Dobili smo vnuka

Prosti čas | apr. '18

Uspešno ste vzgojili enega, dva ali več otrok, toda od takrat do zdaj, ko je prišel vnuk, so minila desetletja. Čas je za kratek osvežilni tečaj. Najprej opozorilo: ne glede na to, da komaj čakate, da boste videli vnuka, ne hitite v porodnišnico, dokler vam mlada mamica ne da zelene luči. Po porodu še krvavi, vse jo boli, izčrpana je, prsi ima preobčutljive, ker v njih nastaja prvo mleko, je neprespana in vznesena od čustev. Nujno se mora odpočiti, poleg tega je pri novorojenčku prvi na vrsti mladi očka, saj se mora mlada družina povezati. Dajmo jim čas, da bo začetek dober. Lahko pa mladi mamici napišete kratko pismo, v katerem ji čestitate, novorojenčku pa zaželite dobrodošlico.

Medtem poiščite veliko lepo škatlo in vanjo zložite časopis z dne, ko je bil vnuk rojen. Fotografirajte sebe, dom ... Dokumentirajte srečni dan, ko se je rodil. Napišite vnuku pismo, kako se počutite, kaj mu želite v prihodnosti. Začnite pisati dnevnik o njem. Vsaka drobtinica spominov bo nekoč dragocenost. Dokumentirajte vse njegove prihodnje rojstne dneve. O svojem delu molčite, ker bo to vaše edinstveno, neprekosljivo darilo, ki mu ga boste izročili, ko bo star 18 let. Takega darila ni mogoče kupiti.

Na obisku v porodnišnici

Ko boste povabljeni na obisk v porodnišnico, je bolje, da ne pridete hkrati z drugim parom starih staršev. Otrok je eden, rok, ki si ga želijo stisniti v naročje, pa veliko. Več kot trije obiskovalci ob postelji mlade mamice so preveč. Ne dišavite se za obisk, pa tudi čebule ne jejte pred tem. Če niste povsem zdravi, pa sploh ostanite doma. Ko pridete v sobo, si najprej temeljito umijte in razkužite roke. Na porodno posteljo ne smete sesti. Ne nosite daril, ker jih mlada mamica nima kam spraviti, rože pa so v porodnišnici prepovedane. Za vse to bo čas doma. Kar si mamica zdaj želi, je vaš topli, iskreni nasmeh, ljubeče, odkritosrčno priznanje, kako ste srečni, ker je med vami njen otrok. To bo najlepše darilo zanjo. Želi si, da bi ga tudi širša družina sprejela v varen objem in da bi mu tudi vi podarili brezpogojno ljubezen.

Če vam bo novorojenčka dala v roke, je to velika čast. (Ni pa nujno, da vam ga bo že dala. Mlade matere so sprva zaščitniške kot medvedka z mladički.) Prve tri mesece mu obvezno podpirajte glavico. V porodnišnici ga še lahko držite enako kot mamica – z glavico na prsih. Ko pa bo dojenje steklo, ga držite kot očka – na lakti s trebuščkom navzdol ali navzgor, na stegnih ... Kajti v drugih položajih pričakuje dojenje in zajoka, ko ga ne dobi, in potem ga morate (prehitro) vrniti mamici. Nežno ga ogovarjajte, se mu smehljajte, glejte ga v oči in mu povejte, da je najlepši in najbolj dobrodošel. Ni pomembno, kaj govorite, pomemben je ton vašega glasu, nasmeh, čustvo. 

Najverjetneje bo novorojenček med obiskom spal. Spečega dojenčka nikar ne pobožajte po ličku, saj se na to refleksno odzove z zahtevo po dojenju, kar nemudoma sporoči z jokom. Mlada mamica vam ne bo hvaležna. Bolje je, če ga le nežno gledate, pa ne preveč od blizu. Pripombe, komu je dojenček podoben, niso vedno dobrodošle, na primer, da ima novorojenka glavo kot stari stric Tone (ki je plešast kot balinec). Če snemate fotografije, zaradi novorojenčkovih občutljivih oči ne uporabljajte bliskavice. Seveda pa lahko fotografije, posnete s telefonom, pri priči razpošljete vsem znancem. Naj izvedo, da se vam je zgodilo nekaj čudovitega in pokate od ponosa.

Obisk doma

Prvi obiski pri mladi družini doma morajo biti zelo kratki. Prinesite jim posode s slastnimi zdravimi obroki za dva ali tri naslednje dni ali pa pol pladnja svežega domačega zavitka. Odnesite njihovo umazano perilo. Za te pozornosti vam bodo hvaležni. Ne bodo pa vam hvaležni za nasvete, za katere ne bodo prosili. Vi imate izkušnje in marsikateri odgovor, ki ga morajo oni šele najti, a naj ga poiščejo sami. To je del starševstva, poleg tega pa modri molk ohranja dobre odnose. In ker si želite v prihodnjih letih z vnukom preživeti čim več skupnega časa, je dobre odnose vredno negovati že od vsega začetka.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media