Razširjena družina je pomembna

Dobro počutje | feb. '18

Družina niso le starši in otroci. Pomembna je tudi razširjena družina, ki povezuje stare starše, vnuke, sestre in brate, tete in strice, sestrične in bratrance ... V njej imajo svoje mesto tudi tisti, ki so nas že zapustili, ker so se odselili, se ločili ali umrli.

Žal pa vezi razširjene družine pri sodobnem načinu življenja hitro bledijo, če jih ne negujemo. Stari starši so lahko tisti, ki prevzamejo nalogo povezovalca. Lahko so nosilci družinske tradicije in spominov, skupni zaupniki in blažijo napetosti. To je njihovo dragoceno darilo za mlajše generacije, zlasti vnuke. Za otroke je razširjena družina pomembnejša, kot si običajno mislimo.

Družinsko drevo. Kako bi ustvarili povezanost v razširjeni družini? Za začetek za vnuke izdelajte družinsko drevo in nanj nalepite sličice sorodnikov. Pod slike napišite njihova imena in rojstne datume. Lahko izberete smešne sličice in dodate vzdevke družinskih članov. Pomembno pa je, da je drevo tudi na pogled privlačno, saj otroško pozornost bolj pritegne in se jim vtisne v spomin. Z vnukom se redno vračajte k sliki družinskega drevesa, da mu pokažete osebo, o kateri govorite.

Rojstni dan je priložnost za povezovanje. Pomagajte vnuku na družinskem drevesu ugotoviti, kdo ima ta mesec rojstni dan, nato pa narisati za slavljenca risbico, da mu jo pošljete kot čestitko. Še boljše je skupno praznovanje. Za otroke je pomembno redno obnavljanje imen in drobnih dogodkov, povezanih s člani razširjene družine. Sorodnike, ki jih ne vidijo pogosto, namreč hitro pozabijo, družinska vez pa zbledi. Vnuk vas lahko spremlja tudi, ko odnesete na pokopališče šopek na rojstni dan umrlega sorodnika. Za to priložnost si pripravite za vnuka radosten, spodbuden spomin. Povejte mu ga med potjo. Tudi to otroke povezuje z generacijami pred njimi in jim pomaga oblikovati lastno identiteto. Je bila prababica pogumna ženska? Povejte vnukinji anekdoto o njej. Naj bo ponosna na svojo razširjeno družino.

 Pripovedujte in delite spomine. Stari starši so prava zakladnica družinskih spominov. Oni vedo največ o članih razširjene družine. Pripovedujte svoje spomine vnukom. Saj ni potrebno, da gre za velike zgodbe, dragoceni so tudi manjši utrinki. Izberite pravi trenutek. Na primer, ko pokažete staro družinsko fotografijo, povejte, da je jablano, ki je v ozadju, zasadil vaš dedek. Jabolkom so rekli »carjevič«. Vaša mati je iz tistih jabolk kuhala slastno čežano, ki je bila najboljši posladek za otroke, najraje pa jo je imel stric Janez. Nato povabite vnuka, da skupaj skuhata prav tako čežano. Spomini, ki jih podkrepita okus in vonj, se otrokom globlje zasidrajo. Tako jim boste predali še en družinski spomin.

Obiski. Če pa boste na čežano povabili strica Janeza, boste naredili še korak več pri povezovanju razširjene družine. Kadar je le mogoče, na srečanja bolj oddaljenih članov družine povabite tudi vnuke, da bodo vsrkavali družinsko družabnost. Povabite pa kdaj tudi le vnukove vrstnike v razširjeni družini. Bratranci in sestrične, tudi v drugem kolenu, so člani razširjene družine, ki ostane, ko se starejše generacije poslovijo. Prav oni bodo na vrsti, da vzdržujejo vezi med njimi. Zato je pomembno, da se spoznajo in družijo že kot otroci. Če jih ne bodo povezovala skupna doživetja, se bodo oddaljili.

Družinska dediščina. Vsaka družina je nekoliko drugačna. V nekaterih odlično kuhajo, v drugih znajo lepo peti, v tretjih se znajo skupaj smejati, četrti radi hodijo v hribe ... Premislite, kaj ceni vaša družina, nato pa to dediščino načrtno predajajte vnukom. Pa nikar ne obupajte, če se bo na začetku zdelo, da gre vaš trud v prazno. Sedemletnik lahko dedku in stricu pošteno zagreni izlet v hribe, češ da je naporno, da ne gre naprej ... in podobno, a lepa doživetja se vseeno usedajo globoko vanj. Nekega dne bo postal gornik tudi sam. Pri predajanju družinske dediščine se je zato dobro namazati s potrpežljivostjo.

Se vam zdi, da ste preveč bolni, brez energije in denarja, da bi lahko še kar koli predali vnukom ali razširjeni družini? Nikar! Ni trenutka, ko jim ne bi mogli podariti vzora, kako ravnati, kadar nas življenje težko preizkuša. Pogum, optimizem, ljubezen in deljenje tistega, kar pač imamo, so največji zaklad, ki ga lahko podarite vnukom. Nekega dne se bodo zavedeli, kako pomemben vzornik in učitelj življenja ste jim. 

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media