Prenova kopalnice

Prosti čas | okt. '17

Zanimiva rešitev dvojne prhe z dvojnimi vrati (Gorenje)

Kdaj lahko rečemo, da je kopalnica varna in uporabna tudi za starejšo osebo? Ali je dovolj, če namestimo kup držal in pripomočkov za invalidne, oslabele osebe, ali moramo za ureditev kopalnice narediti nekaj več? Kopalnice v naših stanovanjih, predvsem v večstanovanjskih stavbah, so namreč pogosto preprosto premajhne. Pomanjkanje prostora je glavna ovira, da bi si kopalnico res lahko primerno prilagodili in se v njej res dobro počutili. Stanovanjska gradnja preteklih desetletij, ki je polagala pozornost predvsem na učinkovito, hitro, poceni gradnjo, je stanovanjske prostore načrtovala po minimalnih standardih. Premajhno kopalnico je težko povečati, lahko pa jo prilagodimo, morda zamenjamo kopalno kad s prho.

Da bi si prostor resnično prilagodili, najprej ocenimo, kaj v kopalnici res uporabljamo in kakšne so sicer naše navade. Ali se pretežno prhamo ali prisegamo na kopanje v kadi? Imamo v kopalnici tudi pralni stroj, ki mora tam ostati, ker drugje zanj ni prostora? Ali si lase umivamo v umivalniku? Ali kopalnico uporablja le eden, sta to dva ali več ljudi, seveda z različnimi navadami? Naslednji korak je, da ocenimo zasnovo kopalnice. Ali je med elementi opreme dovolj prostora, težko vstopamo v kopalno kad ali kabino za prhanje, potrebujemo bide? Je prostor dovolj velik, da se v njem udobno brišemo, oblačimo, urejamo lase itd.? Res potrebujemo kad ali bi bilo bolje, da jo nadomestimo s prostorom za prhanje in kopalnico tako tudi vizualno povečamo? Je prag iz predprostora dvignjen ali ga tam ni? Kaj pa vrata v prostor, se odpirajo navznoter in dodatno zavzemajo prostor? So tla drseča, ko so mokra? Je prostor temen, slabo osvetljen, slabo prezračevan in podobno? Nanizali smo kup vprašanj in vsi ti odgovori lahko vplivajo na uporabnost in varnost kopalnice. Drseča tla so nevarna za vsakogar, oseba, ki težko hodi ali je na vozičku, pa težko premaga visok prag v prostor.

Umivalnik je dovolj velik, pipa ima visok izliv. (Catalano)

Manjše prilagoditve 

Da bi sicer dovolj udoben prostor le dodelali in odstranili ovire, se lahko odločimo le za manjše prilagoditve v kopalnici. To so lahko namestitev gumirane podloge v drseči kadi in pred njo, namestitev držal na steni, odstranitev motečih omaric na steni, zaradi katerih se ne moremo skloniti k umivalniku in se neovirano gibati. Zamenjamo lahko sijalke ali luč nad ogledalom, ki naj bo usmerjena stran od oči, a dobro razsvetljuje steno in prostor. Poskrbimo za ključavnico v vratih, ki omogoča dvostransko odklepanje. Odstranimo razne male preproge in kosmate obloge, ki so nevarne, da nam na njih zdrsne. Ko bomo kupovali nov pralni stroj, se ozrimo za tistimi z vrhnjim vlaganjem in ne bo nam treba počepati. Če pa nam kdo izdela trden podstavek za pralni stroj, ki ga imamo, ga dvignemo za trideset centimetrov in tako bomo lažje vlagali perilo. Držala na steni lahko dokupimo kadar koli, namestimo jih pri stranišču, kopalni kadi ter prostoru za prhanje.

Na trgu so na voljo tudi razna druga pomagala za invalidno osebo. To so sedeži za kopalno kad, sklopni sedež za prho ali stol, nastavki za nadvišanje stranišča in podobno.

 Temeljita predelava

Nizka pršna plošča s potizdrsno površino (Kolpasan)

Kadar pa se lotimo temeljite predelave kopalnice, je prav, da si vzamemo čas za razmislek o prav vseh dejavnikih v prostoru. Ti niso le keramika in barve, razmisliti moramo o zasnovi in prilagoditvi svojim morda z leti spremenjenim navadam. Starejšim večinoma odsvetujemo kopalno kad in raje predlagamo prostor za prhanje. Zakaj nismo uporabili besede kabina za prhanje? Manjša kabina namreč ni primerna za starejše, ker je premajhna, vhod je preozek in dvignjen rob kadice pomeni nevarnost pri vstopanju in izstopanju. Nasprotno pa prostor za prhanje predstavlja prhanju namenjen del prostora, kjer tla niso dvignjena ali pa je v tla vgrajena plošča z minimalnim robom. Ob tak prostor za prhanje postavimo fiksno stekleno ali zidano steno. Lahko ga ogradimo tudi s steklom, vendar naj bodo vrata široka 80 centimetrov in se odpirajo navzven. Ko namestimo na steno še držalo, smo za svojo varnost naredili veliko. V prostor za prhanje dodatno postavimo še plastičen stol ali na steno pritrdimo sklopnega.

Spregovorimo še o izbiri talne keramike. Preverimo hrapavost talnih ploščic, saj morajo biti na tleh plošče, ki niso drseče. Odpornost proti zdrsu se meri s faktorji, označenimi s črko R, ki ji sledi številka. Z naraščajočo številko se veča hrapavost ploskve. Faktor R10 ali R11 je primeren za talne plošče tudi tam, kjer je prha v nivoju tal. Izberemo lahko tudi take plošče s čepki ali rebri (še večji R), vendar je čiščenje malo težje. Izberimo večje plošče tako za tla kot steno, ker si ne želimo čiščenja neskončnih fug med majhnimi ploščicami.

Pri predelavi kopalnice morda razmislimo, da bi vrata v prostor spremenili v drsna ali obrnili odpiranje navzven. Da bi postala kopalnica še primernejša in uporabnejša, lahko storimo še več. Naj naštejemo nekaj primerov: umivalnik, ki je dovolj velik in globok, da si sami ali s pomočjo umivamo lase, v njem kaj manjšega operemo; armatura z dovolj visokim izlivom za lažje umivanje; odlagalni pult pri umivalniku; dovolj obešal za obleke in brisače. Zatem lestvični radiator, seveda nepogrešljivo talno gretje, ki skrbi za to, da nam je prijetno toplo pod nogami, da se kopalnica ob primernem prezračevanju bolje suši in je manj možnosti za nastanek plesni. Sanitarni elementi naj bodo konzolni, saj je čiščenje tako lažje, izkoristek prostora boljši. Pri predelavi kopalnice damo izdelati podometni izplakovalnik, nad njim pridobimo praktično odlagalno polico. Ob tem lahko stranišče zvišamo, ker element za podometni izplakovalnik to omogoča, in školjko dvignemo na primernejšo višino za starejšo osebo, to je med 45 in 48 centimetri od tal (merjeno brez deske). V prostor dodamo trden stol, ki mu vlaga ne more do živega, na njem se bomo udobno obrisali in uredili. Nalepke na robu steklene stene slabovidni osebi pomagajo, da vidi, kje je rob stekla. V prostor damo še nekaj živahnih brisač, če je v kopalnici okno, pa še lončnico, ki bo popestrila prostor.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media