Vnuk prespi pri starih starših

Prosti čas | mar. '18

                                                        

Za otroka je vedno znova velika dogodivščina, ko prespi pri starih starših. Pri starih starših je podobno kot doma, a tudi čisto drugače. Kako narediti dogodek lep, da ga bo otrok spravil med srečne spomine? 

Ko pride otrok prespat k starim staršem, je vznemirjen. Vesel je, a ga je tudi malo strah, kako bo. Zato naj pride k vam že popoldne, da bo dovolj časa za vse, da se bo do spanja naigral in naklepetal z vami, pojedel dobro večerjo in se umiril. Njegovo vznemirjenje se bo počasi poleglo, zato bo laže zaspal in bolje spal.

Pomembno je, kaj bomo počeli skupaj z vnukom. Saj ni potrebno, da je to kaj velikega, je pa pomembno, da smo v tistem, kar počnemo, zbližani, da se gledamo v oči, poslušamo drug drugega, delimo izkušnjo in vstopimo v svet drug drugega. Zato v času vnukovega obiska odložite nepotrebno delo.

Kaj bomo počeli skupaj?

Pri majhnem vnuku boste vi tisti, ki ga boste povabili v svoj svet. Morda bo vnuček skupaj z babico pekel piškote ali z dedkom sestavil hišico iz kock. Pri večjem vnuku pa bo verjetno drugače – vi se boste morali potruditi, da boste vstopili v njegov svet. Kar je čudovito, saj vam lahko prinese povsem novo izkušnjo. Ali vaš vnuk kar naprej brska po svojem pametnem telefonu, tudi ko je pri vas na obisku, se morda igra z računalnikom? Prosite ga, da vam pokaže, kaj je zanimivega. Pokažite iskreno zanimanje. Naučili se boste nekaj novega, predvsem pa boste dobili priložnost za trenutek pokukati, kaj se dogaja v njegovem svetu. To je izkušnja, ki je njegovi starši verjetno nimajo. Ampak pozor! Najstniki, ki vam zaupajo, so zelo občutljivi za »izdajstvo« skrivnosti. Ostanite vredni zaupanja!

Kaj pa skupno gledanje televizije? Televizija, film ali risanka na zgoščenki niso nič slabega, vendar je pogoj, da tega ne počnemo predolgo in se o videnem potem z vnukom pogovarjamo. To je priložnost, da delimo izkušnjo in se povežemo ob skupnih junakih. Kekčevim dogodivščinam se lahko skupaj smejimo, lahko naredimo načrt za skupen izlet v gore, lahko se dogovorimo, da bomo šli na travnik poiskat zelišča tete Pehte za zdravilne čaje ... Prisluhnite pa tudi, ko otrok pripoveduje o junakih z zaslona, o katerih vi ne veste ničesar. Poslušanje vnuka je zelo pomembno, ker vas poveže z njim.   

Lahko pa bi se igrali tudi kakšno dobro staro družabno igro, recimo tisto, ki ste se jo nekoč davno igrali z otrokovimi starši. Mimogrede povejte vnuku anekdoto, kako ste se nekoč igrali. Morda tisto, ko je sredi igre nenadoma zmanjkalo električnega toka, teta Ana pa je bila prav tedaj na stranišču. Vnuk bo užival, ko bo podoživljal »stare čase«. Lahko pa bi ga naučili kakšne igre iz vaše mladosti, ki je med sodobnimi otroki že pozabljena. Če se igre spominjate le delno, lahko spomin obudite s pomočjo knjige Otroške igre na Slovenskem od A do Ž (Celjska Mohorjeva družba, 2017). V njej je Igor Cvetko opisal 131 starih iger.

Raziskovanje spominov

Lahko pa bi raziskovali spomine. Prinesite škatlo krame s podstrešja, stare albume, oblačila, razglednice in igrače, da boste skupaj obujali spomine. Otrokom se to zdi tako napeto kot potovanje skozi čas in odkrivanje zakladov. Ali je med kramo kakšna stara slikanica, risbica njegovih staršev, star šolski zvezek, dedkov slamnik, babičina plastična verižica? Odlično! Dovolite vnuku, da te predmete raziskuje, jih natakne nase, vi pa mu natrosite spomine o tem, zakaj ste te predmete ohranili. Izberite tiste, ki mu bodo koristili, da bo zgradil podobo o svoji družini. Vpletite v pripoved tudi družinske člane, ki jih ni več med nami, saj so še vedno del nas. Povejte kaj tudi o tem, kako je šlo kdaj kaj narobe, pa ste popravili. Na primer: ta stara skodelica z vrtnico ima prilepljen ročaj, ker je stric Janez, ko je bil star pet let, dobil za rojstni dan žogo, še preden smo razrezali torto. In potem ...

Ali bi moral vnuk zgodaj v posteljo? Kadar prespi pri starih starših, lahko prekršimo vsakodnevno rutino. Pravila so zato, da jih kršimo! Ne pa preveč, da ne bo naslednji dan neprespan, kar je recept za slabo voljo. Pravila lahko prekršite tudi s tremi pravljicami več, kot mu jih preberejo njegovi starši, in z opuščanjem umivanja – razen zob, seveda. Nikakor pa ne počnite česa takega, česar njegovi starši ne bi dovolili. Če ne dovolijo sladkarij, jih tudi vi ne ponujajte. Otrokovi starši so vam zaupali, da boste ravnali odgovorno, poleg tega pa bi otroka potisnili v vlogo sokrivca.

 Ko pride čas za spanje, se v posteljo odpravite hkrati z vnukom. Veliko laže in hitreje bo zaspal. Otroku je prijetno utoniti v sen med pridušenim pogovorom starih staršev v njihovi varni bližini. Še ne morete zaspati? Berite v bližnjem naslanjaču. Verjetno boste kmalu zaspali, saj je obisk vnukov čudovita izkušnja, toda tudi precej naporna.      

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media