Ali imajo stari starši pravico razvajati?

Prosti čas | maj '18

Pravijo, da imajo stari starši pravico razvajati, starši pa dolžnost vzgajati. Toda tudi pri pravici do razvajanja je modro upoštevati razumne meje. S čim vnuke lahko razvajamo in kaj je nedopustno?

Najprej bi se morali vprašati, kaj je razvajanje. Merila se spreminjajo s časom. Nekoč bi šolar, ki ga starši pospremijo do šole, veljal za razvajenca. Zdaj je to običajno. Merila se spreminjajo tudi z osebnimi izkušnjami, ki jih pridobivamo z leti življenja. Morda ste bili do svojih otrok kdaj strogi, da jih ne bi razvajali, zdaj pa bi ravnali drugače. Nekaj okvirnih meril pa vendarle obstaja. Zagotovo je razvajanje, če otroka zasipamo z materialnimi dobrinami in predragimi predmeti (igračami, napravami z zasloni ipd.), če namesto njega opravljamo naloge, ki jih že zmore, če odstranimo prav vsak kamenček na njegovi poti, če ugodimo vsem njegovim kapricam, če vedno postavljamo njegove potrebe pred potrebe vseh drugih ...

Brez podkupovanja

Zasipanje z igračami se zgodi mimogrede. Ko vidimo otrokovo veselje zaradi darila, se z njim veselimo še sami. Pa tudi trgovske police z igračami so urejene premišljeno, da uročijo še odraslega. Nič ni narobe, če otrok dobi vaše darilo za rojstni dan, na koncu leta ali ob posebni priložnosti. Nikar pa mu ne kupite nečesa vsakič, ko greste v trgovino. Postavite si pravilo: namesto da bi igračo kupili, se z otrokom in njegovimi igračami raje igrajte. Če je to razvajanje, je to take vrste razvajanja, ki otroku koristi in ga bodo tudi njegovi starši odobravali. Otrokovi starši so namreč tisti, ki vas bodo gledali z neodobravanjem, če ga boste razvajali. Menili bodo, da rušite njihovo vzgojo.

Še večja zamera kot zaradi daril pa je, kadar otroku ponujamo hrano ali pijačo, ki je starši ne odobravajo, ker menijo, da ni zdrava. Na primer sladkarije. Najbolje je, da se držite pravil, ki so jih postavili njegovi starši. Oni so odgovorni za njegovo zdravje. Pač pa imate polno pravico, da vnuka razvajate s tistim, kar ima najraje iz vaše posebne kuharske zakladnice. Te jedi so izjemne, ker jih nihče ne pripravi enako. Ustvarjajo del otrokovega spomina na družino, na stare starše. Še v odrasli dobi se razveselimo, če zadiši po babičinem praženem krompirju, kot ga je znala pripraviti le ona.

Pri meni veljajo moja pravila

Ali bi morali biti do otroka v vsem čisto enaki, kot so njegovi starši? Ne. Vaša pravila bodo verjetno v čem nekoliko bolj sproščena, v čem drugem pa strožja. Pravico imate, da pri sebi doma z vnukom vzpostavljate svoja pravila vedenja, na primer, da jemo le za mizo, da med kosilom umaknemo telefon ...
Nikar pa iz »prijaznosti« ne prekoračite temeljnih pravil, ki so jih postavili otrokovi starši. Otroku prav nič ne koristijo preveč permisivni stari starši, pri katerih je vse dovoljeno. Koristijo mu stari starši, ki mu dajejo jasna pravila in meje vedenja, kadar ga vnuk polomi, pa razumevanje in pomoč, da svoje napake popravi. To mu daje trdno oporo, občutek, da svet stoji na tečajih in je varen. Če bi pri sebi vnuku dovoljevali nekaj, česar mu starši ne dovolijo, bi ga naredili za sokrivca. Počutil bi se negotovega, pa še o vas bi lahko dobil slabo mnenje. 

Kaj pa, kadar se otrok, ko je pri vas, ne vede po pričakovanju staršev? Na primer, da ga varujete zvečer, pa vam kljub še eni in eni pravljici ne uspe, da bi zaspal? Ob desetih, ko starša prideta iz gledališča, še ne spi. Seveda niste prav nič krivi za prekršeno pravilo. Morali bi dobiti »čebelico« za trud.

Žlahtno razvajanje

Kot stari starši pa imate polno pravico do posebnega »razvajanja« vnuka: bodite njegov empatični in modri sogovornik, zaupnik, vir miru in harmonije. Mnogi otroci se počutijo odrinjene ob starših, ki tudi doma pregledujejo službeno e-pošto, govorijo po telefonu in hkrati opravljajo še gospodinjska dela, za poslušanje otroka in igro z njim pa jim zmanjka časa. Vi pa imate privilegij, da mu lahko posvetite ves svoj čas in vso pozornost, kadar je z vami. Privoščite njemu in sebi to najžlahtnejše razvajanje – razvajanje srca!

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media