Hitro, poceni dogrevanje

Prosti čas | jan. '18

Panel IR je zelo tanek in ga lahko pritrdimo na steno ali strop.

Naftna kriza, plinska kriza, energetska odgovornost – povsod srečujemo te besede, a radi bi bili le na toplem in želimo, da je račun za ogrevanje čim nižji. Spreminjanje načina ogrevanja običajno ni enostaven poseg in je gotovo povezan z dodatnimi stroški predelav. Kaj pa je vseeno na voljo za hitro in dovolj poceni rešitev, da imamo v stanovanju ali hiši toplejše prostore in ohranimo račune za energijo na sprejemljivi ravni? Če pa dodatne toplote ne potrebujemo, si lahko za nekaj romantike omislimo kamin na alkohol, ki ne potrebuje dimnika.

Pogosto smo v zadregi, kako najučinkoviteje ogreti prostor ob večerih ali mrzlih dneh predvsem v vmesnem obdobju, ko centralno ogrevanje še ne deluje. Pomagamo si s kamini na trda goriva ali pa kar z električnimi in podobnimi grelci. Pa so te rešitve res primerne in nam prostor ogrejejo ali je tako dogrevanje predvsem drago? Od dodatnega ogrevanja verjetno pričakujemo predvsem hiter dvig temperature ob večerih za nekaj ur. Najprej poglejmo, kaj morda že imamo in premalo izkoriščamo – to so klimatske enote z možnostjo gretja. S pihanjem vročega zraka in termostatskim uravnavanjem je prostor lahko hitro ogret. Tako ogrevanje morda ni ravno najprimernejša rešitev za spalnico in tiste prostore, kjer bi nas lahko motilo pihanje. Tako dogrevanje energetsko ni najučinkovitejše, gotovo pa je nekajurna rešitev ob dneh, ko nam je hladno.

Infrardeči paneli

Tudi to je lahko radiator, čeprav je videti kot držalo.

Že nekaj let so pri nas na voljo infrardeči paneli, imenovani tudi paneli IR. Ti paneli naj bi poceni in učinkovito dogrevali prostore. Trenutno so modni hit, priporočajo jih za nameščanje v različne prostore, tako v kopalnice kot v bivalne in spalne prostore. Njihovo delovanje se razlikuje od klasičnega grelnega telesa, ki samo postane vroče ali pa piha vroč zrak. Ti paneli delujejo na način delovanja infrardečega valovanja, ki ga vpijejo tudi zidovi, tla, strop. Tako se bolj segreva obod prostora, zaradi tega naj bi bila temperatura prostora tudi enakomernejša. Elementi so morda primernejši za dogrevanje prostorov kot pa hitro segrevanje prostora, ki je izrazito mrzel (počitniški prostori). Ena sama plošča ni dovolj, da bi se pokazali učinki, za običajno velik prostor potrebujemo več panelov. Paneli naj bi bili pri porabi elektrike varčnejši kot običajni električni radiatorji in so prijazni človekovemu počutju. So izrazito tanki in segajo le nekaj centimetrov v prostor. Elemente lahko namestimo na steno ali strop, ker so gladki, beli, lahko so nemoteč del opreme, če tako želimo, sicer pa so lahko prebarvani ali potiskani. Verjetno je pametno, da se pred nakupom posvetujemo s prodajalcem glede količine potrebnih panelov za želeni prostor, dobimo izračun potrebnih plošč in porabe elektrike.

Konvektorski radiatorji

Za dolgoročnejšo rešitev dogrevanja prostorov, ki so prehladni ob običajnem sistemu ogrevanja, a ne želimo ali zmoremo posegati temeljiteje v sistem ogrevanja stanovanja ali stanovanjske hiše, so primerna rešitev paneli IR ali varčni konvektorski radiatorji. Sicer so na voljo še najrazličnejše oblike in izvedbe običajnih radiatorjev, ki so lahko opremljeni z dodatnim električnim grelnikom in tako uporabni tudi izven kurilne sezone. Električni radiatorji so lahko oblikovno nekaj posebnega, nepravilnih oblik, poslikani, s stekleno ploščo ali kombinirani na primer s kamnito ploščo, ki skrbi za dolgotrajnejšo akumulacijo in oddajanje toplote, ki jo element počasneje izgublja, kot če bi bil le iz pločevine.

Konvekcijski električni radiatorji imajo grelno ploščo in reže za vroč zrak. Nekatere izvedbe imajo poleg termostata vgrajen tudi detektor gibanja, kar pomeni, da ta zazna, ko je nekdo v prostoru, in se vključi. Delujejo na način izmenjave ogretega zraka. So nizkotemperaturni in toplota v pretežni meri ostaja bolj pri tleh in ne uhaja vsa pod strop. To pa je pomembno za dobro počutje.

Okrasni kamini

Kamin na bioetanol ne potrebuje dimnika

Odprti električni kamini so lahko samo okras v prostoru, z vgrajenim grelnikom pa lahko prostor tudi ogrevajo. Lahko imajo različne okrasne dodatke, kot so imitacija gorenja, svetlobne učinke, kamenje, umeten les in podobno. Poznamo tudi okrasne kamine na bioetanol, ki imajo sicer plamen, vendar toplotnih učinkov ne moremo pričakovati. Imamo jih lahko za okras in jih prižgemo takrat, ko želimo opazovati ogenj.

Še vedno lahko kupimo tudi električne radiatorje na kolesih in razne kaloriferje, vendar si pustimo svetovati in izberimo tak grelni element, ki bo res toplotno učinkovit in ne bo prevelik porabnik energije. Če jih že uporabljamo, potem uporabljajmo termostat, jih ugašajmo, kadar nas ni v prostoru. Nikakor pa kaloriferji in pečice z vidnimi grelci ne spadajo v kopalnico in druge mokre prostore, ker predstavljajo preveliko nevarnost. V kopalnico raje namestimo električno ali toplovodno talno gretje, če pa to ne gre, namestimo panele IR ali električne radiatorje in ogreli jo bomo varneje in učinkoviteje.

Barbara Železnik Bizjak, univ. dipl. inž. arh.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media