tropskega lesa je zelo trpežna.

 Kako bi prenovili ali osvežili balkon, da bi v toplejših mesecih resnično postal mala oaza sredi mestnega vrveža? Potrebujemo dobro voljo, nekaj iznajdljivosti in spretnosti.

Tla na balkonu so običajno kar nekaj centimetrov nižja od tal v stanovanju, in je prag, čez katerega moramo stopiti, kar nevaren. Zato na balkonska tla preprosto položimo lesene plošče. Na vrtnih oddelkih ali oddelkih z lesom večjih trgovin najdemo že pripravljene lesene plošče za terase. To so običajno okrog 40 ali 50 centimetrov velike plošče, narejene iz tankih lesenih letvic, položenih v prečni/vzdolžni vzorec. Če so velike 50 x 50 cm, zavzame vsaka četrt kvadratnega metra, tako potrebujemo štiri za en meter površine. Plošče so s podkonstrukcijo nekoliko dvignjene od tal, med njimi so minimalne reže, kar pomeni, da lahko voda odteka pod njimi. Dovolj je, da balkon izpraznimo in pometemo, nato pa plošče polagamo drugo ob drugo, in to brez lepljenja ali vijačenja. Ko položimo zadnjo ploščo, nehamo polagati, tudi če nismo prekrili čisto vse dolžine ali širine. Tam, kjer je ostala površina prazna, običajno na robu ali ob steni, postavimo kak lonec, če pa imamo orodje in znanje, plošče odrežemo po meri. Seveda lahko kupimo tudi kakovostnejše pripravljene plošče iz tropskega lesa pa tudi iz kompozitnih materialov, ki so videti kot pravi les.

Zelenje in senca

Lep in velik lonec je na balkonu lahko dovolj.

Da bi ustvarili zeleno vzdušje, potrebujemo rastlino, visoko meter ali dva. Morda bi veliki sobni rastlini privoščili počitnice na svežem zraku ... Bolje, da imamo na balkonu samo en res velik lonec ali dva kot pa nešteto malih posodic z rastlinjem, saj nobena ne pride do izraza. Če se nam zdijo veliki lonci predragi, poskusimo s pletenimi okrasnimi posodami iz plastičnega protja, najcenejši je lahko tudi dober ponaredek glinastih posod iz plastike.

Da bi na balkonu lahko posedeli ali poklepetali v prijetnem vzdušju, potrebujemo še mizo, dva stola in morda zaboj za sedenje, na katerega položimo mehki blazini. V zaboju lahko shranimo vso tisto navlako, ki običajno dela napoto in se ji nismo pripravljeni odreči. Na mizo postavimo zanimiv pladenj in nanj postavimo svečko v stekleni vazi. Prižgana sveča ustvarja prijetno vzdušje in odganja komarje. 

Pred soncem nas ščitijo platnena streha, vzpenjavke ali pa velik sončnik. Moramo pa vedeti, da bodo žive barve spremenile barvo svetlobe pod njim. Pod oranžnim platnom bodo imeli predmeti in tudi hrana na mizi oranžen pridih. Belo platno ali platno kremaste barve bo najlepše delovalo. Živahno barvo raje dodajmo z blazinami ali dodatki na mizi.

Pleteni stoli so vedno priljubljeni in uporabni.

Vrtno pohištvo moramo redno vzdrževati z oljem, ki se dobro vpije v les in ga tako zaščiti, površino pa osveži. Primerno je tikovo olje pa tudi laneno olje. Na površino ga nanašamo s krpico, ki jo pomakamo v toplo olje (vsaj ne mrzlo), lahko tudi s kuhinjsko gobico, vendar naj olja ne bo preveč. In še nasvet: marsikdo mizo in stole s terase čez zimo pospravi v drvarnico ali pa zavije v plastiko. To ni najbolje, saj se pod plastiko nabere kondenzirana vlaga in pohištvo se praktično kuha pod prekrivalom. Bolje ga je prekriti le z vrtno kopreno. 

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media