Ostati v stiku z vnukom, ki odrašča

Prosti čas | jun. '18

Z VNUKI

Nekoč ste z vnukom cele popoldneve zlagali kocke in mu brali pravljice, zdaj pa se zaman sprašujete, kdaj se bo oglasil. Kaj se dogaja?

Začne se, ko vnuk vstopi v šolo. Ob ponedeljkih ima nogomet (balet), ob sredah angleščino (računalništvo), za konec tedna pripravlja plakat za šolo. Pri vas je le še v času šolskih počitnic, ker jih je več, kot imajo starši prostih dni. Ko vstopi v obdobje (pred)najstništva, je še slabše. Ko je z vami, se zdi, da se dolgočasi. Neprestano brska po svojem telefonu. Če kaj rečete, vas ne sliši, ker ima slušalke. Odveč mu je odgovarjati na vaša vprašanja, kako je, kaj počne in kaj ga zanima ... Kaj lahko storite?

Blizu oči, blizu srca

Popoldanske dejavnosti, kot so nogomet, ples, angleščina, so del vnukovega prehoda iz družine v svet »zunaj«, kar se zgodi ob vstopu v šolo. Kje je zdaj ob vnuku prostor za vas? Ponudite njegovim staršem, da ga boste spremljali na dejavnosti. To vam bo odprlo možnost, da na poti poklepetate in mimogrede izveste, kaj počnejo in kaj mislijo njegovi vrstniki Jan, Taj in Naj. To je dobro vedeti zaradi vašega vnuka. Jan, Taj in Naj zdaj sooblikujejo njegov socialni krog. Za šolarja je družba vrstnikov vse pomembnejša. Zato opozorilo: če se boste kdaj srečali z Janom, Tajem ali Najem, se držite v ozadju, da ne boste vnuka nehote spravili v neroden položaj. Tako se bo počutil sproščeno, kadar bo delil z vami svoj socialni krog. Morda vam bo kdaj celo povedal, kaj ga v zvezi z vrstniki skrbi, in vas prosil za nasvet. Vi imate bogate življenjske izkušnje, a uporabite jih samo tako, da mu pomagate raziskati možne rešitve, ki se jih domisli sam.

Novi interesi

Zakaj pa vaš (pred)najstnik kar naprej gleda v računalnik ali telefon in ima slušalke zlepljene z uhlji? Najstnikom se odpre nov svet, ob tem pa doživijo hitro spremembo interesov. Zdaj jih najbolj zanimajo glasba, filmi, socialno mreženje, šport in moda. Nekaj od tega verjetno zanima tudi vas, a vaš vnuk težko deli svoj okus z vami. Zelo je negotov. Kot radar lovi, kaj je všeč različnim socialnim mrežam vrstnikov – kaj je kul in kaj sploh ne. Zato nikar ne komentirajte, da posluša nemogočo glasbo in da se je začel čudno oblačiti. Takšne kritike doživlja kot zavrnitev samega sebe in ga odvračajo od vas. Raje prepustite njegovim staršem, da mu postavijo pametne meje. Vi pa se osredotočite na pozitivne vidike sprememb. Potrudite se najti med tistim, kar ga zanima, nekaj, kar je še prebavljivo za vas. Vsaj enega glasbenika, vsaj enega športnika. To vas bo zbližalo z vnukom, vam dalo skupno temo in tudi vam razširilo, osvežilo in obogatilo pogled na svet.

Nikar pa ne pretiravajte s svojim navdušenjem nad vsem, kar ga zanima. Ne boste ga prepričali, poleg tega pa tudi ni prav, če mu pretesno sledite. Vnuk, ki odrašča, potrebuje več osebnega prostora. Vseeno pa bodo še večeri, ko se bo zatekel k vam in bo hotel početi prav tisto, kar ste skupaj počeli v dobrih starih časih. (Pod pogojem, da za to nikoli ne izvejo Jan, Taj in Naj.) Takšni večeri so dokaz, da ste svojo nalogo starih staršev opravili z odliko.

Maja Črepinšek


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media